Η απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν σε διαθεσιμότητα 4.000 δημοτικοί αστυνομικοί και 2.500 σχολικοί φύλακες είναι αιφνιδιαστική, πρόχειρη, βεβιασμένη, εχθρική προς την Αυτοδιοίκηση και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Είμαστε αντιμέτωποι με την κατάργηση «εν μια νυκτί» και χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση δυο βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων και την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.
Οι αρμοδιότητες για την φύλαξη των σχολικών κτιρίων και για την αντιμετώπιση των μικρής κλίμακας θεμάτων τάξεως στις τοπικές κοινωνίες εμπίπτουν αυτονόητα στο συνταγματικό κριτήριο της εντοπιότητας και άρα ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η επιστροφή των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης στο κεντρικό κράτος έχοντας ως πυξίδα το Μνημόνιο μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και κατεδαφίζει πλήρως το θεσμό της Τ. Α.
Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη τέτοια ενέργεια και σχεδόν σίγουρα πια δεν θα είναι και η τελευταία. Μια συνολική επίθεση εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερα από δυο χρόνια.
Επίθεση που ξεκίνησε με τις συνεχείς μειώσεις των πόρων των Δήμων, μειώσεις συνολικά πάνω από 60% συγκριτικά με το 2009, με αποτέλεσμα η Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται μέσα σε ένα οικονομικό κλοιό. Που συνεχίστηκε με τη συστηματική δυσφήμιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών και την εξίσου συστηματική υποβάθμιση του καταστατικού ρόλου των αιρετών και της δυνατότητας τους να ασκήσουν αποτελεσματικά Διοίκηση. Και κλιμακώνεται με τη συνεχή πίεση για απολύσεις – διαθεσιμότητες εργαζομένων στο χώρο, ενώ πολύ φοβόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμα δει την κορύφωση της επίθεσης. Η αποδυνάμωση και απαξίωση της Αυτοδιοίκησης που θα προκύψει από τις τεράστιες ελλείψεις που διαμορφώνονται θα αποτελέσει και το τελειωτικό χτύπημα στο θεσμό.
Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι παρεμβάσεις αυτές δεν γίνονται προς την κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος, ότι με την πολιτική αυτή που εφαρμόζει η κεντρική εξουσία οι Δήμοι οδηγούνται στο κλείσιμο και οι πολίτες σε αδυναμία να εξυπηρετηθούν και σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
Έχουμε καταθέσει την επισήμανση μας αυτή και σαν απόφαση Γενικών Συνελεύσεων και Συνεδρίων της ΠΕΔ Αττικής και σαν πρόταση προς τα Συνέδρια της ΚΕΔΕ. Και έχουμε διεκδικήσει μια πιο αποφασιστική στάση της Αυτοδιοίκησης συνολικά, ως το μόνο τρόπο να ανακοπεί η πορεία διάλυσης των υπηρεσιών και λειτουργιών μας. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε όσο έπρεπε, τόσο από το κεντρικό όργανο της Αυτοδιοίκησης όσο και από συναδέλφους Δημάρχους μεγάλων πόλεων.
Η αποδοχή από μερίδα αιρετών της Τ.Α. ενός διαρκούς συμβιβασμού είναι μια πολιτική επιλογή που οδηγεί στα σημερινά αποτελέσματα αλλά και στο τέλος του τον δημοκρατικό λαϊκό θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Αυτή την προειδοποίηση είχαμε καταθέσει στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ τον Δεκέμβριο του 2012 και είχαμε χαρακτηριστεί «αντάρτες». Είχαμε επίσης προειδοποιήσει ότι «δεν θα σταματήσουν εδώ» και η ζωή έρχεται να μας δικαιώσει.
Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αντίθετα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις λόγω των συνεχών συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων. Η πρόταση μας για κινητικότητα μέσα στην Αυτοδιοίκηση με μετατάξεις από Δήμο σε Δήμο είναι και λογική και εφικτή και αποτελεσματική. Απορούμε γιατί απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχει τεθεί καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεση μας στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, στην μεθόδευση απόλυσης των εργαζομένων που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά και σε κάθε άλλη φημολογούμενη από καιρό κατάργηση δομών και λειτουργιών των Δήμων, είτε αυτές αφορούν την κοινωνική πολιτική, είτε τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στις τοπικές κοινωνίες, είτε την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο ρόλος όλων των λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης είναι αναντικατάστατος, μάλιστα μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οι δομές της Αυτοδιοίκησης αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο των πολιτών μπροστά στη διάλυση υπηρεσιών και λειτουργιών του κεντρικού κράτους.
Αρνούμαστε προφανώς να μπούμε στη λογική «να απολυθούν εργαζόμενοι των ΟΤΑ για να μην απολυθούν εκπαιδευτικοί», που θυμίζει αντίστοιχες περσινές τραγελαφικές δηλώσεις Υπουργών «να κοπούν πόροι από τους Δήμους για να μην κοπούν από τα προνοιακά επιδόματα». Αν δεχθούμε αυτή τη λογική ως κοινωνία, αύριο θα μας πουν να απολυθούν εκπαιδευτικοί για να μην απολυθούν γιατροί, μεθαύριο να απολυθούν γιατροί για να μην διαλυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Στο τέλος αυτού του κατήφορου υπάρχει μόνον ο πάτος, η πλήρης διάλυση κάθε έννοιας δημόσιου τομέα και προστασίας των πολιτών.
Ζητάμε να μην υπογραφεί συμφωνία με τους δανειστές της χώρας με τέτοιους επαχθείς όρους. Σε κάθε περίπτωση, ζητάμε από την ΚΕΔΕ να υπάρξει άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συντονισμό με τους εργαζόμενους και τις τοπικές κοινωνίες.
Το Έκτακτο Συνέδριο των Δήμων που έχει αποφασιστεί από την ΚΕΔΕ να γίνει με θέμα την κατανομή των ΚΑΠ πρέπει να αλλάξει θεματολογία και να γίνει άμεσα, σε ημερομηνίες και τοποθεσία που εγγυώνται την μαζική συμμετοχή των συνέδρων.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους Δημάρχους και ιδιαίτερα τους συναδέλφους των μεγάλων Δήμων που πλήττονται ιδιαίτερα από την κατάργηση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων, να συμβάλλουν ουσιαστικά και έμπρακτα στη λήψη και στην υλοποίηση κάθε απόφασης που θα πάρουμε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Από την προσωπική ευθύνη του καθενός μας θα κριθεί η επιβίωση των Αυτοδιοικητικών θεσμών.