Αγαπητοί Φίλοι.
Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΤΕΔΚΝΑ, σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μας απευθύνατε για να χαιρετίσουμε στην σημερινή εκδήλωση και να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να αναδείξετε ένα τόσο σημαντικό και άκρως επίκαιρο θέμα, όπως αυτό της αντισεισμικής προστασίας.
Είναι προφανές και αυτό αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα των τελευταίων χρόνων αλλά και μηνών ότι, στην χώρα μας, παρατηρείται μια σεισμική έξαρση. Το γεγονός αυτό επιβάλει σε όλους μας (Κυβέρνηση, αρμόδιους Φορείς, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πολίτες), να δουλέψουμε σοβαρά, χωρίς άγχος και κυρίως να μην μεταφέρεται πανικός στους πολίτες, αλλά μεθοδικά και συντονισμένα, για την ελαχιστοποίηση των όποιων επιπτώσεων, αν παρ’ ελπίδα, το φαινόμενο επιβεβαιωθεί και στην περιοχή μας. Μια περιοχή που, σε σχέση με τις άλλες Περιφέρειες της χώρας, παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα: Την πυκνή δόμηση και την υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού και παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Αγαπητοί Φίλοι,
Πριν αναφερθώ στα ζητήματα της αντισεισμικής προστασίας, επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια, για τα ζητήματα της Πολιτικής Προστασίας γενικότερα.
Στις μέρες μας, οι φυσικές καταστροφές και τα άλλα καιρικά φαινόμενα που επανέρχονται συνεχώς σε όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα, αναδεικνύουν την Πολιτική Προστασία σαν ένα από τους βασικούς άξονες πρωτοβουλιών του Κράτους και κατά συνέπεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην ΤΕΔΚΝΑ είμαστε σαφείς: Πέρα από τις όποιες αδυναμίες ή ελλείψεις που ενδεχομένως να υπάρχουν στα λεγόμενα Επιχειρησιακά Σχέδια Προστασίας, κυρίως στο Σχέδιο Ξενοκράτης άλλα και άλλα δευτερεύοντα (όπως για παράδειγμα αυτό που αναφέρεται σε καταστροφές από δραστηριότητες που άπτονται της Οδηγίας SEVESO), σε ότι μας αφορά σαν Αυτοδιοίκηση, οφείλουμε να επιδείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Η προστασία πολιτών, περιουσιών και Περιβάλλοντος (φυσικού και δομημένου), είναι ζητήματα καθοριστικής σημασίας για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών, και αυτό προσπαθούμε να εμφυσήσουμε και στους Δήμους μέλη μας.
Σήμερα, δεν νοείται Δήμος που να μην έχει Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, πλήρως εξοπλισμένο και άρτια στελεχωμένο με ικανά άτομα. Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές όπου στην πολιτική Προστασία οι Δήμοι έστελναν «όποιον τους περίσσευε».
Με αυτό το σκεπτικό, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚΝΑ:
·Συνέστητε πρόσφατα την Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής μας Ένωσης, που αποτελείται από μέλη του Δ.Σ. και άλλους αιρετούς από δήμους της Αττικής, με αξιόλογη εμπειρία επί του θέματος. Σκοπός της Επιτροπής είναι να μελετά και να εισηγείται μέτρα για την βελτίωση της δράσης των ΟΤΑ της Αττικής σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.
·Προσανατολιζόμαστε σε εξειδικευμένα σεμινάρια (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμικά φαινόμενα). Τα σεμινάρια αυτά θα εστιάζονται κυρίως σε πρωτοβουλίες πρόληψης, αλλά και σε δράσεις αντιμετώπισης κατά την διάρκεια εξέλιξης των φυσικών φαινομένων.
Ερχόμαστε τώρα στα ζητήματα της αντισεισμικής προστασίας, που είναι και το θέμα της σημερινής μας συνάντησης:
Αυτό το διάστημα, οι Νομαρχίες Αττικής και οι Δήμοι, επικαιροποιούν (ή θα έπρεπε να επικαιροποιούν) τα Τοπικά Σχέδια Ξενοκράτης που αναφέρονται στην αντισεισμική προστασία.
