Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το Έκτακτο Συνέδριο μας συγκλήθηκε με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ λόγω ενός απλού, ξεκάθαρου και πολύ σοβαρού γεγονότος. Η οικονομική κατάσταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πλέον απελπιστική και καμιά δυνατότητα δεν υπάρχει να αγνοήσουμε τις καταστροφικές εξελίξεις που επέρχονται.
Όπως γνωρίζετε, το επίπεδο στο οποίο είχε διαμορφωθεί μέχρι ένα μήνα η μηνιαία δόση των ΚΑΠ, τα 133 εκατομμύρια Ευρώ, ήταν ήδη κατώτερο από αυτό που αντιστοιχεί στις δεσμεύσεις των κυβερνήσεων για τους πόρους των Δήμων από τον φετινό Προϋπολογισμό. Δηλαδή, δεν συνυπολογίζονταν στη μηνιαία δόση των ΚΑΠ τα 450 εκατομμύρια ή έστω τα 300 εκατομμύρια που «από λάθος» του Γενικού Λογιστηρίου δεν γράφτηκαν στον κρατικό Προϋπολογισμό.
Με αυτούς τους ΚΑΠ που λαμβάναμε μέχρι τώρα η Αυτοδιοίκηση βρισκόταν στην κόψη του ξυραφιού. Οι περικοπές που έχουμε αναγκαστεί να κάνουμε στις δαπάνες κάνουν όλο και πιο δυσχερή την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
Αναπάντεχα λοιπόν πληροφορηθήκαμε ότι η δόση των ΚΑΠ για το μήνα Ιούλιο, που εκταμιεύτηκε αρχές Αυγούστου, ήταν δραστικά μειωμένη και έφτανε μόλις στα 96 εκατομμύρια Ευρώ. Ακόμη χειρότερο, η προοπτική που διαμορφωνόταν στις αρχές Αυγούστου ήταν περαιτέρω μείωσης των ΚΑΠ στο επίπεδο των 72 εκατομμυρίων το μήνα.
Μιλάμε κύριοι συνάδελφοι για επίπεδα χρηματοδότησης πολύ κάτω από το κόστος μισθοδοσίας των Δήμων, για να μη μιλήσουμε βέβαια για τις λοιπές αναγκαίες λειτουργικές δαπάνες μας.
Βρεθήκαμε λοιπόν αντιμέτωποι με την άμεση προοπτική αδυναμίας πληρωμών και κλεισίματος των Δήμων.
Όλα αυτά τη στιγμή ακριβώς που η γενικότερη αρνητική κατάσταση που δυστυχώς επικρατεί στη χώρα, κάνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ακόμη πιο σημαντικό.
Οι Δήμοι, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω των συνεχών περικοπών, είναι το κομμάτι του κράτους που εξακολουθεί να λειτουργεί και να προσφέρει καθημερινά στον άνθρωπο. Οι κοινωνικές μας λειτουργίες στηρίζουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες. Οι αρμοδιότητες μας καλύπτουν πλέον όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που είναι απαραίτητες σε μια οργανωμένη κοινωνία.
Ο οικονομικός στραγγαλισμός της Αυτοδιοίκησης θα διαλύσει τη συνοχή της κοινωνίας μας και θα οδηγήσει νομοτελειακά σε ανεξέλεγκτες εκρήξεις. Γιατί οι Δήμοι σήμερα αποτελούν το ύστατο καταφύγιο στο οποίο προσφεύγουν όλοι εκείνοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χειρότερες συνέπειες της κρίσης, τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά τη στιγμή αυτή στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη χρηματοδότηση των Παιδικών Σταθμών και τις προσπάθειες που καταβάλει η ΚΕΔΕ όλο αυτό το διάστημα για να μπορέσουν να γίνουν δεκτά τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που έμεναν απέξω.
Ή στην απειλή άμεσης κατάρρευσης προγραμμάτων κοινωνικής προστασίας στα οποία στηρίζονται δεκάδες χιλιάδες πολίτες, όπως το Βοήθεια στο Σπίτι, τα προγράμματα των ΚΑΠΗ, οι προληπτικοί έλεγχοι υγείας, η ψυχοκοινωνική μέριμνα για παιδιά και εφήβους, οι συμβουλευτικές υπηρεσίες κλπ.
Επίσης θεσμών όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία, τράπεζες χρόνου, προγράμματα διανομής τροφίμων ή σίτισης σε συνεργασία με εθελοντικούς φορείς και την εκκλησία.
Και εν τέλει την υποβάθμιση και τις πρόσθετες δυσκολίες σε κάθε πλευρά της καθημερινής ζωής του μέσου πολίτη, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα η ζωή στις πόλεις μας να γίνει αληθινά αβίωτη.
Δεν μπορούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να απογοητεύσουμε και να εγκαταλείψουμε αβοήθητους τους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό πρέπει να σταθούμε όρθιοι και να παραμείνουμε αποτελεσματικοί.
Όπως μεγάλη ευθύνη έχουμε και απέναντι στους άμεσους συνεργάτες μας, τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχουν κάνει μεγάλες και οδυνηρές θυσίες τα τελευταία χρόνια. Είναι γνωστό σε κάθε άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης ότι οι εργαζόμενοι στους Δήμους απλά δεν αντέχουν άλλη περικοπή στις αποδοχές τους.
Και ενώ σε πολλούς Δήμους τα κενά στις υπηρεσίες από το πάγωμα των προσλήψεων και τη μείωση των συμβάσεων είναι τόσο μεγάλα που δεν βγαίνουν ούτε οι καλοκαιρινές άδειες, διαβάζουμε συνεχώς σενάρια για νέα αποδυνάμωση των Δήμων από στελέχη, για εφαρμογή μέτρων όπως η εργασιακή εφεδρεία.
