Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση για το Ευρωπαϊκό Έργο Green Twinning


Mε ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 11 και 12 Απριλίου 2012, στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.), η εναρκτήρια συνάντηση (kick off meeting) του Ευρωπαϊκού Έργου Green Twinning (Πράσινη Αδελφοποίηση).

Το έργο αφορά τη μεταφορά τεχνογνωσίας από Ευρωπαϊκούς Δήμους με αξιόλογη εμπειρία σε θέματα υλοποίησης Σχεδίων Δράσης για την εξοικονόμηση ενέργειας, στους Δήμους της Αττικής, αλλά και στους Δήμους άλλων Περιφερειών από ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στους Δήμους εκείνους που είναι μέλη του «Συμφώνου Δημάρχων» για ενεργειακά βιώσιμες πόλεις.

Τα τελευταία χρόνια, τα δημοτικά Σχέδια Δράσης για εξοικονόμηση ενέργειας, αναδεικνύονται σε ένα ιδιαίτερα δημοφιλή θεσμό, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θεωρούνται βασικά εργαλεία, όχι μόνο για την προσπάθεια μείωσης των δημοτικών εξόδων, αλλά και για την προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής.

Στο συγκεκριμένο έργο, εκτός της Π.Ε.Δ.Α. που συμμετέχει ως επικεφαλής, Συντονιστής Εταίρος, συμμετέχουν επίσης φορείς της αυτοδιοίκησης από πέντε ακόμα ευρωπαϊκές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβενία, Πολωνία και Ισπανία) καθώς και ενεργειακά γραφεία και εταιρείες ενέργειας, από τις χώρες αυτές. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει επίσης και η εταιρεία Exergia.

Μιλώντας στην έναρξη της συνάντησης, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ.Α., και δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τους ευχήθηκε καλή παραμονή στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι η ΠΕΔΑ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην επιτυχή υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Έργου Green Twinning.

Ο κ. Γιαννακόπουλος εκτίμησε ότι  μέσα από το συγκεκριμένο έργο θα αποκτηθεί τεχνογνωσία, όχι μόνο για το πώς εκπονούνται τα δημοτικά Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια, αλλά κυρίως για το πως υλοποιούνται, σημειώνοντας ότι «στόχος δεν είναι να εκπονήσεις ένα Σχέδιο και να το βάλεις στο συρτάρι, αλλά και να το υλοποιήσεις». «Γι’ αυτό», κατέληξε, «είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το έργο αυτό εγκρίθηκε για χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Intelligent Energy. Ευχαριστούμε όλους εσάς που δεχθήκατε να συμμετάσχετε στο έργο σαν εταίροι και κυρίως που μας βοηθήσατε ώστε το έργο να εγκριθεί. Η βοήθεια κάποιων ήταν καθοριστική και τους ευχαριστούμε πολύ».

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Inteligent Energy και είναι διετούς διάρκειας. Ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2012 και λήγει την 31η Μαρτίου 2014.

 


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διεύθυνση : Κότσικα 4, 104 34 Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3646754-6
Fax: 210 3646306
e-mail: info@pedattikis.gr