Τοποθέτηση για την ενέργεια και το ρόλο που διαδραματίζουν οι περιφέρειες για την υλοποίηση του στόχου του 20/20/20
Αξιότιμε Κύριε Επίτροπε,
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Επιτρέψτε μου να σας καλωσορίσω στη σημερινή Σύνοδο της Ολομέλειας, εκ μέρους της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και να σας συγχαρώ μεταξύ άλλων για την επιτυχή διοργάνωση της εβδομάδας βιώσιμης ενέργειας, που προκάλεσε τη ζωηρή ανταπόκριση των πολιτών της Ευρώπης.
Αποτελεί ξεχωριστή τιμή για μένα να βρίσκομαι σήμερα σε αυτό το βήμα, και να μπορώ να απευθυνθώ σε όλους εσάς, καταθέτοντας ορισμένες απόψεις για ένα ζήτημα αιχμής, ουσίας αλλά και προοπτικής για το μέλλον της κοινωνίας μας: Την προστασία του περιβάλλοντος, και ειδικότερα τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, στα χρόνια που έρχονται.
Η αλήθεια είναι ότι τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, ξεχνάμε. Εύκολα και γρήγορα. Παραβλέπουμε. Προσπερνούμε σαν να μην αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται γύρω μας.
Η αλήθεια είναι ότι η πρόοδος της κοινωνίας μας συνοδεύτηκε με ανεπανόρθωτες βλάβες που προκαλέσαμε στο περιβάλλον, στη φύση, στον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Αύριο, τίποτα δεν θα είναι όπως ήταν χθες. Ο πλανήτης που παραδίδουμε στα παιδιά μας, είναι επιβαρυμένος σε σχέση με εκείνον που μας παρέδωσαν οι δικοί μας γονείς.
Αυτή είναι η αλήθεια. Και είναι μια «άβολη αλήθεια», για να δανειστώ τον τίτλο του βιβλίου του πρώην Αμερικανού Αντιπροέδρου Αλ Γκορ, ο οποίος έχει αναδείξει τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον σε ζήτημα αιχμής για το μέλλον της ανθρωπότητας. Όπως οφείλουμε να κάνουμε όλοι μας. Και το κάνουμε.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Είμαι Έλληνας. Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής, με πληθυσμό 5 εκατ. κατοίκων και Δήμαρχος της πόλης του Αιγάλεω. Στην Αττική κατοικούν ενεργοί πολίτες, γεμάτοι όρεξη να προσφέρουν. Να δουλέψουν. Να παλέψουν για ένα καλύτερο περιβάλλον.
Την ίδια ώρα όμως είμαι και Ευρωπαίος. Και δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι η Ευρώπη των λαών, τη φωνή των οποίων επιχειρεί ο καθένας μας από την σκοπιά του να ενδυναμώσει, δηλώνει παρούσα στην πρόκληση. Όχι με λόγια, αλλά με πράξεις.
Εγκαίρως η Ένωση έθεσε ως προτεραιότητα στην περιβαλλοντική πολιτική της, τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, μέχρι το 2020.
Κι αν το 2020 μας φαντάζει μακρινό, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Πρέπει να κάνουμε σήμερα, αυτό που έπρεπε να είχε ήδη γίνει από χθες. Για το αύριο. Για το μέλλον. Για εμάς και τα παιδιά μας.
Ήμουν παρών στην τελετή υπογραφής του Συμφώνου των Δημάρχων και πρέπει να τονίσω ότι με ικανοποίηση είδα παρόντες Δημάρχους από όλη την Ευρώπη αλλά και από χώρες εκτός αυτής, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τον δυναμισμό στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, ο οποίος αποτελεί καίριο στοιχείο για την επίτευξη των στόχων της σημαντικής μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 20% και περισσότερο αλλά και την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20% έως το 2020.
Το «Σύμφωνο των Δημάρχων» παρέχει στους επικεφαλείς των τοπικών κοινωνιών μια εξαίρετη ευκαιρία να εμπλέξουν τους πολίτες σε συλλογική και θετική δράση για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, και ότι θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πραγματικά ηγετικό ρόλο σε αυτό το πεδίο.
Το περιφερειακό και το τοπικό επίπεδο θα πρέπει να αποτελεί έναν εξίσου απαραίτητο εταίρο στο Σύμφωνο και στην εφαρμογή των δεσμεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στην αλλαγή του κλίματος.
Τα περιφερειακά σχέδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον σύνδεσμο μεταξύ των τοπικών και των εθνικών πρωτοβουλιών, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα τοπικά σχέδια αναπτύσσονται με συνεκτικό τρόπο.
Είναι σημαντικό να καθοριστούν στα σχέδια δράσης συγκεκριμένα χρηματοδοτικά, τεχνικά και νομοθετικά μέσα, μέσα αξιολόγησης και μέσα στον τομέα των ανθρωπίνων πόρων, καθώς και χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων και να διατεθεί επαρκής χρηματοδότηση για την εφαρμογή τους.
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή όσον αφορά το μέλλον της. Η Συνθήκη της Λισσαβόνας βρίσκεται σε διαδικασία επικύρωσης. Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, οι εξελίξεις στην ενεργειακή πολιτική αλλά και η επίτευξη των στόχων της Στρατηγικής της Λισσαβόνας απαιτούν υπεύθυνες και ξεκάθαρες πρωτοβουλίες από όλους τους εμπλεκομένους φορείς, διότι αποτελούν κύριε Επίτροπε τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή η γενιά.
Η Επιτροπή των Περιφερειών αποδεικνύει συνεχώς τον στρατηγικό και καινοτόμο ρόλο της σε αυτή την διαδικασία, καθώς εκφράζει την βούληση του πλησιέστερου στους πολίτες επιπέδου ιεραρχίας και συγχρόνως προτείνει νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων για την τωρινή αλλά και τις μελλοντικές γενεές.
Σε αυτό