Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να ξεκινήσω από αυτό που τελείωσε πριν ο Γιώργος ο Ιωακειμίδης. Από την απαξίωση της Αυτοδιοίκησης.
Φαίνεται από το ένα ζήτημα που έθεσε ο Γιώργος, από το ζήτημα της προσέλευσης εδώ, δεν ξέρω αν είναι οι μισοί Δήμαρχοι, και από ένα άλλο σημείο. Από την απουσία της κυβέρνησης εδώ. Και τρίτο, το κυριότερο, την ίδια ώρα που γίνεται αυτό εδώ πέρα, η Συνέλευση της ΠΕΔΑ, γίνεται μια Ημερίδα από αυτοδιοικητικούς στο Δήμο Παπάγου-Χολαργού, όπου εκεί έχει πάει τώρα και μιλάει ο κύριος Στυλιανίδης.
Αυτά λοιπόν, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας απασχολήσει.
Συνεχίζοντας λοιπόν, θα ήθελα να κάνω το εξής. Δεν θα αναφερθώ στις δύσκολες συγκυρίες, στα μνημόνια που έχουν διαλύσει την κοινωνία μας, στην ανεργία, τον αυταρχισμό, την καταστολή, ακόμα και τελευταία τη στρατικοποίηση της κοινωνίας, δεν θα αναφερθώ στον Καλλικράτη, η θέση μας είναι γνωστή και χαίρομαι που σε αυτή τη θέση προσχώρησε, τώρα τον άκουσα, δεν ξέρω, προσχώρησε και ο Γιώργος ο Ιωακειμίδης, στην κατάργηση…
Η παράταξή μας δεν τον ψήφισε και ήσουν στην παράταξή μας, ήμασταν στην ίδια παράταξη. Είναι σαφές και συμφωνώ.
Για την κατάργηση λοιπόν του Καλλικράτη, που κατά τη γνώμη μας αναίρεσε την πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης.
Θα καταπιαστώ με κάποια άμεσα πρακτικά προβλήματα, που πρέπει ενωμένη η Αυτοδιοίκηση να αντιμετωπίσει και να αναμετρηθεί με τη σκληρή πραγματικότητα.
Πρώτο ζήτημα, τα οικονομικά. Όλοι το γνωρίζουμε. Γνωρίζουμε τις δραματικές μειώσεις που έγιναν στους ΚΑΠ, της τάξεως του 60%. Γνωρίζουμε επίσης τις προβλεπόμενες νέες με το μεσοπρόθεσμο. Γνωρίζουμε επίσης ότι το ελάχιστο κόστος που έχει υπολογιστεί για την Αυτοδιοίκηση είναι 2,6 δις και αυτή τη στιγμή κατανέμονται στους Δήμους τα μισά, 1,3 δις. Το γνωρίζουμε και αυτό.
Καλούμαστε λοιπόν στην προκειμένη περίπτωση να διαχειριστούμε τη μιζέρια μας και συνάδελφοι και συναδέλφισσες, η φτώχεια φέρνει γκρίνια και όταν διαχειριζόμαστε τη μιζέρια μας και τους ΚΑΠ, στην ανακατανομή των ΚΑΠ, η φτώχεια θα φέρει γκρίνια.
Άρα λοιπόν, το ελάχιστο, το τονίζω, το ελάχιστο πρώτο αίτημα, είναι τουλάχιστον να τηρηθούν τα θεσμοθετημένα. Ποιος ξέρει πόσο είναι το δωδεκατημόριο; Για να προχωρήσουμε στο δεύτερο ζήτημα. Ποιος ξέρει πόσο είναι το δωδεκατημόριο, για να ξέρουμε και τι κάνει το Παρατηρητήριο. Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση το Παρατηρητήριο με απόκλιση 10% σε πρώτο, δεύτερο, τρίτο μήνα, σε θέτει σε επιτήρηση. Γνωρίζει όμως ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή ποιο είναι το δωδεκατημόριο, άρα να υπολογίσει τι γίνεται; Έχει πει η κυβέρνηση ότι το δωδεκατημόριο είναι αυτό; Άρα έχει δίκιο ο Πρόεδρος που λέει ότι όλοι οι Δήμοι – ο Πρόεδρος εννοώ της ΚΕΔΕ – θα είναι στο Παρατηρητήριο και θα είναι στο Παρατηρητήριο, για εμάς είναι σαφές γιατί θα είναι στο Παρατηρητήριο. Όχι γιατί το Παρατηρητήριο θα παίξει κάποιο ρόλο εξυγίανσης και τα λοιπά, αλλά για να λειτουργήσει ως ένας άλλος φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Δηλαδή να καταργήσει ουσιαστικά την αυτοτέλεια των Δημοτικών Συμβουλίων και να στέλνει νέα χαράτσια. Νέα χαράτσια στα ανταποδοτικά τέλη, νέα χαράτσια στους άλλους φόρους που υπάρχουν στην Αυτοδιοίκηση.
