Την αναγκαιότητα να υπάρξει σωστός σχεδιασμός και ιεράρχηση των έργων της Ανατολικής Αττικής που θα ενταχθούν στο Δ΄ΚΠΣ επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας μιλώντας σε Ημερίδα για τα Τοπικά προβλήματα της περιοχής.
Την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Καλυβίων, οργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής Χαρ. Μανιάτη, του Νομάρχη Ανατολικής Αττικής Λεων. Κουρή, βουλευτών, καθώς και των δημάρχων και κοινοταρχών της περιοχής.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό των μη επιλέξιμων δαπανών στα προγράμματα ενώ διευκρίνισε ότι ο κίνδυνος απώλειας πόρων δεν συναρτάται μόνο με την απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά με την ποιότητα και την ευστοχία των πραγματοποιούμενων έργων και δράσεων ( στρεβλός σχεδιασμός, έλλειψη περιβαλλοντικών μελετών κ.α.). Διαβεβαίωσε δε τους αιρετούς ότι το υπουργείο θα παράσχει τεχνική υποστήριξη στους ΟΤΑ ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που εμφανίζονται στα συνχρηματοδοτούμενα έργα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, Δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου , σε επίπεδο Ανατολικής Αττικής έχουν ενταχθεί συνολικά 120 έργα στο ΠΕΠ Αττικής, στο Ταμείο Συνοχής και στα υπόλοιπα Επιχειρησιακά Προγράμματα για την εξαετία 2000-2006, συνολικού προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 25% του προϋπολογισμού του συνόλου των ενταγμένων έργων των ΟΤΑ της Αττικής. Ο κ Φιλίππου ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για την ένταξη των έργων, να στηριχθούν τεχνοκρατικά οι μικροί ΟΤΑ και να σταματήσει η αφαίμαξη του ΠΕΠ Αττικής για τα κεντρικά μεγάλα έργα.
Κάλεσε δε την κυβέρνηση σε περίπτωση που η Αττική αποκλειστεί από το Δ΄ΚΠΣ να στηρίξει τη χρηματοδότηση έργων υποδομής σε τέσσερις τομείς: Αποχέτευση, Αντιπλημμυρικά, Οδοποϊα, Χωροταξικό.
Στις προτεραιότητες του Περιφερειακού σχεδιασμού για τη Ανατολική Αττική, αναφέρθηκε και ο νομάρχης Λεωνίδας Κουρής.
Χαρακτηριστικά ανέφερε τα έργα υποδομής με πρώτο το οδικό δίκτυο
(αποκατάσταση) την αποχέτευση, και τα αντιπλημμυρικά, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα των κοινωνικών υποδομών με την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας σε Αστικού Τύπου, τη δημιουργία τουλάχιστον ενός νοσοκομείου και τη μετατροπή του πολυϊατρείου του Ολυμπιακού Χωριού σε μονάδα βραχείας νοσηλείας.
Σε ότι αφορά τη σχολική στέγη ανέδειξε το ζήτημα σε ειδικό πεδίο δραστηριότητας με δεδομένο το γεγονός της ραγδαίας πληθυσμιακής αύξησης. Τα νήπια του 2004 είναι διπλάσια του 2003 είπε χαρακτηριστικά.
Για τις δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα που είναι αποκλεισμένα προγράμματα τόνισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα για τους νέους αγρότες, ενώ επισήμανε την ανάγκη ναλειτουργήσουν βιοτεχνικές και βιομηχανικές ζώνες.
Αναφερόμενος στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής σημείωσε ότι στο «μέτωπο» του Σαρωνικού υπάρχουν οι τέσσερις ναυαρχίδες μεταξύ των οποίων και το Γκράντ Ριζόρτ, το οποίο όπως είπε είναι μια σοβαρή επένδυση. Η Αυτοδιοίκηση είναι υπέρ της ανάπτυξης της συγκεκριμένης μονάδας, υπογράμμισε, υπό δύο προϋποθέσεις: Την τήρηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και την ύπαρξη ελεύθερων ακτών για τους πολίτες.
Τέλος τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει το θέμα της μετα-ολυμπιακής χρήσης των εγκαταστάσεων στην περιοχή των Μεσογείων, διότι «κινδυνεύουμε να βλέπουμε τα τρένα να περνούν. Θα έχουμε Μετρό και Προαστιακό σιδηρόδρομο που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους πολίτες» κατέληξε.Έκκληση στην Αυτοδιοίκηση να σταματήσει τις πιέσεις και τις καταγγελίες σε βάρος αιρετών απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπος Μανιάτης.
« Να σταματήσει να γίνεται αντιπολίτευση με χαρτιά. Υπάρχει ο διάλογος και η συζήτηση. Μην πιέζετε ένα Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας να γίνει εισαγγελέας δημάρχων» τόνισε χαρακτηριστικά. Ωστόσο αποσαφήνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί και ο ίδιος θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο να συνετίσει κάποιους που παρανομούν χωρίς να «κυνηγάει» την Αυτοδιοίκηση με ελέγχους σκοπιμότητας.
Ο κ. Μανιάτης διευκρίνισε ότι η πολιτική που θα ασκεί θα είναι αμερόληπτη και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες.
« Δεν είμαι γκαουλάιτερ» είπε «δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα, εκπροσωπώ την κυβέρνηση που εξελέγη δημοκρατικά την 7 η Μαρτίου». Αναφερόμενος στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, μετέφερε τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου, στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θα ενισχυθούν δυνατά οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης, ενώ προωθείται η θεσμοθέτηση αιρετού Περιφερειακού Συμβουλίου και Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας.
Ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε ότι σχεδιάζεται ένα νέο ΕΠΤΑ. Η υλοποίησή του θα ξεκινήσει τους επόμενους μήνες, ενώ θα έχει ξεκάθαρα κριτήρια και θα άρει αδικίες.
«Τα χρήματα θα πάνε εκεί που πρέπει» τόνισε. Τέλος χαρακτήρισε ντροπή την περιβόητη «προίκα του Καποδίστρια», ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που κατέληξε κλινικά νεκρό όπως είπε.
Στην Ημερίδα συμμετείχαν 37 δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Ανατολικής Αττικής, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν και οι βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής.
Αντίστοιχη Ημερίδα για την καταγραφή και ανάδειξη των τοπικών προβλημάτων, καθώς και τις προτεραιότητες του Περιφερειακού σχεδιασμού θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Αττική (Πέμπτη 8 Ιουλίου και ώρα 10.00 στο δημαρχείο Ελευσίνας ) ενώ θα ακολουθήσουν ημερίδες στην Αθήνα και τον Πειραιά.