• Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία
ΠΕΔΑ - Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής
  • Αρχική
  • ΠΕΔΑ
    • Θητεία 2024-2028
      • Διοικητικό Συμβούλιο (2024-2028)
      • Εκλεκτορικό Σώμα Π.Ε.Δ.Α. (2024-2028)
      • Εκπρόσωποι Π.Ε.Δ.Α. στην Κ.Ε.Δ.Ε. (2024-2028)
      • Εποπτικό Συμβούλιο Π.Ε.Δ.Α. (2024-2028)
      • Ε.Δ.Σ.Ν.Α. 2024-2028
    • Θητεία 2019-2023
      • Διοικητικό Συμβούλιο (2019-2023)
      • Εκλεκτορικό Σώμα Π.Ε.Δ.Α. (2019-2023)
      • Εκπρόσωποι Π.Ε.Δ.Α. στην Κ.Ε.Δ.Ε. (2019-2023)
      • Εποπτικό Συμβούλιο Π.Ε.Δ.Α. (2019-2023)
      • Ε.Δ.Σ.Ν.Α. 2019-2023
    • Επιτροπές Π.Ε.Δ.Α 2024
    • Θεσμικό Πλαίσιο
    • Συνεδριάσεις / Συνελεύσεις
      • Σύγκλιση Συνεδρίασης Δ.Σ.
      • Προκηρύξεις Διαγωνισμών
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • Δράσεις
    • Ημερίδες
    • Συνέδρια
    • Εκδηλώσεις ΠΕΔΑ
  • Μελέτες / Έρευνες
    • Μελέτες
  • Ενημέρωση
    • Αυτοδιοικητικά
    • Ειδήσεις | ΠΕΔΑ
    • Απορρίματα & Ανακύκλωση
    • Κεντρική Διοίκηση
    • Δήμοι Αττικής
    • Δήμαρχοι Αττικής
    • ΚΕΔΕ
    • Περιφέρεια Αττικής
    • Ένωση Δημάρχων Αττικής
    • Άρθρα & Απόψεις
    • Δελτία Τύπου
    • Web TV
  • Πολιτιστικά
    • Εκδηλώσεις Δήμων
    • Τέχνες
    • Βιβλία
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΠΕΔΑ
    • Θητεία 2024-2028
      • Διοικητικό Συμβούλιο (2024-2028)
      • Εκλεκτορικό Σώμα Π.Ε.Δ.Α. (2024-2028)
      • Εκπρόσωποι Π.Ε.Δ.Α. στην Κ.Ε.Δ.Ε. (2024-2028)
      • Εποπτικό Συμβούλιο Π.Ε.Δ.Α. (2024-2028)
      • Ε.Δ.Σ.Ν.Α. 2024-2028
    • Θητεία 2019-2023
      • Διοικητικό Συμβούλιο (2019-2023)
      • Εκλεκτορικό Σώμα Π.Ε.Δ.Α. (2019-2023)
      • Εκπρόσωποι Π.Ε.Δ.Α. στην Κ.Ε.Δ.Ε. (2019-2023)
      • Εποπτικό Συμβούλιο Π.Ε.Δ.Α. (2019-2023)
      • Ε.Δ.Σ.Ν.Α. 2019-2023
    • Επιτροπές Π.Ε.Δ.Α 2024
    • Θεσμικό Πλαίσιο
    • Συνεδριάσεις / Συνελεύσεις
      • Σύγκλιση Συνεδρίασης Δ.Σ.
      • Προκηρύξεις Διαγωνισμών
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • Δράσεις
    • Ημερίδες
    • Συνέδρια
    • Εκδηλώσεις ΠΕΔΑ
  • Μελέτες / Έρευνες
    • Μελέτες
  • Ενημέρωση
    • Αυτοδιοικητικά
    • Ειδήσεις | ΠΕΔΑ
    • Απορρίματα & Ανακύκλωση
    • Κεντρική Διοίκηση
    • Δήμοι Αττικής
    • Δήμαρχοι Αττικής
    • ΚΕΔΕ
    • Περιφέρεια Αττικής
    • Ένωση Δημάρχων Αττικής
    • Άρθρα & Απόψεις
    • Δελτία Τύπου
    • Web TV
  • Πολιτιστικά
    • Εκδηλώσεις Δήμων
    • Τέχνες
    • Βιβλία
  • Επικοινωνία
No Result
View All Result
ΠΕΔΑ
No Result
View All Result

Ομιλία Αντιπροέδρου Π.Ε.Δ.Α., Δημάρχου Νίκαιας -Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Γιώργου Ιωακειμίδη, επικεφαλής της παράταξης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ», στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.Α. για τα οικονομικά των Δήμων (22 Αυγούστου)

8 Μαΐου 2018
στην κατηγορία Δελτία Τύπου

Καλησπέρα και από εμένα. Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομος.

Δύο χρόνια μετά τις τελευταίες Δημοτικές Εκλογές και ενάμιση χρόνο από τότε που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, καλούμαστε να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη κρίση της Αυτοδιοίκησης. Η παράταξή μας στην πρώτη της παρουσία στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Οκτώβρη του 2011, είχε επισημάνει τις δύσκολες μέρες που έρχονταν και είχε ζητήσει από όλους ενότητα, αποδέσμευση από κομματικές σκοπιμότητες, αγωνιστικότητα, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των τοπικών μας κοινωνιών.

