Αγαπητοί συνάδελφοι,
Αμέσως μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση στις αρχές Αυγούστου της νέας μείωσης στην κρατική χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης και μπροστά στον κίνδυνο πλήρους οικονομικού στραγγαλισμού των Δήμων, αποφασίστηκε σε κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τους Προέδρους των ΠΕΔ η έναρξη ενός κύκλου κινητοποιήσεων και παράλληλα εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών.
Υπενθυμίζω, για να έχουμε την εικόνα από πού ερχόμαστε και που πηγαίνουμε, ότι οι ΚΑΠ του Ιουλίου (εκταμίευση αρχές Αυγούστου) μειώθηκαν στα 97 εκατομμύρια. Επίσης, στις επαφές της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση εκείνες τις μέρες εκφράστηκε από τον Υπουργό Οικονομικών η προοπτική άμεσης νέας μείωσης των ΚΑΠ περίπου στα 72 εκατομμύρια, ενώ πλήρης αβεβαιότητα υπήρχε για την απόδοση της ΣΑΤΑ και των παρακρατηθέντων πόρων.
Η ΠΕΔ Αττικής πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στις 22 Αυγούστου, όπου αποφασίσαμε διήμερο κλείσιμο των Δήμων της Αττικής 29 και 30 Αυγούστου, με συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών στις 29 και συμμετοχή στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ την επόμενη μέρα.
Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω της θερινής περιόδου, έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από πολλούς Δήμους για την ενημέρωση των εργαζόμενων και των κατοίκων και επίσης συντονίσαμε τις ενέργειες μας με τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, καθώς στις διεκδικήσεις μας περιλαμβάνεται και το κρίσιμο θέμα της διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην Αυτοδιοίκηση.
Τόσο η ΚΕΔΕ όσο και εμείς σαν ΠΕΔΑ και συνολικά οι ΠΕΔ της χώρας προβάλλαμε ιδιαίτερα τις αρνητικές επιπτώσεις από την οικονομική διάλυση των Δήμων για την εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και τις δομές κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας των οικονομικά αδυνάτων.
Κατορθώσαμε λοιπόν στις 29 Αυγούστου να πραγματοποιήσουμε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις και πορείες στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Την ίδια μέρα έγιναν συναντήσεις της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία, ακόμη και με τον πρωθυπουργό της χώρας. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα των συναντήσεων δεν κάλυπταν τις ανάγκες για την οικονομική επιβίωση της Αυτοδιοίκησης. Το χειροπιαστό θα έλεγα αποτέλεσμα των συναντήσεων ήταν αφενός ότι σταμάτησε να τίθεται ζήτημα νέας μείωσης των ΚΑΠ στα 72 εκατομμύρια εντός του 2012, αφετέρου η δέσμευση της κυβέρνησης για έναρξη τμηματικής καταβολής των παρακρατηθέντων πόρων, με πρώτη δόση 35 εκατομμύρια στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Την επόμενη μέρα στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, λόγω της μη επίλυσης των στρατηγικών οικονομικών προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης και παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή για μια λύση σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αποφασίστηκε διήμερο κλείσιμο των Δήμων όλης της χώρας στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου, συγκέντρωση στις 12 στην Πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως ακριβώς είχαν προβλέψει τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρξαν Δήμοι που λόγω των νέων περικοπών βρέθηκαν σε αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Ωστόσο ακριβώς την παραμονή των κινητοποιήσεων μας υπογράφηκε η καταβολή των 35 εκατομμυρίων από τα παρακρατηθέντα, που μας έδωσε μια ανάσα για τον μήνα Σεπτέμβριο.
Πραγματοποιήθηκε και πάλι με διοργανωτή την ΚΕΔΕ αυτή τη φορά μια εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ και εμείς σαν ΠΕΔ Αττικής, με την ευθύνη του οικοδεσπότη της πανελλαδικής συγκέντρωσης αλλά και ως μεγαλύτερη ΠΕΔ της χώρας προχωρήσαμε σε μια σειρά από αντίστοιχες ενέργειες.
Η συγκέντρωση μας ήταν και πάλι πολύ επιτυχημένη σε συμμετοχή. Όσον αφορά το κλείσιμο των Δήμων, η μεγάλη πλειοψηφία των Δήμων στην Αττική, για την οποία συγκεντρώσαμε στοιχεία εμείς, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Συνεδρίου και ανέστειλαν τη λειτουργία τους, με αναμενόμενες αποχρώσεις όσον αφορά ευαίσθητες υπηρεσίες.
Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε ότι η μη συμμετοχή των δυο κεντρικών Δήμων της Αθήνας και του Πειραιά στην αναστολή λειτουργίας αντικειμενικά αποδυνάμωσε τη θέση μας.
