Υπόμνημα με τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης της Αττικής για την μεταολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων παρέδωσε το μεσημέρι στην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού Φάνη Πάλλη- Πετραλιά, αντιπροσωπεία της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία και του προέδρου της εταιρίας «Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.» Χρ. Χατζηεμμανουήλ.
Αμέσως μετά έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις.
ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ πρόεδρος ΤΕΔΚΝΑ
«Ξεκινήσαμε τη συζήτηση σήμερα με την υπουργό για το θέμα των μεταολυμπιακών χρήσεων και την αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η πρώτη διαβεβαίωση είναι πολύ θετική ότι δηλαδή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, αυτό που γράφεται στον Τύπο, να πωληθούν ή να δοθούν σε ιδιώτες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η βούληση της κυβέρνησης που μας βρίσκει σύμφωνους είναι ότι η όποια χρήση και αξιοποίηση αυτών των εγκαταστάσεων θα γίνει πάντα με γνώμονα το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και της Αττικής συνολικά, το πως δηλαδή οι πολίτες θα ωφεληθούν από όλες αυτές τις χρήσεις. Σε δεύτερη φάση ζητήσαμε να μετέχουμε ως θεσμικό όργανο στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για τη διαχείριση των εγκαταστάσεων και σε αυτό υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία, να συζητήσουμε με τα Ολυμπιακά Ακίνητα που είναι ο κύριος διαχειριστής με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, των όποιων χρήσεων θα προγραμματιστούν . Προτείναμε να υπάρξει μια γενικότερη μελέτη ανάπτυξης της Αττικής και βεβαίως αυτό θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με όλες αυτές οι ολυμπιακές χρήσεις ακριβώς επειδή έχουν να κάνουν με τις τοπικές κοινωνίες και επειδή έχουν μεγάλο κοινωνικό υπόβαθρο, κι εδώ επίσης υπήρξε μια θετική τοποθέτηση.
Στη συνέχεια είπαμε να ξεκαθαρίσει το καθεστώς του ποιος διαχειρίζεται, εκτός από την εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε., όλες αυτές τις εγκαταστάσεις ,θέματα ιδιοκτησιακά διαφόρων φορέων που εμπλέκονται. Έχουν τεθεί θέματα άλλων υπουργείων όπως του ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει κάποιες εγκαταστάσεις καθώς επίσης και του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τα κονδύλια που πρέπει να διατεθούν. Ζητήσαμε να υπάρξει συντονισμός όλων αυτών των φορέων το συντομότερο δυνατόν και η Τ.Α. να έχει έναν από τους βασικούς ρόλους και να διατυπώνει προτάσεις.
Αναφορικά με τον κινητό εξοπλισμό η υπουργός δεν έχει καμία αντίρρηση να μείνουν τουλάχιστον αυτά που είναι στα προπονητήρια υπήρχε όμως κάποιο πρόβλημα τεχνικής φύσεως. Η Αθήνα 2004 είχε εγκαταστήσει σε πολλά προπονητήρια εξοπλισμό που δεν της ανήκει αλλά είχε ενοικιαστεί, ή εκμισθωθεί από διάφορες εταιρείες κι έπρεπε να επιστραφεί. Η πρόταση μας είναι ότι θα έπρεπε να γίνει κάποια συζήτηση και συνεννόηση εν πάση περιπτώσει η θέση της υπουργού είναι ότι πρέπει να παραμείνει ο εξοπλισμός στα προπονητήρια. Επίσης ένα από τα σημαντικότερα θέματα που θέσαμε είναι το πώς θα γίνει η φύλαξη των εγκαταστάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και αυτό είναι που μελετά η κυβέρνηση.
Χ. ΧΑΤΖΗΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Πρόεδρος της εταιρίας Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε. :
«Έγινε μία ενημέρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το που βρισκόμαστε σήμερα ως προς την κινητή και ακίνητη περιουσία . Για το θέμα της κινητής περιουσίας εξηγήσαμε το ποιες ακριβώς διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί. Το θέμα της παραμονής του αθλητικού εξοπλισμού στα προπονητήρια έχει ήδη λυθεί. Για το θέμα των ακινήτων εξετάσαμε ποια είναι η γενική φιλοσοφία της διαχείρισης νομίζω ότι ξεκαθάρισαν ορισμένες αμφιβολίες που υπήρχαν ως προς το ποια θα είναι η μοίρα των ακινήτων, καθώς εξηγήθηκε στους εκπρόσωπους της ΤΑ ότι δεν είναι στην πρόθεση της κυβέρνησης και των Ολυμπιακών Ακινήτων η πώληση των ακινήτων αλλά η αξιοποίηση τους κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να προωθηθεί ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, ο τουρισμός και η τοπική ανάπτυξη των δήμων στους οποίους βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και των ευρύτερων περιοχών που τις φιλοξενούν. Μείναμε σύμφωνοι ότι η τοπική κοινωνία μέσα από τους φορείς της Τ.Α θα καταθέσει τις προτάσεις της τους επόμενους λίγους μήνες μέχρι να παραληφθούν τα έργα από τα υπουργεία και να δοθούν σε εμάς για διαχείριση ώστε οι τελικές λύσεις να βρίσκουν σύμφωνη και την τοπική κοινωνία και οι χρήσεις αυτές να συμβάλλουν στην ανάπτυξη όχι μόνο των ακινήτων αλλά και των γειτονικών εκτάσεων .Η αρμοδιότητα για τη διαχείριση των Ολυμπιακών ακινήτων ανήκει στους υπουργούς Οικονομίας και Πολιτισμού και στην εταιρεία Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. , συμφωνήθηκε όμως μέσα από την Τοπική Ένωση Αττικής, η Αυτοδιοίκηση συντεταγμένα να συμμετέχει στο διάλογο. Επίσης σε κάθε περίπτωση και για κάθε ακίνητο ξεχωριστά οι δήμοι που φιλοξενούν εγκαταστάσεις και οι όμοροι προς αυτούς, να συμμετέχουν σε ειδικότερους διαλόγους για την κάθε εγκατάσταση. Ασφαλώς για τη χρήση των εγκαταστάσεων θα έχει λόγο η τοπική κοινωνία διότι τελικά οι πολίτες θα είναι οι τελικοί χρήστες των εγκαταστάσεων αλλά και αυτοί που μπορούν να ωφεληθούν με απασχόληση και ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές».
ΦΑΝΗ ΠΑΛΛΗ- ΠΕΤΡΑΛΙΑ, αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού :
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚΝΑ ζήτησε να συναντηθούμε για να συζητήσουμε σε βάθος για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση αυτής της μεγάλης κληρονομιάς που άφησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Συμφωνήσαμε ότι προτεραιότητα και της κυβέρνησης και των δημάρχων είναι ότι οτιδήποτε γίνει πρέπει να αποβεί σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και προς το συμφέρων των πολιτών και βεβαίως η συνεργασία την οποία θα έχουμε από εδώ και πέρα θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό το πολύ μεγάλο δεύτερο στοίχημα είμαι βέβαιη ότι ενωμένοι θα το κερδίσουμε.
Ο κινητός εξοπλισμός βρίσκεται ήδη στη διαδικασία παραλαβής από το 2004. Όσον αφορά τα 60 προπονητήρια που κυρίως απασχολούν τους δήμους εδώ και πολλές μέρες με δικό μου έγγραφο προς τους δήμους ο εξοπλισμός (υγειονομικός, αθλητικός και ξενοδοχειακός ) έχει κρατηθεί στις εγκαταστάσεις με ευθύνη των δημάρχων ως προς τη φύλαξη».