Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη της Π.Ε.Δ.Α με την ΚΕΔΕ και την ηγεσία του ΥΠΕΣ

Με ψηφιακό οικοδεσπότη την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου η συνεδριακή τηλεδιάσκεψη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία παρενέβη με εισηγήσεις καθώς και με την παρουσία της προεδρίας της ΚΕΔΕ.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής και Δήμαρχος Γαλατσίου, Γιώργος Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στο τεράστιο βάρος που σήκωσε η Τ.Α. και εξακολουθεί λόγω της πανδημίας την ίδια ώρα που οφείλει να εκσυγχρονιστεί αναζητώντας όμως πόρους.

Ο κ. Μαρκόπουλος παρουσίασε τα σημεία που χρειάζονται παρεμβάσεις για να μπορέσει τη Τ.Α. να παραμείνει λειτουργική και αποτελεσματική:
1. Το ζήτημα της επιτάχυνσης της αλλαγής του εκλογικού νόμου.
2. Τον κώδικα δημοτικών υπαλλήλων.
3. Αρμοδιότητες και εμπλοκή των περιφερειών -μέσω της Αποκεντρωμένης- στις αρμοδιότητες και την λειτουργία των Δήμων. Το ξέρουμε από πρώτο χέρι όλοι μας, ο τρόπος που λειτουργεί η Αποκεντρωμένη δημιουργεί πολλές καθυστερήσεις λόγω έλλειψης προσωπικού.
4. Ανακατανομή χρηματοδότησης ΚΑΠ, έγκριση προϋπολογισμών Δήμων και η ανταπόκρισή τους στις ανάγκες αυτών. Σημαντικό ζήτημα οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συναρτώμενοι με την ΑΠΟΓΡΑΦΗ.
5. Το ζήτημα της κινητικότητας, το οποίο απειλεί να παραλύσει βασικές λειτουργίες υπηρεσιών εξυπηρέτησης πολιτών.
6. 3Κ , 8μήνα εκτός ΑΣΕΠ λόγω covid – επαναπρόσληψη των ήδη εκπαιδευμένων υπαλλήλων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων εξετάζει την απόδοση του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους ως ακόμη ένα εργαλείο για την κάλυψη των αναγκών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Κινητικότητα με τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε επίσης ότι εξετάζει με θετική γνώμη το αίτημα των Δημάρχων να υπάρχει σύμφωνη γνώμη τους για την μετακίνηση Δημοτικών Υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων στο πλαίσιο της κινητικότητας, αναγνωρίζοντας ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε έχει δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία των Δήμων.
• Αλληλεγγύη στους αδύναμους και βοήθεια στον εμβολιασμό
Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε την ανάγκη να ενταθούν οι δράσεις των Δήμων ειδικά τις μέρες των εορτών προς κάθε πολίτη που έχει ανάγκη. Επίσης ζήτησε την άμεση συμμετοχή των Δημάρχων στην προσπάθεια για τον μαζικό εμβολιασμό που θα αρχίσει μετά τις γιορτές ώστε «με το παράδειγμά σας να κάμψετε φοβίες και προβληματισμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε δε, ότι πρέπει να συνεχίσει η συμβολή των Δήμων στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων δεδομένου ότι οι τραγικές απώλειες από κορωνοϊό δεν μπορούν να δημιουργήσουν κανέναν εφησυχασμό.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, αναφέρθηκε στην σύσταση ενός νέου φορέα για τον έλεγχο νομιμότητας των αποφάσεων των Δημοτικών Συμβουλίων, βάζοντας έτσι ένα τέλος στο προηγούμενο καθεστώς που ακόμη και απλές αποφάσεις δεν μπορούσαν να εκτελεστούν καθυστερώντας το έργο των Δήμων. Ο κ. Λιβάνιος είπε ότι θα συσταθούν 7 τέτοιοι μηχανισμοί σε όλη τη χώρα ώστε πλέον οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου να είναι άμεσα εκτελεστές και η όποια προσφυγή να παίρνει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Με τον τρόπο αυτό θα επιταχυνθεί το έργο των Δήμων και όπως τόνισε ο Υφυπουργός σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ θα οριστούν ποιες κατηγορίες αποφάσεων θα πηγαίνουν αυτεπάγγελτα για έλεγχο και ποιες θα είναι άμεσα εκτελεστές και έτσι θα δεν θα υπάρχουν καθυστερήσεις λόγω της εποπτείας. Φυσικά όποιο πρόσωπο ή φορέας με έννομο συμφέρον θα μπορεί να κάνει προσφυγή για τον έλεγχο νομιμότητας.

Ο Γ.Γ του Υπ.Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τους συνέδρους ότι το Υπ. Εσωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο για μια ακόμη έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων λόγω των ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας, ύψους περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ. Ο κ. Σταυριανουδάκης τόνισε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να ενημερώνουν σωστά το Μητρώο Απωλειών Εσόδων στο παρατηρητήριο ώστε να μπορούν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες τους. Τέλος ο κ. Σταυριανουδάκης για τα ληξιπρόθεσμα είπε ότι αν μέχρι τις 15/12/20 δεν υπάρχει υψηλή απορροφητικότητα είναι σε επικοινωνία με το Γενικό Λογιστήριο ώστε να δωθεί παράταση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2021.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου τόνισε ότι οι αλλαγές στον 4412 και με τις προτάσεις της ΚΕΔΕ κινείται στη σωστή κατεύθυνση για μια πιο αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων. «Η συμμετοχή της ΚΕΔΕ στην Επιτροπή σχεδιασμού του «Αντώνης Τρίτσης» είναι μια πρώτη σημαντική κίνηση για τον ρόλο που πρέπει να παίξουμε, όμως διεκδικούμε να έχουμε ενεργό ρόλο και στο νέο ΕΣΠΑ αλλά και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με τις προτάσεις που έχουμε ήδη καταθέσει στον διάλογο που ξεκίνησε το καλοκαίρι. Ειδικά για το «Α.Τρίτσης» έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο πρόταση να υπάρξει ένας δίκαιος και λογικός τρόπος κατανομής, έτσι ώστε κανείς Δήμος να μην μείνει εκτός χρηματοδοτήσεων και πιστεύω πως σύντομα θα υπάρξουν οι οριστικές αποφάσεις. Διεκδικούμε ό,τι μας ανήκει χωρίς μαξιμαλισμούς. Η ΚΕΔΕ, και ο κάθε Δήμαρχος ξεχωριστά, είμαστε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των πολιτών και με τις κοινωνικές μας δομές δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του και τώρα στις εορταστικές μέρες. Διαθέτουμε στο Υπουργείο όλους τους μηχανισμούς των Δήμων στον σχεδιασμό για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, που θα ξεκινήσει με το νέο έτος. Πρότασή μας είναι αυτό να γίνει ακόμη και με παράλληλο μηχανισμό, σε συνεργασία με κοινωνικού ετέρους. Και φυσικά είμαστε παρόντες για να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία για την ανάγκη του εμβολιασμού αλλά και της πιστής τήρησης των υγειονομικών μέτρων μέχρι να μειωθούν οι τραγικές απώλειες και τα κρούσματα», είπε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Για μια ακόμη φορά η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού κατάφερε να αναδείξει την ικανότητα της να προσαρμόζει τη λειτουργία της σε δύσκολες συνθήκες και να ανταποκρίνεται σε νέες προκλήσεις με αποτελεσματικότητα.

Exit mobile version