Επίσης, παρά την επιτυχία της συγκέντρωσης μας, είναι προφανές ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων, αντικειμενικά η πλειοψηφία τους, δεν συμμετείχε σ’ αυτήν. Είναι βέβαια σημείο των καιρών αυτό, οφείλουμε όμως να το συνεκτιμήσουμε με ειλικρίνεια.
Μετά την κινητοποίηση στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε νέος κύκλος επαφών της ΚΕΔΕ με την πολιτική ηγεσία. Οι επαφές αυτές συνεχίστηκαν μέχρι και χθες, ενώ παράλληλα αυτό το διάστημα συνεδρίασαν τα όργανα της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων και το δικό μας Δ.Σ. Κοινός τόπος της μεγάλης πλειοψηφίας των Δημάρχων, παρά τις γνωστές διαφορές πολιτικών απόψεων, ήταν ότι οι κινητοποιήσεις μας δεν μπορούν να ανασταλούν πριν να διασφαλιστεί η οικονομική επιβίωση των Δήμων τουλάχιστον για το άμεσα προσεχές διάστημα.
Και πράγματι, σαν αποτέλεσμα αυτής της επιμονής μας και του συνδυασμού αγωνιστικών κινητοποιήσεων και συνεχών επαφών και διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση, υπήρξαν κάποια ακόμη θετικά αποτελέσματα.
Συγκεκριμένα, χθες 1η Οκτώβρη διασφαλίστηκε ότι μαζί με τους ΚΑΠ ύψους 97 εκατομμυρίων Ευρώ θα εκταμιευτεί και η δεύτερη δόση των παρακρατηθέντων πόρων, ύψους και πάλι 35 εκατομμυρίων Ευρώ.
Με τροπολογία που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή παρατείνεται κατά 8 χρόνια η διάρκεια των δανείων μας από το ΤΠκΔ, δίνεται διετής περίοδος χάριτος κατά την οποία οι Δήμοι θα καταβάλλουν μόνον τους τόκους και μειώνεται το επιτόκιο των δανείων αυτών κατά 0,5 %.
Επίσης επαναλήφθηκε η υπόσχεση της πολιτικής ηγεσίας για απόδοση των υπόλοιπων παρακρατηθέντων πόρων αλλά και της ΣΑΤΑ μέσα στο 2012. Βέβαια μας έγινε και πάλι σαφές ότι ο κορμός αυτών των απαραίτητων για την οικονομική επιβίωση των Δήμων ποσών θα αποδοθεί ανάλογα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανεισμού της χώρας, δηλαδή μετά τα μέσα Νοεμβρίου.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Πιστεύω ότι όλοι κατανοούμε ότι ελάχιστα έως τίποτε από όλα αυτά δεν θα είχαμε αποσπάσει χωρίς τις αγωνιστικές και πρωτοφανείς τα τελευταία χρόνια κινητοποιήσεις μας από τα τέλη Αυγούστου. Αν μάλιστα είχαν ισχύσει τα σχέδια για μείωση των ΚΑΠ στα 72 εκατομμύρια Ευρώ και χωρίς άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων, οι Δήμοι δεν θα είχαν κλείσει για δυο διήμερα. Όλο και περισσότεροι Δήμοι θα ήταν ήδη κλειστοί λόγω αδυναμίας πληρωμών και η Αυτοδιοίκηση θα είχε διαλυθεί.
Και θα τονίσω εδώ, γιατί πρέπει μεταξύ μας να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας, ότι είναι αυτονόητο ότι χάρη στις συλλογικές επιτυχίες μας αυτές αποφεύγουν την αδυναμία πληρωμών και Δήμοι που δεν συμμετείχαν όπως έπρεπε στις κινητοποιήσεις μας και με τη στάση τους δεν στήριξαν τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων μας.
Υπάρχουν όμως και άλλα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλουμε από τα πυκνά γεγονότα των τελευταίων 40 ημερών.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τη στάση των ΜΜΕ που όχι μόνον δεν προβάλλουν αντικειμενικά τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα μας αλλά με μεγάλη ευκολία υιοθετούν κάθε είδους αιτιάσεις εναντίον μας.
Οι πολίτες ενημερώθηκαν σε ένα βαθμό από τα υλικά που μοιράσαμε και τις λοιπές ενέργειες μας, είμαστε σαφώς καλύτερα σε αυτό το ζήτημα από ότι πριν ένα μήνα, αλλά υπάρχει ακόμη μεγάλο κενό, σε συνδυασμό και με τη στάση των ΜΜΕ που προανέφερα. Πρέπει λοιπόν να εντείνουμε κι άλλο τις προσπάθειες μας σ’αυτό τον τομέα.
Αποδείξαμε στους εαυτούς μας και σε κάθε κακόπιστο επικριτή ότι μπορούμε να κινητοποιηθούμε με επιτυχία και ενότητα, ιδιαίτερα μάλιστα επειδή προτάσσουμε το κοινό καλό, το όφελος των πολιτών και όχι τυχόν συντεχνιακά αιτήματα μας. Υπάρχουν όμως ακόμη πολλά κενά σ’ αυτή την ενότητα μας και στην αποτελεσματικότητα μας.
