«Η καρδιά μας χτυπάει στη Γάζα» ήταν το κεντρικό μήνυμα του Μαραθωνίου ειρήνης και της Συναυλίας αγάπης στο λαό της Παλαιστίνης που οργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ με τη συνεργασία του ΣΕΓΑΣ και τη συμμετοχή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, του ΟΝΑ και των δημοτικών Αθλητικών Οργανισμών των δήμων της Αττικής.
Στο Μαραθώνιο, μήκους 10 χλμ, με αφετηρία τη Μονή Δαφνίου και τερματισμό την Πλατεία Συντάγματος, συμμετείχαν περισσότεροι από 500 αθλητές, δίνοντας το δικό τους μήνυμα ειρήνης και συμπαράστασης στο δοκιμαζόμενο λαό της Λωρίδας της Γάζας.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με λαμπαδηδρομία από τον το Αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, στην οποία συμμετείχαν 55 μαθητές και μαθήτριες της 5ης και 6ης δημοτικού, από σχολεία των δήμων Ελευσίνας και Χαϊδαρίου. Οι λαμπαδηδρόμοι έφθασαν στη Μονή Δαφνίου όπου έγινε το άναμμα του Βωμού και η εκκίνηση του Μαραθωνίου. Στη σύντομη τελετή χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημήτρης Μαραβέλιας και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Σοφία Σακοράφα εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τρεις πρώτοι δρομείς που τερμάτισαν στο Σύνταγμα δήλωσαν ότι θα παραδώσουν το κύπελο της νίκης στους Παλαιστινίους, καθώς όπως είπαν στόχος τους δεν ήταν η πρωτιά, αλλά η στήριξη του δοκιμαζόμενου λαού της Παλαιστίνης.
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες που τερμάτισαν στην πλατεία Συντάγματος ήταν η Κυριακή Ισπαχανίδου, ο Παναγιώτης Παπαβασιλείου και ο Μιχάλης Ασλάνογλου και οι τρεις άτομα με αναπηρία, που έλαβαν τιμητική διάκριση για τη συμμετοχή τους.
Μετά την απονομή των μεταλλίων, παραδοσιακά συγκροτήματα χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Συμμετείχε η χορωδία Αιγάλεω. Συμμετείχαν επίσης Παλαιστίνιοι φοιτητές και φοιτήτριες από τη Γενική Ένωση Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας, που χόρεψαν παλαιστινιακούς χορούς φορώντας μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους για τα θύματα της Γάζας.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με Συναυλία αγάπης στην οποία πήραν μέρος οι καλλιτέχνες: ΛΕΝΑ ΑΛΚΑΙΟΥ, ΜΕΛΙΝΑ ΑΣΛΑΝΙΔΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΟΥΓΑΝΕΛΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΙΔΗΣ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΥΚΑ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΕΟΔΟΣΙΑ ΣΤΙΓΚΑ, ΜΠΑΜΠΗΣ ΣΤΟΚΑΣ, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΑΚΝΗΣ, ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΟΛΑΚΗ, ΛΑΚΗΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, ΜΑΡΙΑ ΜΑΝΟΥΣΑΚΗ (ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΒΙΟΛΙ), ΑΛΧΗΜΙΣΤΕΣ, ΚΙΤΡΙΝΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ.
Επιδίωξη της διοργάνωσης του Μαραθωνίου Ειρήνης και της Συναυλίας Αγάπης (στο Σύνταγμα) ήταν να συγκεντρωθούν τρόφιμα και φάρμακα για τα θύματα του πολέμου στη Γάζα (στις διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας των Δήμων) και φυσικά η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων πολιτών και ιδίως της νεολαίας κατά του πολέμου.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρη Καλογερόπουλου στη συναυλία Αγάπης για τη Γάζα.
————————————————————————————
Φίλες και φίλοι
Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους, για τη μαζική ανταπόκριση που δείξατε στο κάλεσμα αφύπνισης της ΤΕΔΚΝΑ προς κάθε ενεργό πολίτη του λεκανοπεδίου της Αττικής, για να ενώσουμε σε μια τις φωνές μας, ζητώντας να περιφρουρηθεί η ειρήνη στην ταλαιπωρημένη γωνιά του πλανήτη μας, τη Γάζα. Εκεί όπου πρόσφατα δοκιμάστηκαν οι αντοχές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και η καρδιά μας ράγισε από τις εικόνες φρίκης, πόνου και δυστυχίας που αντικρίσαμε.
Με αυτόν τον μαραθώνιο ειρήνης που διοργανώνουμε, θέλουμε να θυμίσουμε κάποια πράγματα αυτονόητα, τα οποία δυστυχώς συνήθως μας διαφεύγουν: Κάθε πόλεμος, είναι παράλογος. Κάθε πόλεμος αφήνει πίσω του περισσότερα θύματα από όσα χάνονται στο πεδίο της μάχης. Κάθε πόλεμος αφαιρεί από τον άνθρωπο και ένα κομμάτι της ψυχής του.
Εμείς οι Έλληνες δώσαμε σε όλη την ανθρωπότητα τη σπίθα της ειρήνης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες που διοργάνωναν οι πρόγονοί μας, σταματούσε κάθε πολεμική επιχείρηση στον τότε γνωστό κόμμα. Αυτή τη βαριά κληρονομιά οφείλουμε να την τιμήσουμε και να την αναδείξουμε. Και να βροντοφωνάξουμε ότι το μοιρολόι μιας μάνας που έχασε το παιδί της, δεν έχει σύνορα, δεν έχει γλώσσα, ο ήχος είναι κοινός. Και πληγώνει την καρδιά μας.
Είμαστε αλληλέγγυοι στον Παλαιστινιακό Λαό – στον Λαό της Γάζας. Όπως στεκόμαστε δίπλα και στον λαό του Ισραήλ. Δεν φταίνε οι απλοί συνάνθρωποί μας για τις αυθαιρεσίες των ηγεσιών τους. Εκείνοι όμως πληρώνουν τις επιπτώσεις τέτοιων πράξεων. Γιατί, κάθε παράλογος πόλεμος, αφήνει πίσω του μονάχα θύματα. Ακόμη και μεταξύ όσων επέζησαν, που δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ.
Απόψε, είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε ειρήνη. Για να δώσουμε από το υστέρημα της ύπαρξής μας, αγάπη, αλληλεγγύη, βοήθεια. Σε κάθε χτύπημα της όποιας πολεμικής μηχανής, εμείς πρέπει να απαντάμε με χαμόγελο.
Στο τέλος, τα χαμόγελα θα λιώσουν και τις πιο σκληρές πολεμικές μηχανές. Και τα παιδιά μας θα ζήσουν σε έναν καλύτερο κόσμο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΕΔΚΝΑ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