Η χρήση του διαδικτύου από παιδιά και εφήβους περισσότερο από 10 ώρες εβδομαδιαίως μπορεί να οδηγήσει σε «εθισμό» υπογράμμισαν οι ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα που οργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ με θέμα «Διαδίκτυο- Οφέλη και κίνδυνοι για το παιδί και τον έφηβο».
Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ότι αφορά τους κινδύνους, καθώς, όπως ανακοινώθηκε, ένας στους 100 εφήβους θεωρείται ότι έχει κάνει κατάχρηση του διαδικτύου και έχει υποστεί παρενόχληση.
Αντίθετα η χρήση του διαδικτύου μέσα στο σχολείο αποτελεί προστατευτικό παράγοντα από τον «εθισμό», σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ όπως τόνισαν, η πρόληψη, η ενημέρωση και η εφαρμογή κανόνων ασφαλούς πλοήγησης, μπορεί να προστατεύσουν τους έφηβους χρήστες από τις σκοτεινές πλευρές του διαδικτύου.
Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, δήμαρχος Αιγάλεω, ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για την ορθή χρήση του διαδικτύου.
« Είναι καθήκον μας η προώθηση της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τους ανήλικους» τόνισε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και πρόσθεσε: « Η ασφαλής χρήση δεν εξαρτάται μόνο από την εγκατάσταση τεχνικών ελέγχου στους διακομιστές ή στα προγράμματα πρόσβασης των χρηστών ή ακόμα και από τη θέσπιση περιοριστικών κανόνων σχετικά με το περιεχόμενό του, πράγμα εύκολο, αλλά από την ανάπτυξη ενός δυναμικού εργαλείου καλύτερης κατανόησής του, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να χρησιμοποιούν τις πολλαπλές διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης αποτελεσματικά και υπεύθυνα».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου αναφέρθηκε στο ρόλο των γονιών, οι οποίοι όπως είπε, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα μειονεκτήματα και τους κινδύνους που έχει το διαδίκτυο και οι διάφοροι τρόποι επικοινωνίας που μπορούν να γίνουν μέσα από αυτό. «Η φύση του διαδικτύου ελκύει τα παιδιά», τόνισε ο κ. Πατούλης, «δυστυχώς όμως υπάρχουν πολλοί γονείς που δεν έχουν αντιληφθεί ότι χρειάζεται προσοχή, επίβλεψη και καθοδήγηση για τα παιδιά τους σε θέματα που αφορούν το διαδίκτυο».
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου προέτρεψε τους γονείς να μην επαναπαύονται γιατί είναι αδύνατο να γνωρίζουν τι μπορεί να συμβαίνει ή να λέγεται στους διάφορους τρόπους επικοινωνίας που διεξάγονται μέσα από το διαδίκτυο και τόνισε ότι πρέπει να θυμούνται πως οι εμπειρίες των παιδιών στο διαδίκτυο δεν τα προετοιμάζουν για τις πραγματικές διαπροσωπικές σχέσεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας που παρουσίασαν η κ. Άρτεμις Τσίτσικα Λέκτωρ παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας, αλλά και ο Δρ. Νίκος Φρυδάς εκ μέρους του Ελληνικού Οργάνου Αυτορρύθμισης για το περιεχόμενο του Internet safe net.
H κ. Τσίτσικα, ανέφερε ότι σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε δείγμα 900 παιδιών από την Αττική, διαπιστώθηκε ότι το 12,8% παρουσίαζε προβλήματα από τη χρήση του διαδικτύου. Το 4,2% είχε λάβει απειλητικά μηνύματα, το 19,4% είχε κάνει χρήση πορνογραφικών ιστοσελίδων και το 6,2% συμμετείχε σε τυχερά παιχνίδια (τζόγο) χρησιμοποιώντας την κάρτα των γονιών.
Από τους 35 εφήβους με Μ.Ο ηλικίας τα 15,3 χρόνια που επισκέφθηκαν τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας, με προβλήματα διαδικτύου, διαπιστώθηκε ότι όλα παρουσίαζαν πτώση στη σχολική επίδοση, το 51,4% είχε πολλές απουσίες και συγκρούσεις στην οικογένεια, το 42,9% διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα, το 28,6% κατάθλιψη και το 5,7% εκδήλωσε διαταραχή στο πλαίσιο του αυτισμού.
Την αυτορρύθμιση, ως ένα τρόπο που μπορεί να βοηθήσει τα πράγματα πρότεινε ο Δρ. Νίκος Φρυδάς εκ μέρους του Ελληνικού Οργάνου Αυτορρύθμισης για το περιεχόμενο του Internet safe net. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο Ελληνικός Κόμβος δέχεται 90.000 καταγγελίες το μήνα, από αυτές οι 19.000 αφορούν παράνομο περιεχόμενο και οι 13.000 παιδική πορνογραφία.
Στην ημερίδα που οργάνωσε η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και Ανθρώπινοι Δυναμικού της ΤΕΔΚΝΑ, μίλησαν επίσης ο καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Καφετζής, η Δρ. Βερόνικα Σαμαρά, από τον Ελληνικό Κόμβο Ασφαλούς Διαδικτύου «Safe Internet», ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αγωγής Υγείας (Ε.Ε.Π.Α.Υ.) και επιστημονικός συνεργάτης της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) Γιώργος Κορμάς.