Η ενότητα δράσης που σε πολλές ενέργειες μας πετύχαμε με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ ήταν πολύ θετική για την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών μας. Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν και τις καχυποψίες που αναδεικνύονται, προς όφελος της Αυτοδιοίκησης είναι να συνεχίσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε αποτελεί κοινό αίτημα όλων μας, Δήμων και εργαζομένων, το θεμελιώδες πρόβλημα της διασφάλισης όλων των θέσεων εργασίας στην Αυτοδιοίκηση.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητο έδαφος, αναμετρούμαστε με δυσκολίες και αντιξοότητες πρωτόγνωρες για όλους μας.
Θεωρώ ότι μπορούμε να νιώθουμε μια κάποια ικανοποίηση που με την αποφασιστικότητα μας και την ενότητα μας κατορθώσαμε και αποτρέψαμε την καταστροφή που ορθώθηκε ξαφνικά μπροστά στην Αυτοδιοίκηση τον προηγούμενο Αύγουστο, τη διάλυση των Δήμων και την αναστολή κάθε υπηρεσίας προς τους κατοίκους.
Δεν έχουμε καταφέρει όμως και πολύ περισσότερα από αυτό. Εξακολουθούμε να είμαστε σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, να σχοινοβατούμε κάθε 15μερο για να τα βγάλουμε πέρα. Πολλές υπηρεσίες που παρέχουμε στους πολίτες υλοποιούνται με όλο και μεγαλύτερη δυσκολία, με όλο και λιγότερα μέσα. Κινούμαστε σαν ένα αυτοκίνητο με σχεδόν άδειο ρεζερβουάρ καυσίμων, που ενώ καίει τις τελευταίες του σταγόνες ξαφνικά βρίσκει λίγη ακόμη βενζίνη για να πάει μέχρι τον επόμενο σταθμό. Ελπίζοντας εκεί να βρει λίγα καύσιμα ακόμη.
Αναμένουμε όλοι μας, ως Δήμαρχοι αλλά και ως Έλληνες πολίτες, την ανακοίνωση της τελικής μορφής των νέων οικονομικών μέτρων. Έχουμε τονίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι τα μέτρα αυτά δεν μπορεί να περιλαμβάνουν νέες περικοπές στους πόρους της Αυτοδιοίκησης, ότι ο Προϋπολογισμός του 2013 δεν μπορεί να προβλέπει λιγότερους ΚΑΠ από το 2012. Όπως επίσης δεν μπορεί να περιλαμβάνουν κανενός είδους απολύσεις στην ήδη αποδυναμωμένη από τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αυτή την ώρα λοιπόν πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας μια ειλικρινή συζήτηση. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός της σημερινής μας Συνέλευσης.
Ο καθένας από μας να μιλήσει με το χέρι στην καρδιά για το τι έγινε, τι έκανε πραγματικά ο ίδιος στο Δήμο του για τη στήριξη των συλλογικών μας αποφάσεων και τι πιστεύει ότι μπορεί να κάνει στο μέλλον.
Γιατί πιστεύω ότι όλοι κατανοούμε ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε χωρίς αλληλεγγύη μεταξύ μας, χωρίς την αυτοδέσμευση μας για τήρηση των συλλογικών αποφάσεων, χωρίς την ειλικρινή στήριξη των αγώνων που μαζί αποφασίζουμε να δώσουμε.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συνεκτιμώντας τον απολογισμό και τη γνώμη όλων των Δημάρχων της χώρας, θα καταθέσει τις προτάσεις του για τη συνέχεια των διεκδικήσεων μας. Σύμφωνα και με τη χθεσινή εισήγηση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν υποχωρεί και δεν διαπραγματεύεται την «κόκκινη γραμμή» που έχουμε πολλές φορές βάλει, και με απόφαση του Έκτακτου Συνεδρίου μας, τα γνωστά 2,7 δις, που όποιο όνομα και αν τους δώσουμε αποτελούν το όριο για την επιβίωση της Αυτοδιοίκησης, τη σωτηρία του κοινωνικού κράτους και την συνέχιση της αξιοπρεπούς εξυπηρέτησης των πολιτών.
Ας κάνουμε λοιπόν τη σημερινή μας συζήτηση με πνεύμα προσωπικής ευθύνης αλλά και με αίσθηση προοπτικής. Γιατί σήμερα είμαστε δυνατότεροι απ’ ότι πριν δυο μήνες. Δυνατότεροι ηθικά, δυνατότεροι παρά τις τεράστιες δυσκολίες στα ίδια μας τα μάτια, δυνατότεροι και περισσότερο αξιοπρεπείς στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Και μόνον έτσι αξίζει να πορευτούμε.