Η αντίθεση μας σε αυτά τα σχέδια πρέπει να είναι όσο πιο ξεκάθαρη γίνεται. Ναι στην αναδιάταξη προσωπικού από Δήμο σε Δήμο, αλλά καμιά εφεδρεία ή απόλυση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Απολύτως απαράδεκτη είναι και η μη αξιοποίηση του ΕΣΠΑ που οδηγεί στην την αδυναμία υλοποίησης κάθε έργου και την αναπτυξιακή καταβύθιση όλων των περιοχών της χώρας.
Είναι λοιπόν η στιγμή, όπως έπραξε και η ΚΕΔΕ στη συνάντηση της με τον Πρωθυπουργό να απαιτήσουμε από την κυβέρνηση την άμεση τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου ώστε να μπορούμε να πάρουμε στα χέρια μας τη διαχείριση μέρους του ΕΣΠΑ και να χρηματοδοτήσουμε από αυτό μεγάλης και μικρής κλίμακας έργα. Μια τέτοια αποφασιστική πολιτική επιλογή όχι μόνον θα επιτρέψει να ανατραπεί η εικόνα μαρασμού που δίνουν πλέον οι πόλεις στην Ελλάδα αλλά και να δημιουργηθούν άμεσα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Σκόπιμα ίσως, όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα οι Αυτοδιοικητικοί θεσμοί, το κύρος και ο ρόλος των αιρετών δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση απαξίωσης. Με συνεχείς και φοβούμαι κατευθυνόμενες ανακοινώσεις από διάφορες πλευρές, από δημόσιες αρχές που δεν είναι αιρετές κι όμως θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να απαξιώνουν συστηματικά τους εκφραστές της λαϊκής εντολής, με προβοκατόρικα δημοσιεύματα στον Τύπο που κάποιοι ίσως τους δίνουμε και τροφή.
Αποτελούμε οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης τον εύκολο στόχο για συνεχείς μειώσεις των αποδοχών μας που πλέον στους μικρότερους Δήμους υπολείπονται σημαντικά του μισθού πολλών υπηρεσιακών στελεχών.
Μειώνονται οι θέσεις των αντιδημάρχων μας, διαρρέονται σενάρια για μεγάλη μείωση των ειδικών συνεργατών μας. Δημιουργείται εύλογα η εντύπωση ότι επιχειρούν να μας απαξιώσουν, να μας αφαιρέσουν ακόμη και τη στοιχειώδη ικανότητα να διοικήσουμε, να εφαρμόσουμε τις πολιτικές με βάση τις οποίες μας εξέλεξαν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Φτάνουμε τώρα στο κρισιμότερο διακύβευμα του Συνεδρίου μας, που είναι η στάση που θα κρατήσουμε από δω και πέρα, μετά και την αποσαφήνιση των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας.
Θεωρώ, όπως είπα και στον χαιρετισμό μου το πρωί, ότι δεν είναι δυνατόν να μπούμε σε καμιά συζήτηση για μείωση των ΚΑΠ κάτω από το οριακό έτσι κι αλλιώς επίπεδο των 2,7 δισεκατομμυρίων.
Η άμεση απόδοση ενός μέρους από τους παρακρατηθέντες πόρους είναι βεβαίως μια θετική εξέλιξη αλλά στην πράξη απλώς αντισταθμίζει τη μείωση των ΚΑΠ για τον τρέχοντα μήνα.
Η εικόνα που δημιουργείται με αυτές τις προσωρινές ρυθμίσεις, τα μπαλώματα όπως λέει ο λαός, είναι ότι η Αυτοδιοίκηση ψυχορραγεί. Να συντηρηθούμε ίσως άλλο ένα μήνα, να ελπίζουμε σε άλλο ένα μπάλωμα, ενώ οι υπηρεσίες μας σταδιακά θα αποσυντίθενται, τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα συσωρρεύονται, η απειλή της αδυναμίας καταβολής ακόμη και της μισθοδοσίας θα διογκούται.
Πιστεύω ειλικρινά ότι αξίζουμε κάτι καλύτερο, ότι οι πολίτες που στηρίζονται σε μας για την εξυπηρέτηση και την ποιότητα της ζωής τους δικαιούνται κάτι καλύτερο.
Ο μεγάλος κίνδυνος που διαμορφώνεται είναι πριν ακόμη βρεθούμε σε αδυναμία πληρωμών να βρεθούμε σε αδυναμία να πείσουμε τους συμπολίτες μας για τη σοβαρότητα μας και την ικανότητα μας να υπερασπιστούμε τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς.
Να χάσουμε δηλαδή την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια μας, που αποτελούν το πολυτιμότερο για να μην πω το μοναδικό καταφύγιο που μας έχει απομείνει.
Η συνέχιση των κινητοποιήσεων που ήδη ξεκίνησαν με απόφαση της ΠΕΔ Αττικής είναι μονόδρομος τη στιγμή αυτή. Χωρίς υπερβολές και βιασύνες αλλά και χωρίς κανένα πνεύμα ηττοπάθειας, με τους εργαζόμενους και τους κατοίκους στο πλευρό μας.
Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι έχουμε τη δυνατότητα και να ακουστεί η φωνή μας και να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανάγκες και τα προβλήματα μας.
Η κοινωνία μιλά μέσα από μας αυτές τις μέρες και αυτό μας επιφορτίζει με πρόσθετη ευθύνη αλλά επίσης μας δείχνει την κατεύθυνση και την προοπτική».