Άρα λοιπόν το ελάχιστο δεύτερο αίτημα, μιλάω για τα ελάχιστα που πρέπει μαζί να αποφασίσουμε, είναι να παλέψουμε να καταργηθεί το Παρατηρητήριο. Να καταργηθεί το Παρατηρητήριο γιατί και την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης καταργεί, και φοροεισπρακτικός μηχανισμός γίνεται.
Τρίτον. Κοινωνικές δομές της Αυτοδιοίκησης. Σε άμεσο κίνδυνο. Η Αυτοδιοίκηση, το γνωρίζουμε όλοι, έχουμε χρόνια στην Αυτοδιοίκηση, λειτουργεί ως κοινωνικό ανάχωμα. Το ξέρουμε όλοι τι είναι οι κοινωνικές δομές. Τα πάντα. ΚΑΠΗ, Βρεφικοί – Παιδικοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ ΜΕΑ, ΚΔΑΠ, Βοήθεια στο Σπίτι, πρόσφατα μορφές κοινωνικής αλληλεγγύης. Όλα αυτά αν καταρρεύσουν οι Δήμοι, καταρρέουν και αυτά. Καταρρέει το τελευταίο κοινωνικό ανάχωμα.
Επομένως λοιπόν, ένα από τα βασικά ελάχιστα πάλι αιτήματα, λέω το ελάχιστο σε κάθε περίπτωση, είναι τι; Τουλάχιστον να λειτουργήσει το ΕΣΠΑ για το 2013, να χρηματοδοτήσει το ΕΠΑΝΑΔ, το πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτεί για τη μητέρα και να συνδεθεί με το 2014, το ΣΕΣ, για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τους Παιδικούς – Βρεφικούς Σταθμούς και τις κοινωνικές δομές.
Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει τον Σεπτέμβριο αν δεν λειτουργήσουν αυτά και δεν λειτουργήσουν οι Βρεφικοί – Παιδικοί Σταθμοί; Θα έχουν στον τοίχο τους Δημάρχους και θα τους κτυπάνε.
Τέσσερα. Το ανέφερε ο Πρόεδρος. Προκύπτει άλλο ζήτημα. Κατάργηση με διάταξη των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και απόλυση προσωπικού. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου μειώθηκαν κατά 80% περίπου. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Η νέα κατάργηση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου, σημαίνει και αυτό που είπα πριν, την κατάρρευση ουσιαστικά του κοινωνικού κράτους και την απόλυση προσωπικού.
Ασαφές το τοπίο σε αυτό. Απλώς υπάρχει μια γενικότερη δέσμευση του Υπουργείου Αποκέντρωσης, ότι δεν θα ισχύσει στην πρώτη αυτή κατάσταση το θέμα των… Δεν θα ισχύσει για τους Δήμους η κατάργηση των Νομικών Προσώπων, στην πρώτη, προς το παρόν, τώρα. Από τον Σεπτέμβριο δηλαδή μπορεί και να ισχύσει.
Η καταστατική θέση των αιρετών, ακούστηκε. Εγώ θα πω και ένα άλλο ζήτημα, που το γνωρίζουμε και αυτό όλοι. Ας υποθέσουμε ότι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι για τους οποίους κόπηκε αυτό το χαρτζιλίκι, χαρτζιλίκι ήταν, κόπηκε αυτό το χαρτζιλίκι, τρία-τριάμισι εκατομμύρια. Καλά, ας υποθέσουμε, κάνουμε υπόθεση εργασίας, ότι στην Αττική καλώς έκανε και κόπηκε.
