Σε αλλαγή της σύνθεσής της προσανατολίζεται η Επιτροπή των Περιφερειών, η οποία προχώρησε στην δημιουργία σχετικής επιτροπής που θα εξετάσει το θέμα και θα φέρει προς ψήφιση τη σχετική γνωμοδότηση τον Ιούνιο του 2010.
Η Επιτροπή προσανατολίζεται στη νέα σύνθεσή της η οποία θα ισχύσει από το 2015, να λαμβάνεται υπόψη η αρχή της φθίνουσας δημογραφικής αναλογικότητας. Δηλαδή θα λαμβάνεται υπόψη η αναλογία μεταξύ του πληθυσμού και του αριθμού των εδρών που αποδίδεται σε κάθε κράτος μέλος να ποικίλει σε συνάρτηση με τον πληθυσμό του, ούτως ώστε να επικρατεί η αρχή σύμφωνα με την οποία κάθε μέλος της Επιτροπής που προέρχεται από ένα κράτος μέλος με μεγαλύτερο πληθυσμό να εκπροσωπεί περισσότερους πολίτες από ένα μέλος της Επιτροπής που προέρχεται από ένα κράτος μέλος με λιγότερο πληθυσμό και αντιστρόφως, ούτως ώστε κανένα κράτος μέλος με λιγότερο πληθυσμό να μην διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό εδρών από ένα πολυπληθέστερο κράτος μέλος.
Επίσης σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο της Επιτροπής οι αρχές αυτές θα εκφράζονται με την εισαγωγή ενός ελάχιστου ορίου σε 5 μέλη για το κράτος μέλος με τον λιγότερο πληθυσμό και ενός ανωτάτου ορίου σε 30 μέλη για το κράτος μέλος με τον μεγαλύτερο πληθυσμό.
Επιπλέον εκτιμά ο τι η επόμενη θητεία πρέπει να είναι πενταετούς διάρκειας (2010-2015), προτείνει την ανακατανομή των εδρών των 27 κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά το 2015 (στην επόμενη θητεία) και συνιστά σε περίπτωση νέας διεύρυνσης της ΕΕ κατά την διάρκεια της 5ης θητείας της να δοθούν προσωρινά επιπλέον έδρες σε κάθε νέο κράτος μέλος και κατά συνέπεια ο προσωρινός αριθμός των μελών της να υπερβαίνει προσωρινά το όριο των 350.
Με βάση αυτή την αρχή η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία αυξάνουν την εκπροσώπησή τους εις βάρος των μεσαίου μεγέθους κρατών –μελών. Για την Ελλάδα (όπως και για τις Λιθουανία, Ιρλανδία, Φινλανδία, Σλοβακία, Δανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Σουηδία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Πορτογαλία και Βέλγιο) προβλέπεται η μείωση κατά μία έδρα της εκπροσώπησής της ,ήτοι από 12 σε 11 έδρες. Η ελληνική αντιπροσωπεία αντιδρά σε αυτή την προοπτική καθώς από το 2015 μειώνεται η δύναμή της στην Επιτροπή των Περιφερειών. Με επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών κα Μπρέσσο, πρότεινε να παραμείνει σταθερή η εκπροσώπηση έως το 2015. Μετά να υπάρξει διαβούλευση προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω μείωση εκπροσώπων των μικρών πληθυσμιακά χωρών.
Να ενισχυθεί ο ρόλος της Ελλάδας στην επιτροπή των Περιφερειών
Στο πλαίσιο αυτό τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή είχαν συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, προκειμένου να του θέσουν το θέμα και να ζητήσουν τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης σε όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Επιτροπή Περιφερειών προκειμένου να ενισχυθεί η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν τρία βασικά θέματα:
* Η μείωση του αριθμού των μελών της αντιπροσωπείας κατά ένα μέλος σύμφωνα με το άρθρο 305 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ενώ από το 2013 οι γνωμοδοτήσεις της Επιτροπής των Περιφερειών θα έχουν πιο σημαντικό ρόλο.
* Το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη νέων χωρών όπως η Τουρκία και τα Σκόπια, καθώς μετά την τροπολογία της αρμόδιας επιτροπής που ψηφίστηκε από την ολομέλεια για το θέμα αυτό θα χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση και στήριξη των ελληνικών θέσεων από τις πολιτικές ομάδες.
* Η συγκρότηση οργάνου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο θα έχει συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στην ελληνική αντιπροσωπεία και στα υπουργεία με στόχο την αλληλοενημέρωση και την υποστήριξη των ελληνικών προτάσεων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών Δημήτρης Καλογερόπουλος , δήμαρχος Αιγάλεω, ο αντιπρόεδρος Νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός και τα μέλη , Θεόδωρος Γκοτσόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Παλλήνης, Ευαγγελία Σχοιναράκη Νομάρχης Ηρακλείου, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος Δήμαρχος Χαλανδρίου, Δημήτρης Μαραβέλιας Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Κωνσταντίνος Σημιτσής Δήμαρχος Καβάλας, Σπύρος Σπυρίδων Νομαρχιακός Σύμβουλος Πειραιά.
Επίσης η ΕτΠ θα διατηρήσει τις 6 επιτροπές της με έμφαση στον τομέα της νομοθετικής πολιτικής, ενώ συγχωνεύει δύο επιτροπές αυτή που ασχολείται με τα Συνταγματικά θέματα και αυτήν που ασχολείται με τις εξωτερικές θέσεις δημιουργώντας μια νέα επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τα θέματα κλίματος και ενέργειας. Επίσης η ΕτΠ θα περιορίσει τις δράσεις της επιτροπής βιώσιμης ανάπτυξης δημιουργώντας μια νέα επιτροπή αρμόδια για κλιματικά και ενεργειακά θέματα. Παραμένουν ως έχουν οι επιτροπές πολιτικής εδαφικής συνοχής, ιθαγένειας-διακυβέρνησης- εξωτερικές υποθέσεις, οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, φυσικών πόρων.
Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών για δύο χρόνια 2010-2012 εξελέγη η Πρόεδρος της Περιφέρειας του Πεδεμοντίου και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mercedes Bresso(Ιταλία) αντικαθιστώντας τον Βέλγο γερουσιαστή Luc Van den Brande. Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο πρόεδρος της Ισπανικής Περιφέρειας της Murcia Valcarcel Siso ο οποίος θα διαδεχθεί το 2012 την κ. Bresso.