Δεν θέλω να αναφερθώ εδώ επί μακρόν στις δικές μας ευθύνες, γιατί από εκεί πρέπει να ξεκινάμε πάντα, τις καλές εποχές που ως Αυτοδιοίκηση δεν φροντίσαμε να τακτοποιήσουμε τα πράγματα. Εκείνες τις εποχές που είχαμε Δημοτικές Επιχειρήσεις με τέσσερις και πέντε χιλιάδες υπαλλήλους, εκείνες τις εποχές που γίνονταν κατατμήσεις των έργων σε δέκα, δεκαπέντε και είκοσι μικροέργα για να γίνουν με αναθέσεις.

Σημασία όμως έχει ότι τώρα πια από τους Δήμους που υπήρχαμε μέχρι το ’98 και τις Κοινότητες, υπάρχει ο ένας στους είκοσι και από τους Δήμους που ήμασταν μέχρι το 2010, υπάρχει ο ένας στους τρεις. Δηλαδή είμαστε πάρα πολύ λίγοι και θεωρώ πλέον ότι οι έλεγχοι ίσως είναι περισσότεροι και από όσοι απαιτούνται. Πάρεδρος, Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση, Ελεγκτικό Συνέδριο. Η Αυτοδιοίκηση πια δεν έχει τίποτα να κρύψει. Αντί όμως αυτό να επιβραβευτεί από την Πολιτεία, ζούμε τη χειρότερη στιγμή, με όλο και λιγότερα χρήματα, με όλο και δυσκολότερες καταστάσεις, με όλο και μεγαλύτερη συμπίεση όλων αυτών που προσπαθούμε να κάνουμε.

Η καινούργια μείωση του 30% θεωρώ ότι είναι αυτή που ξεχειλίζει το ποτήρι. Δηλαδή δεν γίνεται κανένας Δήμος να αντέξει με ΚΑΠ στα 95 εκατομμύρια που ήρθε τώρα και πολύ περισσότερο με ΚΑΠ στα 72 εκατομμύρια, που ετοιμάζονται για τον επόμενο μήνα. Είναι αστεία, είναι προφανές αυτό.

Θεωρώ λοιπόν ότι εδώ είναι ένα σημείο στο οποίο, όπως είπε και ο κύριος Χιωτάκης πριν, και οι υπόλοιποι συνάδελφοι, και ο κύριος Ασκούνης και ο κύριος Σαράντης, πρέπει να βάλουμε πάτο. Δηλαδή πονάμε, κλαίμε, φωνάζουμε, όλα αυτά τα χρόνια, όμως τώρα πια ξεπερνάει κάθε δυνατότητα. Δηλαδή ενάμιση χρόνο – δύο κόβουμε, κόβουμε, κόβουμε. Τώρα πια δεν μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς. Γιατί ποιο είναι το ζητούμενο αυτής της 4ετίας που διανύουμε; Τα ζητούμενα όλων μας είναι δύο. Πρώτον, πληρώνουμε μισθούς, δεύτερον, κάνουμε συντηρήσεις. Τα ξεχάσαμε τα καινούργια έργα, ξεχάσαμε τις πλατείες, ξεχάσαμε τα κτιριακά, ξεχάσαμε τα ΚΑΠΗ, τα ξεχάσαμε όλα. Αν θα πάρουμε από το ΕΣΠΑ ή από την Περιφέρεια κανένα έργο, είναι το μόνο που θα γίνει. Αν, γιατί και εκεί δεν υπάρχουν χρήματα.

Από εμάς ζητά ο πολίτης τουλάχιστον δύο πράγματα. Να μπορούμε να πληρώνουμε τους εργαζόμενους για να κάνουν τα καθημερινά στους Δήμους και δεύτερον, να κάνουμε συντηρήσεις. Λίγη πίσσα να μπαλώσουμε τις τρύπες, πέντε πλάκες εκεί που χαλάνε, λάμπες να αλλάξουμε εκεί που καίγονται. Χωρίς αυτά δεν έχει κανένα νόημα, δεν μπορούμε να υπάρξουμε δηλαδή.

Όταν λοιπόν αυτό είναι το ζητούμενο, το ελάχιστο ζητούμενο που έχουμε φτάσει, και δεν βγαίνει ούτε αυτό, διότι είναι σαφές ότι δεν βγαίνει ούτε αυτό, ούτε για μισθοδοσία, τότε δεν έχουμε κανέναν λόγο ύπαρξης και ο καθένας αργά ή γρήγορα το νιώθει. Άλλος το ένιωσε ήδη από τον Αύγουστο, άλλος θα το νιώσει τον Σεπτέμβρη και το περισσότερο τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, οι άλλοι, που θα πλακώσει και ο χειμώνας.