Ναι, το χαρτζιλίκι αυτό. Οδοιπορικά. Λέω το εξής. ας πούμε ότι στην Αττική… Το λέω χαρτζιλίκι χαριτολογώντας. Λοιπόν ας πούμε ότι στην Αττική, υπόθεση εργασίας, ότι κόπηκε και κάνουμε εθελοντική εργασία, κάνουν εθελοντική εργασία οι Σύμβουλοι. Στη Μυτιλήνη, ο Δημοτικός Σύμβουλος από το Σίγρι που θα πάει στη Μυτιλήνη, ή στη Ρόδο, που είναι ένας Δήμος, δεν θα κάνει εθελοντική εργασία μόνο, θα τη χρηματοδοτεί. Θα επιχορηγεί και την εθελοντική εργασία.
Ποιος ανεγκέφαλος δηλαδή λειτούργησε έτσι; Ή ανεγκέφαλος είναι, που δεν το πιστεύω, ή είναι αυτοί που θέλουν να απαξιώσουν την Αυτοδιοίκηση.
Προχωράω στο τελευταίο θέμα, που είναι η επιχείρηση ιδιωτικοποίησης…
Πάμε στην επιχείρηση λοιπόν, ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Είναι γνωστό. Απορρίμματα, ενέργεια, τουρισμός, κοινωνικές δομές. Αν λοιπόν η υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών θεωρείται ανάποδη ανάγνωση του βιβλίου, όπως ειπώθηκε από τον Περιφερειάρχη, τότε θα θυμίσω τον στίχο του Καβάφη που έλεγε ότι αν τη ζωή μας δεν μπορούμε να την κάνουμε όπως εμείς…
Τελειώνω με ένα θέμα που είναι τοπικό, αλλά είναι πανελλαδικής ίσως και παγκόσμιας εμβέλειας και θέλω να κάνω ένα αίτημα στο Προεδρείο.
Το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Λέγαμε παλιότερα, σε στυλ αστείου, χαριτολογώντας, ότι αυτή η κυβέρνηση θα πουλήσει μέχρι και την Ακρόπολη. Δεν είναι αστείο πλέον, είναι σοβαρό. Αυτή η κυβέρνηση, έβαλε στο ΤΑΙΠΕΔ το Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Εκεί που εκτελέστηκαν 1.000 και πλέον αγωνιστές, εκεί που έγινε η μαζική εκτέλεση την Πρωτομαγιά του ’44 των 200 κομμουνιστών, που τους μετέφεραν από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή και τους εκτέλεσαν, η μαζική εκτέλεση, η πλέον μαζική εκτέλεση στην ιστορία την παγκόσμια, δεν μιλάμε για αφανισμούς και σφαγές, μιλάμε για εκτέλεση, σε αυτό το σημείο, αυτό, αυτή η κυβέρνηση το παραχώρησε στο ΤΑΙΠΕΔ.
Λέγαμε εμείς που αγωνιζόμασταν στην Καισαριανή, ο λαός της Καισαριανής, 50 χρόνια, για να πάει το Σκοπευτήριο στον λαό και την ιστορία, λέγαμε ότι πυροβολείται η ιστορική μνήμη. Τώρα πλέον, η ιστορική μνήμη πουλιέται. Πουλιέται και μάλιστα φτηνά, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Και σε ποιον; Ποιος θα είναι ο αγοραστής, κυρίες και κύριοι; Ο Γερμανός θα είναι ο αγοραστής ή η Χρυσή Αυγή για να κάνει εικονικές εκτελέσεις κομμουνιστών; Αναρωτηθείτε λοιπόν, πού έχουμε φτάσει. Πού έχει φτάσει το κατάντημα αυτής της κυβέρνησης, με την εκποίηση των δημοσίων αγαθών.
Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα την συμπαράσταση της ΠΕΔΑ και ένα ψήφισμα, για το Σκοπευτήριο Καισαριανής.
Ευχαριστώ.