Επισυνάπτονται οι ομιλίες του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλου, δημάρχου Αιγάλεω και του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής και Ανθρώπινου Δυναμικού Γιώργου Πατούλη, δημάρχου Αμαρουσίου.
ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΔΚΝΑ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ – ΟΦΕΛΗ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΦΗΒΟ
Το διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο παράθυρο στον κόσμο, μια νέα επικοινωνιακή πρόκληση, μια αδόμητη, ανοργάνωτη και αδιάκοπη πηγή πληροφόρησης.
Ανοίγει νέους ορίζοντες για μικρούς και μεγάλους, στην γνώση και την επικοινωνία. Είναι ένας πραγματικός και συγχρόνως ένας ιδεατός κόσμος, που αναμφίβολα έχει θετικές και αρνητικές πλευρές.
Ως χρήστες μπορούμε να αγοράσουμε αγαθά και υπηρεσίες, να ελέγξουμε τους τραπεζικούς μας λογαριασμούς, να δώσουμε εντολές, να στείλουμε μηνύματα και αρχεία σε άλλους, να επικοινωνήσουμε με άτομα που είναι πολύ μακριά, να δημιουργήσουμε γνωριμίες, να ανταλλάξουμε ιδέες, να παίξουμε, να δουλέψουμε, να μελετήσουμε, να εκπαιδευτούμε, να διευθετήσουμε θέματα με δημόσιες υπηρεσίες.
Η τάχιστη ανάπτυξή του και η διείσδυση του σε κάθε νοικοκυριό, απαιτεί την ανάπτυξη λεπτομερών στρατηγικών ενημέρωσης του πολίτη για τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά του, ιδιαίτερα δε όσον αναφορά την ασφαλή χρήση του.
Ένας ενήλικας, έχει ίσως τον τρόπο να αποφύγει τους κινδύνους που θα συναντήσει, όμως ο έφηβος ή πολύ περισσότερο ένα παιδί μπορεί να προστατευθεί;
Πολλοί κυβερνητικοί οργανισμοί όπως και αρκετοί οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ενσωμάτωσαν στο διαδίκτυο πολλές πληροφορίες και οδηγίες ικανές να εξυπηρετήσουν τους πολίτες στην προσπάθεια χρήσης, συμμετοχής και ενημέρωσης .
Ο ψηφιακός Δήμος είναι πλέον γεγονός, οι πολίτες έχουν την δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης αλλά και δράσεων μέσω αυτών.
Όμως η τοπική αυτοδιοίκηση, το δημόσιο όργανο που είναι πιο κοντά στον πολίτη και που γνωρίζει καλύτερα τις ανάγκες και την δυναμικότητα του, καλείται να παίξει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο.
Είναι καθήκον μας η προώθηση της «ασφαλούς χρήσης» του από τους πολίτες και ιδιαίτερα από τους ανήλικους.
Η «ασφαλής χρήση» δεν εξαρτάται μόνο από την εγκατάσταση τεχνικών ελέγχου στους διακομιστές ή στα προγράμματα πρόσβασης των χρηστών ή ακόμα και από την θέσπιση περιοριστικών κανόνων σχετικά με το περιεχόμενο του, πράγμα εύκολο, αλλά στην ανάπτυξη ενός δυναμικού εργαλείου καλύτερης κατανόησης του, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να χρησιμοποιούν τις πολλαπλές διαθέσιμες πηγές πληροφόρησης αποτελεσματικά και υπεύθυνα.
Η πληροφορία στο διαδίκτυο είναι ανεξέλεγκτη και οι χρήστες πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους που κρύβει η χρήση του. Η «ασφαλής χρήση» αφορά και απευθύνεται σ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες, αλλά ιδιαίτερα στα παιδιά, που θα πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που θα συναντήσουν και να αναπτύξουν τις στρατηγικές αντιμετώπισής τους.
Ταξινομώντας τους μπορούμε να τους εντάξουμε σε τρεις κύριες κατηγορίες :
• Κίνδυνοι που σχετίζονται με το περιεχόμενο του διαδικτύου.
Ακατάλληλο περιεχόμενο (κείμενο, εικόνα ήχος κ.λ.π.) είναι κάθε τι που είναι αντίθετο με τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου. Περιεχόμενο με ρατσιστικό ή ξενοφοβικό χαρακτήρα, περιεχόμενο που περιλαμβάνει παιδική πορνογραφία, τρομοκρατία, βία και προπαγάνδα.
• Κίνδυνοι που σχετίζονται με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικής πληροφορίας.
Πασίγνωστοι απατεώνες εκμεταλλεύονται τη χρήση του διαδικτύου ως μέσου επικοινωνίας, για την συλλογή ιδιωτικών πληροφοριών και την εκμετάλλευση αυτών σε βάρος των αμέριμνων πολιτών.
• Κίνδυνοι που σχετίζονται με την διείσδυση ιών στον υπολογιστή μας.
Οι ι