Τώρα λοιπόν πρέπει να δούμε, να αποφασίσουμε, να συναποφασίσουμε και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε όλοι μαζί, ότι ακριβώς επειδή δεν πάει παρακάτω, πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα αντιδράσουμε και κατά την άποψή μου σε αυτό το Συνέδριο και στα περιφερειακά Συνέδρια, πρέπει να ορίσουμε την τακτική μας για το Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Δηλαδή δεν αποτελεί τακτική πάμε μέχρι την ΚΕΔΕ έτσι και ας αποφασίσει η ΚΕΔΕ, διότι αυτά τα Σώματα των ΠΕΔ δεν θα ξανά συγκληθούν. Συγκαλούνται για να λέει… Και τι θα κάνουμε στην ΚΕΔΕ; Για να πάμε στην ΚΕΔΕ με προτάσεις, από την ίδια την ΠΕΔ. Δηλαδή δεν μπορεί μία πρόταση να σταματά προτείνω μια μέρα κλείσιμο την Πέμπτη ή δύο μέρες κλείσιμο, Τετάρτη και Πέμπτη και μετά ας αποφασίσει η ΚΕΔΕ. Οι προτάσεις, κατά την άποψή μου, των αυτοδιοικητικών παρατάξεων, πρέπει να εμπεριέχουν όλο τον αγώνα.

Εμείς λοιπόν λέμε το εξής. Πρέπει να πάμε σε ένα τριήμερο κλείσιμο. Η ΚΕΔΕ δηλαδή να πάρει απόφαση για ένα τριήμερο κλείσιμο. Θα μπορούσε να είναι Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, 7, 8 και 9, σίγουρα όμως μακριά αρκετά από το Συνέδριο, ώστε να προλάβουμε να ετοιμαστούμε. Να ενημερώσουμε τον κόσμο, να κατεβάσουμε τους εργαζόμενους. Ή θα μπορούσε να είναι Σάββατο – Κυριακή – Δευτέρα, γιατί κάποιοι μπορεί να είναι στη Θεσσαλονίκη. Δεν έχει και πολλή σημασία πότε θα είναι. Θα είναι ένα τριήμερο λοιπόν, στο οποίο θα περάσουμε την άποψη ότι αυτή είναι η αρχή των κινητοποιήσεών μας και αν δεν μας δώσετε αυτό που ζητάμε, πάμε…

Ήδη κάποιοι από εμάς κάνουμε αποκομιδή σκουπιδιών και Σάββατο και Κυριακή. Δεν θα υπάρξει τίποτα. Αν θέλετε να το κάνουμε τριήμερο Πέμπτη – Παρασκευή – Σάββατο, έτσι. Εγώ δεν έχω αντίρρηση σε αυτό. Να το κουβεντιάσουμε, να το αποφασίσουμε. Με συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Οικονομικών. Και αμέσως μετά καινούργιο έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, αν δεν ικανοποιηθούν αυτά που λέμε, που πάμε σε λογική μόνιμου κλεισίματος των Δήμων ή παραιτήσεων. Εγώ δεν θέλω να το ανοίξουμε τώρα το θέμα, γιατί υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι στην επαρχία που βάζουν το θέμα των παραιτήσεων. Δεν έχει σημασία να χωριστούμε ποιοι είναι υπέρ των παραιτήσεων και ποιοι είναι του να κλείσουμε συνεχόμενα τους Δήμους.

Δηλαδή αν δεν βγει τίποτα με αυτό το τριήμερο κλείσιμο, πάμε σε ένα έκτακτο Συνέδριο που αποφασίζει κλείνουμε τους Δήμους εμείς ή παραιτούμαστε. Θα το δούμε αυτό. Όμως αυτή είναι η λογική. Ας έρθουν όποιοι μπορούν με αυτά τα μέσα και με αυτούς τους πόρους να διοικήσουν την Αυτοδιοίκηση. Δεν έχει σημασία αν θα είναι το ένα ή το άλλο. Όμως αυτό να το αποφασίσουμε τώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει ένα μήνυμα που να λέει ότι δεν πάει παρακάτω. Κάνουμε το προειδοποιητικό και πάμε στο τελικό που είναι αυτό και αυτό πρέπει να φτάσει στο Συνέδριο κατά την άποψή μου και αυτό πρέπει να είναι η απόφαση του Συνεδρίου κατά την άποψή μου.

Τώρα, στην πρόταση που υπάρχει, αν θα κλείσουμε, γιατί κάποιες ΠΕΔ ψηφίζουν να κλείσουμε μία μέρα – τώρα, εν όψει του Συνεδρίου – κάποιες ΠΕΔ ψηφίζουν δύο μέρες, κάποιες ΠΕΔ ψηφίζουν τρεις μέρες. Κατά την άποψή μου είναι λάθος. Δηλαδή πρέπει να είναι μια ενιαία απόφαση και μια απόφαση που πρέπει να την συνυπογράψουμε και να την πάρουμε όλοι. Είναι κακό να πούμε η μία παράταξη και η άλλη ψηφίσαμε σήμερα, έχουμε μια πλειοψηφία, το αποφασίσαμε, διότι και άλλη φορά κάναμε κλείσιμο – ακούστηκε και πριν – και ήμασταν δέκα Δήμοι όλοι και όλοι και δεν είχε καμία σημασία και κανένα αποτέλεσμα. Είναι εύκολο το αγωνιστικό εδώ. Στην πράξη ποιος θα τον κλείσει τον Δήμο, γιατί εκεί θα το μετρήσουμε.

Εγώ δεν θα είμαι αντίθετος, δηλαδή θα είμαι μέσα σε οποιαδήποτε κινητοποίηση, αλλά το βασικό μου είναι μετά το Συνέδριο της ΚΕΔΕ τι κάνουμε και πώς περνάμε το μήνυμα που λέει ότι δεν πάει άλλο, κλείνουμε, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσει και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα εμείς πηγαίνοντας για το  Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Όχι απλώς ένα διήμερο ή μία μέρα.

Εγώ θα έλεγα λοιπόν ας τα συνεκτιμήσει όλα αυτά η ΚΕΔΕ. Δηλαδή η Κρήτη πήρε απόφαση τρεις μέρες, η Πάτρα χθες πήρε απόφαση, η ΠΕΔ, μία μέρα, εμείς λέμε εδώ για δύο μέρες. Εν πάση περιπτώσει, ας είναι κάτι ενιαίο, ας είναι την ημέρα του Συνεδρίου εν πάση περιπτώσει ένα προειδοποιητικό, ας έχουμε μπροστά μας το τριήμερο, που εγώ δεν έχω κανέναν λόγο να πω πότε θα είναι, αλλά να είναι ένα τριήμερο επίσης προειδοποιητικό και αν τίποτα δεν συμβεί από όλα αυτά, ας έχουμε πάρει μια απόφαση που λέει τελειώσαμε, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Όταν παίρνουμε εμείς την απόφαση του κλεισίματος, είναι σαφές ότι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν και όταν παίρνουμε μια τέτοια απόφαση και σαν Δημοτικά Συμβούλια και τα συλλογικά μας Όργανα, έχουμε και την ευθύνη αν κάποιος δημότης μας κάνει μήνυση, να την πάμε. Δεν είναι το ζητούμενό μου αυτό λοιπόν.

Το ζητούμενό μου είναι να περάσει ένα ισχυρό μήνυμα που να λέει ότι δεν πάει παρακάτω και αυτό πρέπει να εκπέμψουμε με κάθε τρόπο όλοι μας.

Θεωρώ ότι σε αυτή τη διαδικασία οι εργαζόμενοι είναι φυσικοί μας σύμμαχοι και οφείλουμε, επειδή στο παρελθόν, και μου άρεσε που έγινε και αυτοκριτική εδώ, από την ΠΟΕ ΟΤΑ τουλάχιστον, ότι έγιναν λάθη και λοιπά, από όλες τις μεριές μπορεί να έγιναν λάθη. Αυτή τη στιγμή σε μια ιστορία που πάμε να σώσουμε την Αυτοδιοίκηση, πρέπει να είμαστε παρέα όλοι. Πρέπει να τους έχουμε κοντά μας και αυτοί εμάς κοντά τους.

Να πω επίσης, ένα σημείο που δεν το αναφέραμε, η νέα μείωση των μισθών, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Γενικών Γραμματέων, ειδικών συνεργατών και τα λοιπά, δεν συνιστά κατά την άποψή μου μείωση του δικού προσωπικού κύρους ως Γιώργος Ιωακειμίδης. Συνιστά μείωση της Αυτοδιοίκησης, τεράστια. Οι μισοί Δήμοι της χώρας που είναι κάτω από 20.000, θα έχει αμοιβή ο Δήμαρχος από τον επόμενο μήνα, σε δέκα μέρες, 1.440 €.

Δηλαδή θα έχει ο Δήμαρχος αμοιβή 1.440 € και από ότι είπε ο Κώστας, ο Διευθυντής του Δήμου 1.770 και θα αναρωτιέται – το άκουγα χθες στις περιφερειακές συνελεύσεις – η τοπική κοινωνία, δεν μπορεί να το δέχεται ο άλλος να είναι Δήμαρχος, θα είναι κλέφτης. Γιατί πραγματικά ποιος άνθρωπος νέος, υγιής, μη κλέφτης, θα αφήσει το γραφείο του, τη δουλειά του, για να μπει σε μια διαδικασία που μπορεί να είναι τέσσερα χρόνια, μπορεί να μην ξανά εκλεγεί, για να μπει σε αυτό;

Αυτό συνιστά λοιπόν υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης. Όσοι μπήκαμε σε αυτή την ιστορία, εγώ είμαι τριάντα χρόνια και πολλοί από εσάς επίσης πάρα πολλά χρόνια, θα το τραβήξουμε, όσο και αν μας δώσει. Δεν είναι το ζητούμενο αυτό. Η Αυτοδιοίκηση όμως χάνει από αυτό, διότι εμείς είμαστε περαστικοί και η Αυτοδιοίκηση πρέπει να ελκύει ανθρώπους καθαρούς, έντιμους, που θα συνεχίσουν να προσφέρουν στις τοπικές τους κοινωνίες και είναι πάρα πολύ κρίμα που δεν κατανοείται αυτό, όσο και αν είναι δύσκολο σε αυτή την κρίσιμη στιγμή να αναδείξουμε αυτό το θέμα. Όμως όταν φτάνεις σε τέτοια επίπεδα, πρέπει να το καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι θέμα του Γιώργου, του Νίκου, του Κώστα. Είναι θέμα της Αυτοδιοίκησης και έτσι πρέπει να το καταλάβουν και οι τοπικές μας κοινωνίες και έτσι να το δούμε κάποια στιγμή.

Ευχαριστώ.

 

ShareShareTweet

Τελευταία νέα

12α ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Ε.Δ.Α. – ΕΝ.Δ.Α.

28 Νοεμβρίου 2025

Σας καλούμε σε συνάντηση Δημάρχων με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 12.00 μ. στα γραφεία της Π.Ε.Δ.Α., επί της οδού Κότσικα 4, Αθήνα (1ος όροφος – αίθουσα συνεδριάσεων).

11 Νοεμβρίου 2025

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΠΕΔΑ 2025

5 Νοεμβρίου 2025

Γενική Συνέλευση ΠΕΔΑ 2025: Οι Δήμοι της Αττικής ενωμένοι για το μέλλον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

31 Οκτωβρίου 2025

Ολιστικό Σχέδιο για την Ανακύκλωση

23 Οκτωβρίου 2025

Συνάντηση Δημάρχων της Αττικής για την Παρουσίαση του Ολιστικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Απορριμμάτων της ΠΕΔΑ, με έμφαση στην ανακύκλωση

23 Οκτωβρίου 2025
??????????????

Το 16ο FORUM της Τ.Α. με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη

13 Οκτωβρίου 2025

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Δ.Σ. της 19ης/09/2025

22 Σεπτεμβρίου 2025

Συνάντηση των Δημάρχων της Αττικής με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Παρουσίαση του νέου Σχεδίου για την Ανακύκλωση

1 Σεπτεμβρίου 2025

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΙΣ 27-8-2025 ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ Π.Ε.Δ.Α

26 Αυγούστου 2025

Συνάντηση Εργασίας ΥΠΕΝ – ΠΕΔΑ – Πράσινου Ταμείου με αφορμή το νέο κύκλο χρηματοδότησης του προγράμματος «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» για τα έτη 2025-2026

23 Ιουλίου 2025

Ημερίδα της ΠΕΔΑ για το Ενιαίο Λογιστικό Πλαίσιο – Για αξιόπιστη & διαφανή οικονομική διαχείριση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

22 Ιουλίου 2025

Συλλυπητήρια ανακοίνωση της Π.Ε.Δ.Α. για τον Ερωτόκριτο Νεόφυτο

14 Ιουλίου 2025

Π.Ε.Δ.Α. και ΕΥΔΑΠ χτίζουν κοινό μέτωπο για την εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση του νερού στην Αττική

4 Ιουλίου 2025

Έκτακτη επιχορήγηση 35 εκ. ευρώ από το ΥΠΕΣ στους Δήμους της Αττικής – Ανακοίνωση Διοικητικού Συμβουλίου ΠΕΔΑ

23 Ιουνίου 2025

Πρόσκληση: Σάββατο 31 Μαΐου 2025 – 13.30 – 15.00 Attica Green Expo – Η δράση της Π.Ε.Δ.Α. στους κρίσιμους τομείς προστασίας του Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας μέσα από την λειτουργία των Θεματικών Επιτροπών της

27 Μαΐου 2025

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής

Η Π.Ε.Δ.Α. είναι το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

Διεύθυνση: Κότσικα 4, 104 34 – Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3646754-6
Email Π.Ε.Δ.Α. : info@pedattikis.gr
Fax: 210 3646306

Χρήσιμες Σελίδες

  • Επικοινωνία
  • Χρήσιμες Συνδέσεις
  • ΠΕΔΑ
  • Οικονομικά Στοιχεία

Τελευταία νέα

12α ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Π.Ε.Δ.Α. – ΕΝ.Δ.Α.

28 Νοεμβρίου 2025

Σας καλούμε σε συνάντηση Δημάρχων με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου και ώρα 12.00 μ. στα γραφεία της Π.Ε.Δ.Α., επί της οδού Κότσικα 4, Αθήνα (1ος όροφος – αίθουσα συνεδριάσεων).

11 Νοεμβρίου 2025

Εγγραφή στο newsletter μας

Γραφτείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα και τις ανακοινώσεις της ΠΕΔΑ:
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

© 2025 Π.Ε.Δ.Α. • All Rights Reserved • Manufactured by Sociality • Managed by REIDDL

No Result
View All Result
  • Αρχική
  • ΠΕΔΑ
    • Θητεία 2024-2028
      • Διοικητικό Συμβούλιο (2024-2028)
      • Εκλεκτορικό Σώμα Π.Ε.Δ.Α. (2024-2028)
      • Εκπρόσωποι Π.Ε.Δ.Α. στην Κ.Ε.Δ.Ε. (2024-2028)
      • Εποπτικό Συμβούλιο Π.Ε.Δ.Α. (2024-2028)
      • Ε.Δ.Σ.Ν.Α. 2024-2028
    • Θητεία 2019-2023
      • Διοικητικό Συμβούλιο (2019-2023)
      • Εκλεκτορικό Σώμα Π.Ε.Δ.Α. (2019-2023)
      • Εκπρόσωποι Π.Ε.Δ.Α. στην Κ.Ε.Δ.Ε. (2019-2023)
      • Εποπτικό Συμβούλιο Π.Ε.Δ.Α. (2019-2023)
      • Ε.Δ.Σ.Ν.Α. 2019-2023
    • Επιτροπές Π.Ε.Δ.Α 2024
    • Θεσμικό Πλαίσιο
    • Συνεδριάσεις / Συνελεύσεις
      • Σύγκλιση Συνεδρίασης Δ.Σ.
      • Προκηρύξεις Διαγωνισμών
    • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
  • Δράσεις
    • Ημερίδες
    • Συνέδρια
    • Εκδηλώσεις ΠΕΔΑ
  • Μελέτες / Έρευνες
    • Μελέτες
  • Ενημέρωση
    • Αυτοδιοικητικά
    • Ειδήσεις | ΠΕΔΑ
    • Απορρίματα & Ανακύκλωση
    • Κεντρική Διοίκηση
    • Δήμοι Αττικής
    • Δήμαρχοι Αττικής
    • ΚΕΔΕ
    • Περιφέρεια Αττικής
    • Ένωση Δημάρχων Αττικής
    • Άρθρα & Απόψεις
    • Δελτία Τύπου
    • Web TV
  • Πολιτιστικά
    • Εκδηλώσεις Δήμων
    • Τέχνες
    • Βιβλία
  • Επικοινωνία

© 2025 Π.Ε.Δ.Α. • All Rights Reserved • Manufactured by Sociality • Managed by REIDDL

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί Cookies

Χρησιμοποιούμε cookies για την εξατομίκευση περιεχομένου, την παροχή λειτουργιών κοινωνικών μέσων και την ανάλυση της επισκεψιμότητάς μας.

Για να δείτε την "Πολιτική Cookies" και να διαμορφώσετε τα Cookies ακολουθήστε το σύνδεσμο "Ρυθμίσεις".

ΠΕΔΑ
Πολιτική Απορρήτου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ Π.Ε.Δ.Α

 

Η Περιφερική Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α) στοχεύει και δεσμεύεται:

>  Στην ασφάλεια και προστασία των πληροφοριών που αφορούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του οργανισμού.

>  Στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει στα ενδιαφερόμενα μέρη της, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

>  Στην παροχή όλων των απαραίτητων πόρων για την εφαρμογή και διαρκή βελτίωση του Συστήματος G.D.P.R.

>  Στην άρτια λειτουργία του οργανισμού ακολουθώντας πιστά και χωρίς απόκλιση οτιδήποτε αναφέρεται στην κείμενη νομοθεσία και έχει σχέση με την δραστηριότητα της καθώς και με την ασφάλεια της πληροφορίας.

 Η πολιτική ποιότητας και ασφάλειας πληροφοριών καθώς και οι στόχοι ασφάλειας πληροφοριών καθορίζονται και είναι πλήρως συμβατοί με το πλαίσιο.

Στα παραπάνω πλαίσια, η Περιφερική Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α) στοχεύει:

>  στην ανάπτυξη και θεσμοθέτηση απλών και ευέλικτων διαδικασιών λειτουργίας

>  στην τυποποίηση των μεθόδων εργασίας.

>  στη διασφάλιση της σταθερότητας της ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών

>  στην ανάπτυξη μηχανισμών έγκαιρης πρόληψης και εντοπισμού προβλημάτων της ασφάλειας της πληροφορίας.

>  στη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των οργανωτικών δομών του οργανισμού.

Είναι πεποίθηση της Περιφερική Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α) ότι η εφαρμογή του Συστήματος Ασφάλειας Πληροφοριών σύμφωνα με τοG.D.P.R.θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ασφάλεια της πληροφορίας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η ασφάλεια της πληροφορίας επιτυγχάνεται με την άρτια οργάνωση του οργανισμού  καθώς και με την ανάλυση, καταγραφή, θεσμοθέτηση, και εφαρμογή σαφών διαδικασιών λειτουργίας και συγκεκριμένων πολιτικών οι οποίες ακολουθούνται πιστά από όλους, μέχρι να παραχθεί το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα.

Δηλώνουμε ότι στον οργανισμό:

>  Η ασφάλεια της πληροφορίας αποτελεί γνώμονα όλων των δραστηριοτήτων της.

>  Η ασφάλεια της πληροφορίας συνάδει πλήρως με την φιλοσοφία λειτουργίας του οργανισμού

 

Η ΑΝΑΘΕΤΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΤΗΣ Π.Ε.Δ.Α

Αναγκαία cookies

Τα αναγκαία, άλλως, απολύτως απαραίτητα cookies, είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία των Δικτυακών μας Τόπων, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες τους, όπως πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία των Δικτυακών μας Τόπων.

 

Name Domain Expires Type Purpose
CONSENT .google.com 2 Έτη Used to detect if the visitor has accepted the marketing category in the cookie banner. This cookie is necessary for GDPR-compliance of the website.
CONSENT .youtube.com 2 Έτη Used to detect if the visitor has accepted the marketing category in the cookie banner. This cookie is necessary for GDPR-compliance of the website.
Cookies Λειτουργικότητας (Προτιμήσεων)

Αυτά τα cookies επιτρέπουν στους Δικτυακούς Τόπους να θυμούνται τις επιλογές του χρήστη όπως το όνομα χρήστη, τη γλώσσα ή τη περιοχή, ώστε να παρέχουν βελτιωμένες και προσωποποιημένες λειτουργίες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών που έχουν ζητηθεί από το χρήστη, όπως προβολή βίντεο ή χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies μπορεί να γίνουν ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους. Αν δεν δεχθείτε αυτά τα cookies, μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση και λειτουργικότητα των Δικτυακών Τόπων και να περιοριστεί η πρόσβασή σας σε περιεχόμενο του.

