Δήμος Πεντέλης

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση : Kαλαμβόκη 2α, Μελίσσια - Τ.Κ.:15127

Τηλέφωνο : 213 2050000

Fax : 210 8040438

Ιστοσελίδα : http://www.penteli.gov.gr/

Email : pentelimayor.dsk@gmail.com

Δημήτρης Στεργίου–Καψάλης

ΚΑΤΑΓΩΓΗ

«Αγαπημένο Πεντελικό βουνό»

Ο Δημήτρης Στεργίου –Καψάλης είναι Σαρακατσάνος και οι ρίζες τους στην Πεντέλη και στο Πεντελικό φθάνουν μέχρι την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Το αγαπημένο του αυτό Πεντελικό βουνό, τον αγκάλιασε στις πλαγιές του τη δεκαετία του ’50, ως ένα παλικάρι που είχε μάθει από τους γονείς του, το Σταύρο και τη Βασιλική, τη νομαδική Σαρακατσανέικη ζωή, βόσκοντας πρόβατα και μελετώντας για το σχολείο. Το παλικάρι αυτό, έγινε ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ  των Αξιών, της Δουλειάς, του Δικαίου και του Παραδείγματος, ο δικός μας ΑΝΘΡΩΠΟΣ με το όνομα ο Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης, ο αγωνιστής που δεν σταματά να δίνει κυριολεκτικά την ίδια του τη ζωή για το βουνό αυτό και για  ότι περιέχουν οι λέξεις ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

ΣΠΟΥΔΕΣ

«Ξεκινώντας από το «μηδέν»

Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Πεντέλης (γνωστό ως «παράγκα») τη δεκαετία του ’50.

Τη  δεκαετία του ’60  φοίτησε στο γυμνάσιο του Χαλανδρίου.

Εισήχθη μεταξύ των πρώτων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπιδων και αποφοίτησε μεταξύ των πρώτων, ως αξιωματικός του Όπλου των Τεθωρακισμένων.

Ομιλεί Γαλλικά, Αγγλικά, Βουλγαρικά και Σερβοκροάτικα.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

«Εφαλτήριο δύναμης»

Είναι παντρεμένος με την Μαρία Πάντσιου και έχει μια κόρη την Βασιλική, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

«Στη ζωή τίποτα δεν Χαρίζεται, Όλα κερδίζονται»

 • Υπηρέτησε με επιτυχία τριάντα χρόνια στις ‘Ενοπλες Δυνάμεις, προαγόμενος πάντοτε κατ΄εκλογήν και αποφοίτησε από όλα τα στρατιωτικά σχολεία μεταξύ των πρώτων.
 • Ως Συνταγματάρχης διετέλεσε Στρατιωτικός Ακόλουθος της Ελλάδας στην πρεσβεία της Βουλγαρίας.
 • Φοίτησε στην Εθνική Σχολή Ιππασίας  της Γαλλίας (τμήμα καθηγητών Ιπασσίας).
 • Υπηρέτησε στο Σύνταγμα της Προεδρικής Φρουράς της Γαλλίας.
 • Επί πολλά χρόνια και με νίκες σε Εθνικό και Διεθνές επίπεδο , υπήρξε αθλητής και προπονητής Ιππασίας με πολλές διακρίσεις.
 • Υπήρξε προπονητής της Εθνικής  ομάδας του Μοντέρνου Πένταθλου.
 • Διετέλεσε τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ.
 • Σήμερα  είναι Πρόεδρος των Ελλήνων Προπονητών Ιππασίας για τέταρτη συνεχή θητεία.
 • Εξήλθε το στρατεύματος με το βαθμό του ταξίαρχου, τον Ιούνιο του 1994 ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής.
 • Ασχολήθηκε με την επιχειρηματική δράση μετά την έξοδο του από το Στρατό και ειδικότερα με την λειτουργία και διαχείριση Ιππικών Εγκαταστάσεων.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

«Κατάθεση ψυχής για την πόλη»

 Την τοπική αυτοδιοίκηση τη  θεώρησε  το καταλληλότερο χώρο άμεσης προσφοράς για τον συνάνθρωπο του και μέσα από τη δωδεκαετή θητεία του  ως δήμαρχος Πεντέλης έγινε γνωστός στο Πανελλήνιο. Αν και είχε στο ενεργητικό του ήδη δύο θητείες στην ηγεσία της πόλης ως Πρόεδρος Κοινότητας Πεντέλης, το 2006 οι πολίτες τον εξέλεξαν στις εκλογές με το συντριπτικό ποσοστό του 81,3% ως Δήμαρχο Πεντέλης.

Ευαισθητοποιημένος στα θέματα Περιβάλλοντος, ανέπτυξε με τις δράσεις του το Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ) για πέντε (5) συνεχής θητείες (1999-2011).

Στην πολύχρονη θητεία του στην Αυτοδιοίκηση, ανέπτυξε σοβαρές δράσεις σε όλους τους τομείς Αυτοδιοίκησης και Περιβάλλοντος. Ειδικότερα οι αγώνες για την Πολιτική Προστασία και την στήριξη του Πεντελικού περιβάλλοντος, μέσα και από τον αυτοδιοικητικό του ρόλο ως Πρόεδρος των Δήμων και  Κοινοτήτων του Πεντελικού και ως Δήμαρχος Πεντέλης, με θητεία δέκα και πλέον χρόνων, τον καταξίωσαν ανά το Πανελλήνιο.

ΣΗΜΕΡΑ…

“Να κατορθώσουμε να γεράσουμε έχοντας πετάξει από πάνω μας  όσο το δυνατόν λιγότερα από τα ιδανικά και τις αξίες μας”

 ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ:

 • Δήμαρχος του νέου Καλλικρατικού Δήμου Πεντέλης.

Διετέλεσε Δήμαρχος του Δήμου Πεντέλης για τρείς συνεχείς θητείες (1998)

 • Πρόεδρος των Σαρακατσαναίων του Πεντελικού βουνού, από ιδρύσεως του συλλόγου (1998)
 • Πρόεδρος των Ελλήνων Προπονητών Ιπασσίας  για τέταρτη συνεχή θητεία.

Παρ’όλα όμως τα αξιώματά του και τους τίτλους του που τον ανέβασαν τόσο ψηλά στην κοινωνική μας σκάλα, βλέπει πάντοτε όλους από «ψηλά» ΜΟΝΟ όταν χρειαστεί να τους δώσει το χέρι του, για να σηκωθούν όταν χρειαστούν βοήθεια.

Τελευταία νέα

X