Με τις εισηγήσεις των αιρετών εκπροσώπων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων και των δημάρχων Γραμματικού, Κερατέας, Φυλής, Άνω Λιοσίων και Ασπροπύργου, συνεχίστηκαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της διημερίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων που οργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ.
Τις εργασίες της διημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Ιωάννης Αναγνώστου, δήμαρχος Ηλιούπολης, ο οποίος αναφέρθηκε στην εφαρμογή του Περιφερειακού σχεδιασμού και στην προώθηση της ανακύκλωσης όλων των στερεών αποβλήτων. Τόνισε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των δύο νέων ΧΥΤΑ που έχουν δρομολογηθεί στο Γραμματικό και την Κερατέα, καθώς και της δημοπράτησης για την κατασκευή 2 εργοστασίων επεξεργασίας των απορριμμάτων, στους χώρους αυτούς προκειμένου οι δύο ΧΥΤΑ να λειτουργήσουν ως ΧΥΤΥ, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Ο κ. Αναγνώστου τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις βιολογικές μεθόδους επεξεργασίας των απορριμμάτων, όπως η αερόβια επεξεργασία (κομποστοποίηση), η αναερόβια βιολογική επεξεργασία, η οποία μπορεί να παράγει πρώτε ύλες για ενέργεια και οι μονάδες μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας (ΜΒΕ), οι οποίες μπορούν να δώσουν υλικά επικάλυψης ΧΥΤΑ, SRF, αλλά και ανακυκλώσιμα υλικά Επέμεινε στην ανάγκη ορθολογικότερης διαχείρισης των απορριμμάτων από τον ΕΣΔΚΝΑ και πρότεινε τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος της ΤΕΔΚΝΑ για τη συγκέντρωση τεχνογνωσίας και την επικοινωνία μεταξύ των φορέων που ασχολούνται με τα ζητήματα Περιβάλλοντος.
Χθες, πρώτη ημέρα των εργασιών της διημερίδας, τόσο ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. «Πρέπει να σταματήσουμε τον κατήφορο, να αφήσουμε στην άκρη την αδράνεια» τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ επισημαίνοντας ότι «το 2008 που ήδη διανύουμε, εκπνέει η τελευταία προθεσμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για το οριστικό κλείσιμο και την αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης των απορριμμάτων».
Ο κ. Καλογερόπουλος χαρακτήρισε το πρόβλημα πολιτικό και όχι τεχνικό, ενώ αναφερόμενος στις νέα τεχνολογίες διαχείρισης τόνισε: Στόχοι μας είναι η ανακύκλωση, η μείωση των απορριμμάτων, η ενεργειακή αξιοποίηση και η διαχείριση του υπολείμματος, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του περιφερειακού σχεδιασμού.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ τόνισε ότι την ανακύκλωση θα την αναλάβουν οι ΟΤΑ, ενώ διαβεβαίωσε τους δήμους που αντιδρούν στη δημιουργία ΧΥΤΑ, ότι «η δημιουργία των δύο ΟΕΔΑ, δηλαδή της Οργανωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων, θα αφορά σκουπίδια που συγκεντρώνονται στην περιοχή της Ανατ. Αττικής και μόνον αυτά. Και με τη δημιουργία τους, ουσιαστικά θα διαχειρίζονται μόνοι τους τα δικά τους σκουπίδια, συμμετέχοντας στη διαχείριση του συστήματος αυτού, με την επίβλεψη της λειτουργίας τους και τα αντισταθμιστικά οφέλη που προκύπτουν».
Ναι στην άμεση επέκταση της ανακύκλωσης και της εφαρμογής εναλλακτικών μορφών διαχείρισης των απορριμμάτων είπε και ο Γενικός Γραμματέας της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Νικολάου, δήμαρχος Χολαργού. Ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε ωστόσο λάθος τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ σε Γραμματικό και Κερατέα, χωρίς τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι οδηγεί απλώς στον εφησυχασμό και σε άλλη μια αναβολή.