 

Name Domain Expires Type Purpose
_fbp .facebook.com 3 Μήνες HTTP This cookie will help deliver advertising to people who have already visited our website when they are on Facebook or a digital platform powered by Facebook Advertising.
YSC .youtube.com Σύνοδος HTTP Registers a unique ID to keep statistics of what videos from YouTube the user has seen.
Cookies επιδόσεων (Στατιστικά)

Αυτά τα cookies συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τους Δικτυακούς μας Τόπους, για παράδειγμα, ποιες σελίδες επισκέπτονται συχνότερα και αν λαμβάνουν μηνύματα σφαλμάτων από ιστοσελίδες. Αυτά τα cookies συλλέγουν συγκεντρωτικές, ανώνυμες πληροφορίες που δεν ταυτοποιούν κάποιον επισκέπτη. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη βελτίωση των επιδόσεων μίας ιστοσελίδας.

 

Name Domain Expires Type Purpose
_ga .google.com 2 Έτη HTTP Registers a unique ID that is used to generate statistical data on how the visitor uses the website.
_gat .google.com 1 Ημέρα HTTP Used by Google Analytics to throttle request rate.
_gid .google.com 1 Ημέρα HTTP Registers a unique ID that is used to generate statistical data on how the visitor uses the website.
NID .google.com 6 Μήνες The NID cookie contains a unique ID Google uses to remember your preferences and other information, such as your preferred language etc.
Πολιτική Cookies

Πολιτική Cookies

Η παρούσα Πολιτική Cookies συνάχθηκε στις 09 Νοεμβρίου του 2021 και ισχύει για τους πολίτες και τους νόμιμους μόνιμους κατοίκους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

  1. Τι είναι τα cookies;

Τα «cookies» είναι μικρά κομμάτια αρχείων σε μορφή κειμένου, τα οποία αποθηκεύονται στον περιηγητή (browser) του Χρήστη όταν επισκέπτεται έναν ιστότοπο. Οι πληροφορίες οι οποίες αποθηκεύονται στον υπολογιστή του Χρήστη μπορεί να περιέχουν στοιχεία όπως ποιες είναι οι σελίδες που επισκέφτηκε ο Χρήστης, την ημερομηνία και την ώρα της επίσκεψης καθώς και κάποιον τυχαίο και μοναδικό αριθμό αναγνώρισης του Χρήστη. Σε καμία περίπτωση τα cookies δεν περιέχουν προσωπικές πληροφορίες ή πληροφορίες, οι οποίες θα επιτρέψουν σε οποιονδήποτε να επικοινωνήσει με τον επισκέπτη του δικτυακού τόπου, μέσω τηλεφώνου, e-mail, κ.λπ. Επιπλέον, με την χρήση των cookies δεν υπάρχει πρόσβαση στα έγγραφα ή αρχεία του υπολογιστή σας.

Με την χρήση αυτή, το Site είναι σε θέση να αποθηκεύσει χρήσιμες πληροφορίες για την περιήγηση του Χρήστη στο Site, καθώς και να διαβάσει τις πληροφορίες αυτές ώστε να προσφέρει στον Χρήστη μια ενοποιημένη εμπειρία περιήγησης.

Επιπλέον, τα cookies μας βοηθούν να βλέπουμε την απόδοση και την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας, βελτιώνοντας την παρουσίαση και το περιεχόμενό της, σύμφωνα με τις προτιμήσεις των επισκεπτών μας.

  1. Ποια cookies χρησιμοποιούμε στον Δικτυακό μας Τόπο;

Χρησιμοποιούμε cookies στους Δικτυακούς μας Τόπους για τη διαχείριση των περιόδων σύνδεσης, για την παροχή εξατομικευμένων ιστοσελίδων και για την προσαρμογή διαφημιστικού και άλλου περιεχομένου ώστε να αντικατοπτρίζει τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ενδιαφέροντά σας. Επίσης τα cookies μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να συντάξουμε ανώνυμες, αθροιστικές στατιστικές που μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε πώς το κοινό χρησιμοποιεί τους Δικτυακούς μας Τόπους και βοηθούν να βελτιώσουμε την δομή και το περιεχόμενό του. Σε κάθε περίπτωση, τα cookies διευκολύνουν την καλύτερη εξυπηρέτηση και εμπειρία του χρήστη κατά την επίσκεψή του στον ιστότοπο της Εταιρείας και συνιστούμε να τα έχετε ενεργοποιημένα. Δεν χρησιμοποιούμε cookies για να αποσπάσουμε πληροφορίες σχετικά με την επισκεψιμότητά σας σε άλλες ιστοσελίδες, ή για εξακρίβωση προσωπικών στοιχείων. Τα Cookies δεν διαφθείρουν και δεν βλάπτουν τον υπολογιστή, ούτε προγράμματα ή αρχεία του υπολογιστή σας. Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τις πληροφορίες αυτές. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησης για να απορρίψετε ορισμένα ή και όλα τα cookies, εκτός των απολύτως απαραίτητων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάποιες λειτουργίες είναι διαθέσιμες μόνο μέσω της χρήσης cookies και εάν επιλέξετε την απόρριψη των cookies, αυτές οι λειτουργίες ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμες. Ακόμη και αν επιλέξετε να μην επιτρέψετε τη χρήση τους, πέραν των απολύτως απαραίτητων cookies, μπορείτε να εξακολουθήσετε να απολαμβάνετε την πλήρη λειτουργικότητα του δικτυακού τόπου μας.

