Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α
(19 Νοεμβρίου 2008)
Εισήγηση του Δ.Σ
Θ Ε Σ Μ Ι Κ Α Θ Ε Μ Α Τ Α
Εισηγητής: κ. Παύλος Καμάρας
Πρώην Δήμαρχος Πεύκης
Μέλος του Δ.Σ της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α
Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης, όπως εκφράστηκε και στην εισήγηση του Δ.Σ της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε στο έκτακτο Συνέδριο για την ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ είναι ότι «Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ δεν είναι μόνο ένας Νόμος, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από Πρόγραμμα Εφαρμογής της με τα αναγκαία έργα υποδομής, την ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού και σύγχρονο εξοπλισμό με διασφαλισμένους οικονομικούς πόρους και με δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα». Επίσης, στην μελέτη του Ι.Τ.Α για την νέα Δημοτική Διακυβέρνηση τονίζεται ότι «Οι Ο.Τ.Α και ο Κεντρικός Μηχανισμός θα πρέπει να προετοιμαστούν, ώστε η μετάβαση στο νέο μέγεθος και τις νέες συνθήκες να είναι όσο το δυνατόν ομαλή και με τις λιγότερες τριβές ή αστοχίες».
Από τις παραπάνω σαφείς θέσεις, συνάγεται το συμπέρασμα ότι το ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ βασίζεται κυρίως σε δύο αναγκαίες και ικανές προϋποθέσεις: την επαρκή ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ και την ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΡΩΝ.
Παράλληλα, άλλη βασική θέση της Τ.Α είναι ότι η Μεταρρύθμιση δεν μπορεί να περιορισθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμίδας, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από μια συνολική Μεταρρύθμιση του Κράτους, που θα ενισχύσει τις επιτελικές δομές και λειτουργίες της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης, θα αποσυγκεντρώσει και θα αποκεντρώσει αρμοδιότητες, πόρους και μέσα σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Επομένως, είναι προφανές, ότι κοινή πεποίθηση της Αυτοδιοίκησης είναι ότι το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ για να είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ θα πρέπει να συνοδεύεται (εάν δεν έπεται) από το ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.
Σήμερα, θα πρέπει να αναρωτηθούμε, ποιες από τις παραπάνω προϋποθέσεις υπάρχουν, ώστε να έχουμε μια επιτυχημένη ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ. Η αξιέπαινη προετοιμασία από την Κ.Ε.Δ.Κ.Ε, κυρίως όσον αφορά στην αποτίμηση του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ Ι, στην καταγραφή της διεθνούς εμπειρίας και στις προτάσεις των επιστημόνων για τα κριτήρια συνενώσεων των Ο.Τ.Α, θα πρέπει να συμπληρωθεί με μια εμπεριστατωμένη και αναλυτική μελέτη για το χωροταξικό.
Οι προτάσεις για το χωροταξικό, που είναι και το σημείο τριβών και αντιπαραθέσεων, θα πρέπει να είναι σε τέτοιο βαθμό τεκμηριωμένες, ώστε να γίνουν τουλάχιστον αποδεκτές από αιρετούς και τοπικές κοινωνίες, ως σοβαρή βάση διαλόγου και αποφάσεων.
Συγχρόνως, είναι υποχρεωμένο το Κράτος να εξασφαλίσει το ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ και να ξεκινήσει άμεσα την ΒΑΘΕΙΑ ΤΟΜΗ «ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ» του ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ και την ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ του σε νέες υγιείς βάσεις, σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Η Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α προσπαθώντας να συμβάλλει σ’ αυτή την κατεύθυνση, καταθέτει προτάσεις που μπορεί με την κατάλληλη επιστημονική επεξεργασία να είναι χρήσιμες για το τελικά προσδοκώμενο αποτέλεσμα.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Α. ΦΟΡΕΙΣ
Η σπουδαιότητα και πολυπλοκότητα του εγχειρήματος αυτού απαιτεί οργάνωση, συνεργασία και συντονισμό και κυρίως πολιτικές αποφάσεις που έρχονται σε αντίθεση με τις παλαιοκομματικές αντιλήψεις του συγκεντρωτικού Κράτους. Ενδεικτικά, αναφέρονται φορείς και όργανα που θα μπορούσαν να αναλάβουν το βάρος της μεγάλης τομής στην πορεία της χώρας μας.
· ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
· ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α – ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ
· ΣΥΝΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ (Γ.Γ. ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ – Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ – Ε.Ν.Α.Ε – Κ.Ε.Δ.Κ.Ε – Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α – Τ.Ε.Δ.Κ. Θεσ/νίκης)
· Ε.Ν.Α.Ε
· Κ.Ε.Δ.Κ.Ε – (Ι.Τ.Α)
· Τ.Ε.Δ.Κ – (Επιστημονικοί συνεργάτες)
· ΔΗΜΟΙ – ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ
Β. ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ
Το Πρόγραμμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μπορούσε να διαρθρωθεί στα εξής επιμέρους σχέδια:
I. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
II. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
III. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
IV. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ι. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Στόχος: Η δημιουργία ισχυρών νέων βιώσιμων Ο.Τ.Α με σύγχρονο Δημοτικό Σύστημα Διακυβέρνησης, που θα διασφαλίσει αποτελεσματικότητα στην παροχή υπηρεσιών στους πολίτες για καλύτερη ποιότητα ζωής και θα τους καταστήσει φορείς ανάπτυξης των περιοχών τους.
Προτεινόμενα στάδια:
Α. Η θεσμοθέτηση κινήτρων για τις εθελούσιες συνενώσεις
Β. Προετοιμασία για την δημιουργία των νέων Ο.Τ.Α
1) Καταγραφή της ταυτότητας των Πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α
2) Καταγραφή Σχεδίου Δράσης κάθε Ο.Τ.Α – Ανάγκες και οράματα
3) Σύνταξη πρότυπου οδηγού βασικών υποχρεωτικών λειτουργιών του νέου σύγχρονου Ο.Τ.Α
4) Σύνταξη πρότυπου Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών του νέου Ο.Τ.Α
5) Σύνταξη πρότυπου κανονισμού ελαχίστου μηχανολογικού εξοπλισμού (ανά υπηρεσία και μονάδα μέτρησης παρεχόμενου έργου)
6) Κοστολόγηση Υπηρεσιών
7) Επιστημονική επεξεργασία και σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για κάθε νέο Ο.Τ.Α
8) Διάλογος επί των προτάσεων
9) Κοστολόγηση του Προγράμματος
10) Εξασφάλιση της χρηματοδότησης