«Πρέπει να γίνει πλέον αντιληπτό και από την κεντρική εξουσία» είπε ο κ. Νικολάου «ότι η περιβαλλοντική πολιτική δεν είναι ζήτημα πολιτικής και κοινωνικών ισορροπιών, αλλά επιτακτική και άμεση ανάγκη. Ο υδροκεφαλισμός του μοντέρνου ελληνικού κράτους έχει επιβαρύνει την Αττική με τη διοικητική λειτουργία όλης της Ελλάδος, κάτι το οποίο θεωρείται λογικό και αποδεκτό από όλες τις κυβερνήσεις, ενώ θεωρείται αδιανόητο ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων να έχει εθνική και όχι περιφερειακή εμβέλεια. Επιλέγονται χώροι δημιουργίας ΧΥΤΑ στη Φυλή, στο Γραμματικό και στην Κερατέα, όχι γιατί είναι οι πλέον κατάλληλοι, αλλά γιατί είναι εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής»
Η υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς Κωνσταντίνα Μπέη, εξέφρασε την αγωνία της για το καυτό πρόβλημα των απορριμμάτων, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε «τόσα χρόνια κρύβουμε κάτω από το χαλί» και επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση σε όλους, κεντρική διοίκηση, αυτοδιοίκηση και πολίτες. Αναφερόμενη στον Περιφερειακό σχεδιασμό, τόνισε ότι ήταν τομή για την εποχή του, παρά τις όποιες αντιδράσεις μπορεί να προκάλεσε και επέρριψε ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην υλοποίησή του. Η κυβέρνηση, είπε δεν έχει κάνει τίποτα και ρίχνει το μπαλάκι στην Αυτοδιοίκηση για να φέρει προτάσεις. Υπογράμμισε ακόμα ότι πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις μέσα από το διάλογο και να υιοθετηθούν σύγχρονες μέθοδοι για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Την αναγκαιότητα να δημιουργηθούν και νέοι ΧΥΤΑ, πέραν αυτού της Φυλής, ώστε να μην μεταφέρονται τα πάντα σε μια περιοχή υπογράμμισε ο νομάρχης Δυτ. Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης. Κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες και το βάρος που τους αναλογεί, επισημαίνοντας ότι ο κάθε ένας πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα απορρίμματα που παράγει, ενώ προέτρεψε τους μεγάλους αστικούς δήμους να εγκαταλείψουν τα επιχειρήματα «της δήθεν έλλειψης χώρου και να δεχθούν τουλάχιστον σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην περιοχή τους».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του νομάρχη Ανατ. Αττικής Λεωνίδα Κουρή, σε ότι αφορά την επιβάρυνση που δέχεται η Ανατολική Αττική από διάφορες χρήσεις. Ο κ. Κουρής τάχθηκε κατά της εφαρμογής του υφιστάμενου Περιφερειακού σχεδιασμού, καθώς όπως είπε δεν προβλέπει λύσεις με μακροχρόνια προοπτική, ούτε σύγχρονες μορφές διαχείρισης και ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων. Σε ότι αφορά τη λειτουργία των ανεξέλεγκτων χωματερών που λειτουργούν στην Ανατολική Αττική επέρριψε τις ευθύνες σε όσους δεν εφαρμόζουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2003 για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Η ΚΥΑ προέβλεπε το κλείσιμο των ΧΑΔΑ και τη μεταφορά των σκουπιδιών σε οργανωμένους χώρους(ΧΥΤΑ). Ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Κουρής ο μοναδικός χώρος που λειτουργεί σήμερα στη Φυλή δεν δέχεται τα απορρίμματα δήμων της Ανατολικής Αττικής που δεν είναι μέλη του. Διεμήνυσε δε ότι αν υπάρξει εμμονή εκ μέρους των υπευθύνων στο δόγμα της μη «εξαγωγής» σκουπιδιών, η Ανατολική Αττική δηλώνει έτοιμη να διαχειριστεί τα σκουπίδια της περιοχής της σε τόπο και μέθοδο που θα επιλέξει.