Αναγκαία cookies

Τα αναγκαία, άλλως, απολύτως απαραίτητα cookies, είναι ουσιαστικής σημασίας για την ορθή λειτουργία των Δικτυακών μας Τόπων, σας επιτρέπουν να κάνετε περιήγηση και να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες τους, όπως πρόσβαση σε ασφαλείς περιοχές ή χρήση του καλαθιού αγοράς. Αυτά τα cookies δεν αναγνωρίζουν την ατομική σας ταυτότητα. Χωρίς αυτά τα cookies, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αποτελεσματική λειτουργία των Δικτυακών μας Τόπων.

Cookies Λειτουργικότητας (Προτιμήσεων)

Αυτά τα cookies επιτρέπουν στους Δικτυακούς Τόπους να θυμούνται τις επιλογές του χρήστη όπως το όνομα χρήστη, τη γλώσσα ή τη περιοχή, ώστε να παρέχουν βελτιωμένες και προσωποποιημένες λειτουργίες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παροχή υπηρεσιών που έχουν ζητηθεί από το χρήστη, όπως προβολή βίντεο ή χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι πληροφορίες που συλλέγουν αυτά τα cookies μπορεί να γίνουν ανώνυμες και δεν είναι δυνατόν να παρακολουθήσουν την δραστηριότητα της περιήγησής σε άλλους ιστότοπους. Αν δεν δεχθείτε αυτά τα cookies, μπορεί να επηρεαστεί η απόδοση και λειτουργικότητα των Δικτυακών Τόπων και να περιοριστεί η πρόσβασή σας σε περιεχόμενο του.

Cookies επιδόσεων (Στατιστικά)

Αυτά τα cookies συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τους Δικτυακούς μας Τόπους, για παράδειγμα, ποιες σελίδες επισκέπτονται συχνότερα και αν λαμβάνουν μηνύματα σφαλμάτων από ιστοσελίδες. Αυτά τα cookies συλλέγουν συγκεντρωτικές, ανώνυμες πληροφορίες που δεν ταυτοποιούν κάποιον επισκέπτη. Χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη βελτίωση των επιδόσεων μίας ιστοσελίδας.

  1. Ποια είναι τα δικαιώματα σας;

Έχετε τα δικαιώματα:

       >  Πρόσβασης στα δεδομένα σας.

>  Διόρθωσης ή Διαγραφής των δεδομένων σας.

>  Περιορισμού της επεξεργασίας των δεδομένων σας.

>  Εναντίωσης στην επεξεργασία των δεδομένων σας.

>  Άρσης της συγκατάθεσης σας για τη χρήση κάποιων ή του συνόλου των cookies και κατ’ επέκταση για την επεξεργασία των δεδομένων σας.

Για να ασκήσετε τα ανωτέρω δικαιώματά σας μπορείτε να υποβάλετε το αίτημά σας στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ. στην ταχυδρομική διεύθυνση Αθήνα, οδός Κότσικα 4, Τ.Κ. 104 34, ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση  info@pedattikis.gr καθώς και να υποβάλετε, σε περίπτωση που θεωρήσετε ότι η επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων παραβιάζει τον ισχύον δίκαιο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων  (ταχυδρομική δ/νση Κηφισίας 1-3, Τ.Κ. 115 23, Αθήνα, τηλ. 210. 6475600, δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου contact@dpa.gr).

Εάν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε για κάθε ζήτημα σχετικό με την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων και την άσκηση των δικαιωμάτων σας, μπορείτε να απευθυνθείτε στον Υπεύθυνο Προστασίας δεδομένων (DPO) της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ στην Δ/νση Αθήνα, οδός Κότσικα 4, Τ.Κ. 140434, ή στην δ/νση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)  info@pedattikis.gr.

  1. Πώς μπορείτε να διαγράψετε τα cookies

Μπορείτε να διαγράψετε τα cookies και να απενεργοποιήσετε τη χρήση τους. Επιλέξτε τον browser που χρησιμοποιείτε και ακολουθήστε τις οδηγίες:

       >  Chrome

>  Safari

>  Firefox

>  Internet Explorer

Εάν χρησιμοποιείτε κάποιον άλλον browser, συμβουλευτείτε τις πληροφορίες του παρόχου του.

Η παρούσα Πολιτική cookies συμπληρώνεται από την ενημέρωση για τα προσωπικά δεδομένα σας.

  1. Πού μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη γενική χρήση cookies;

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη γενική χρήση των cookies, αλλά και των μεθόδων αποκλεισμού ή περιορισμού τους, θα βρείτε στις ιστοσελίδες //cookiepedia.co.uk/all-about-cookies και //www.allaboutcookies.org/.

Σε περίπτωση που επιθυμείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε τη χρήση των cookies από τις ρυθμίσεις του πλοηγητή (browser), μπορείτε να επισκεφθείτε τις παρακάτω ιστοσελίδες και να ενημερωθείτε για τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζεται να πραγματοποιήσετε.

       >  Internet Explorer //support.microsoft.com/kb/278835

>  Firefox //support.mozilla.org/en-US/kb/delete-cookies-remove-info-websites-stored

>  Chrome //support.google.com/accounts/answer/61416?hl=en

>  Safari //support.apple.com/kb/PH5042

>  Safari for iPad and iPhone //support.apple.com/kb/HT1677

  1. Αλλαγές στην Πολιτική cookies.

Η παρούσα Πολιτική Cookies ενδέχεται να τροποποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή. Για το λόγο αυτό κρίνουμε σκόπιμο να ανατρέχετε τακτικά στην παρούσα Πολιτική.