Η θεσμική ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι ο κύριος στόχος, αλλά το μέσο για την επίτευξη της ευημερίας και της ειρήνης. Η κοινωνική και εδαφική συνοχή συμβάλλουν καθοριστικά στην επίτευξη αυτών των στόχων και για αυτό θα πρέπει:
1. Να τεθεί εκ νέου η κοινωνική διάσταση στο επίκεντρο των πολιτικών της Ε.Ε. και να αναδειχθούν οι κοινωνικές πτυχές της εδαφικής ανάπτυξης.
2. Να επανεξεταστούν οι στόχοι της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής προκειμένου να ενισχυθεί η εδαφική συνοχή και να δοθεί στην Ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική η θέση που της ανήκει.
3. Να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία μεταξύ της εδαφικής συνοχής και της αρχής της επικουρικότητας και παράλληλα να συμπεριληφθεί στις πρωτοβουλίες ο μεγαλύτερος δυνατόν αριθμός φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού. Η εδαφική συνοχή είναι ένας εγκάρσιος στόχος που μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για μία πραγματική διακυβέρνηση.
4. Να ενσωματώσει την εδαφική διάσταση στην κατάρτιση και υλοποίηση των ολοκληρωμένων στρατηγικών της Ε.Ε. (Λισσαβόνας, Γκετεμπόργκ) και να γίνει εμπειρική ανάλυση των επιπτώσεων που έχουν οι τομεακές πολιτικές της Κοινότητας στην εδαφική συνοχή.
Υπενθυμίζει την ανάγκη για ένα ισχυρό πλαίσιο παρέμβασης της Ε.Ε. και ζητάει να ενισχυθεί η συμπληρωματικότητα μεταξύ των Κοινοτικών και εθνικών πολιτικών.