Πέρα από αυτά που ορίζει ο Νόμος για προσδιορισμό χώρων δημιουργίας καταυλισμών, ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης κατά συνοικία και ελεύθερη πρόσβαση σε αυτούς, καταγραφή μηχανημάτων και ατόμων που μπορούν να βοηθήσουν (νοσοκόμοι, γιατροί μηχανικοί) κλπ, νομίζουμε ότι οι δήμοι, σε ότι αφορά την αντισεισμική προστασία, θα πρέπει πρωτίστως να ρίξουν το βάρος τους στα ζητήματα της πρόληψης και της ενημέρωσης των πολιτών. Ενημέρωση με στόχο την σωστή συμπεριφορά, τόσο κατά την διάρκεια του φαινομένου (τα ελάχιστα δευτερόλεπτα που διαρκεί ο σεισμός), όσο και κατά το αμέσως μετά χρονικό διάστημα.
Στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων πανικού, η άμεση βοήθεια σε εγκλωβισμένους, σε μειονεκτούντα άτομα κλπ, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων. Όλα αυτά, αν και φαίνονται, στην ουσία δεν είναι καθόλου εύκολα. Απαιτούν συνεχή και συστηματική δουλειά, σε ήρεμους καιρούς.
Είναι προφανές ότι, την δουλειά αυτή μόνο η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να κάνει, επειδή είναι ο πιο κοντινός προς τον δημότη βαθμός Διοίκησης του Κράτους και, ως εκ τούτου, από την φύση της, διαθέτει μια αμεσότητα στην σχέση της με τους πολίτες.
Δύο λόγια σε ότι αφορά κυρίως την πρόληψη:
Κατά την γνώμη μας, επιβάλλεται ο στατικός επανέλεγχος τουλάχιστον όλων των δημοσίων κτιρίων της Αττικής (μόνο στην Νομαρχία της Αθήνας υπολογίζονται γύρω στα 2.500), με στόχο την αύξηση της στατικής τους επάρκειας στο πνεύμα του νέου Αντισεισμικού Κανονισμού (του 2.000). Είναι προφανές ότι επιβάλλεται να προταχθούν αυτά που χαρακτηρίζονται ως κτήρια υψηλής επισκεψιμότητας, με πρώτα απ’ όλα τα σχολικά κτήρια.
Είναι ένα μέτρο που πριν μερικά χρόνια είχε εξαγγελθεί αλλά ποτέ δεν ξεκίνησε, λόγω κόστους πιθανώς. Το ίδιο και οι μικροζωνικές μελέτες για την συνεκτική ικανότητα των εδαφών, που είχαν εξαγγελθεί μετά τους σεισμούς του Αιγίου. Θέλουμε όμως να τονίσουμε ότι, για ένα θέμα που αφορά την λαϊκή ασφάλεια και μάλιστα σε μαζική κλίμακα, δεν θα πρέπει να υπολογίζεται κανένα κόστος και, για αυτό, σαν ΤΕΔΚΝΑ, θα αγωνισθούμε μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο και άλλους κοινωνικούς φορείς του Λεκανοπεδίου έτσι ώστε, όλα αυτά, να ξεκινήσουν το συντομότερο, τουλάχιστον για την Αττική.
Κλείνοντας αυτό τον σύντομο χαιρετισμό και αφού σας συγχαρώ για άλλη μια φορά φορά για την πρωτοβουλία σας, θα ήθελα να πω ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουμε τα πορίσματα της συνάντησης αυτής. Γιατί, όπως υπογράμμισα και στην αρχή του χαιρετισμού μου, η ΤΕΔΚΝΑ, για την παρούσα τετραετία, έχει ιεραρχήσει σαν ένα από τους πρωταρχικούς άξονες δράσης της, τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας.