Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ, κύριε Πρόεδρε της ΠΕΔΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Είπε προηγουμένως ο Νίκος ο Σαράντης ότι η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής, που διάβασε προηγουμένως, βγήκε με αρκετή προσπάθεια. Και προσπαθήσαμε να περάσουμε μέσα από αυτή την εισήγηση όλα αυτά που πιστεύαμε ο καθένας, εκπροσωπώντας και τις παρατάξεις μας, ούτως ώστε να φτάσουμε και να υλοποιούμε αυτό το οποίο λέμε και πιστεύουμε, ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ενωμένη.
Και από την ομιλία του Περιφερειάρχη, του κυρίου Σγουρού, και από την ομιλία του Ασκούνη, φάνηκε ότι αυτή είναι η προσπάθεια όλων μας. Α’ και Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης να προσπαθήσει να βρει τις λύσεις και με τις δικές τους δυνάμεις, και ταυτόχρονα και οι δύο να απευθυνθούμε προς την κεντρική διοίκηση και να της πούμε ότι είναι υπεύθυνη για αυτά τα οποία σήμερα εμείς δεν μπορούμε να επιτελέσουμε.
Τι θέλω λοιπόν με αυτό να πω. Όταν έγινε ο Καλλικράτης, τον οποίο συνέχεια όλοι μας επικαλούνται ότι πρέπει να τον τηρούμε όσο μπορούμε περισσότερο όσον αφορά τις δεσμεύσεις που έχουν οι Δήμοι, υπήρξε και μια δέσμευση από τη μεριά του κράτους, για το ποιοι είναι οι πόροι που εισπράττει και πρέπει να αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση.
Αυτό το σημείο λοιπόν, δεν υλοποιείται. Λιγότεροι από τους μισούς πόρους που εισπράττονται από το Φόρο Εισοδήματος και από τον ΦΠΑ, αποδίδονται προς την Αυτοδιοίκηση.
Θεωρώ λοιπόν ότι και αυτό πρέπει να το προσθέσουμε μέσα στην εισήγηση και προς τον Πρόεδρο, τον κύριο Ασκούνη, να το θέσει και αυτό το Συνέδριο, ότι πρέπει οι πόροι οι θεσμοθετημένοι, τουλάχιστον αυτοί οι μειωμένοι, να αποδίδονται, και όχι κάθε μήνα, όπως είπε και ο κύριος Σαράντης, να έχουμε λιγότερους πόρους.
Είναι θετικό στοιχείο το ότι έχουμε από την αρχή του μήνα τις δόσεις που έρχονται, το δωδεκατημόριο, από τους ΚΑΠ. Είναι θετικό στοιχείο ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί όσο το δυνατόν περισσότερο να εξασφαλίσει αυτούς τους πόρους. Και με τη ΣΑΤΑ, και με τα ληξιπρόθεσμα έχει γίνει πάρα πολύ σοβαρή δουλειά. Όμως απέναντί μας είναι συνέχεια το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλάβει ακόμα ότι εάν κάποιος κινεί μια τοπική οικονομία περισσότερο από οποιονδήποτε, είναι ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η Περιφέρεια. Ιδιαίτερα σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει πουθενά το κράτος. Το κράτος είναι μόνο ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός. Ότι πρόκειται να γίνει, είτε κοινωνικό, είτε αναπτυξιακό, γίνεται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Άρα λοιπόν οι διεκδικήσεις μας δεν πρέπει να μείνουν στην άκρη, αλλά να συνεχιστούν και ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Θα σταθώ μόνο σε τρία σημεία, για να μην μακρηγορήσω, για να πάρουν τον λόγο περισσότεροι συνάδελφοι.
Πρώτο σημείο. Χρειάζεται, κύριε Πρόεδρε της ΚΕΔΕ, μια απόφαση για τους ΚΑΠ. Δεν μπορεί άλλο η Αττική να είναι στη γωνία προς όφελος όλων των άλλων Περιφερειών. Θυμάστε ότι όλα τα προγράμματα, από το ΕΠΤΑ, από το ΘΗΣΕΑ, από όλα, έπαιρναν οι άλλες Περιφέρειες τη μερίδα του λέοντος και έμενε το λιγότερο πάντοτε στην Αττική.
Σήμερα διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα Δήμοι στην επαρχία, οι οποίοι παίρνουν μπόνους γιατί είχαν ενωθεί ως Καποδιστριακοί, εις βάρος όλων ημών. Μα από τη στιγμή που με τον Καλλικράτη καταργήθηκαν όλες οι προηγούμενες συνενώσεις και αναγκαστικά μπήκαμε όλοι σε καινούργιες συνενώσεις, αυτά τα μπόνους δεν πρέπει να τα παίρνουν. Δεν είναι δυνατόν…
Λοιπόν, δεν γίνεται άλλο. Αυτό πρέπει να είναι και απόφαση, Πρόεδρε, δική μας, ότι αυτά τα μπόνους πρέπει να τελειώσουν. Μπήκαμε σε κάτι άλλο.
Και πρέπει να πάμε με τον πραγματικό πληθυσμό, και υπάρχουν κριτήρια για τον πραγματικό πληθυσμό, κύριε Πρόεδρε. Πόσους μαθητές έχει ένα σχολείο; Είναι ένα κριτήριο πραγματικού πληθυσμού. Πόσα ρολόγια της ΔΕΗ υπάρχουν. Και αυτό είναι ένα πραγματικό στοιχείο.
Πρέπει λοιπόν όλα αυτά να μπουν στα κριτήρια. Δεν είναι δυνατόν να λέμε συνέχεια ότι είναι αδικημένοι. Είπατε πολύ σωστά και με αντικειμενικά κριτήρια και τα προσυπογράφουμε όλοι μας, ποια είναι η κατάσταση σε κάθε Δήμο. Εμείς διαχειριζόμαστε τη μιζέρια, δεν τη διαχειρίζεται η επαρχία, η οποία βρίσκει και έχει και τους αυτοαπασχολούμενους που δεν καταγράφονται πουθενά. Ενώ εδώ δεν υπάρχουν τέτοιοι μέσα στην Αττική.
Άρα λοιπόν πρέπει να προχωρήσουμε στην καινούργια κατανομή των ΚΑΠ, παρ’ όλο που με βάση τα κριτήρια που έδωσε η ΕΕΤΑΑ, πράγματι κατά το ήμισυ καλύπτουν οι ΚΑΠ το ελάχιστο λειτουργικό κόστος των Δήμων.
Δεύτερο σημείο. Η κοινωφελής εργασία είναι μια κατάσταση την οποία πρέπει να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν και αυτή τη φορά μέσα από τους Δήμους, χωρίς τις ΜΚΟ. Και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι σύμμαχοι.
Τελευταίο που θα ήθελα να πω, είναι ότι επ’ ουδενί δεν πρέπει κανένας από εμάς να συμφωνήσει σε κατάργηση ή συγχώνευση των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ιδιωτικού Δικαίου. Η περιγραφή που έκανε ο Πρόεδρος, ο κύριος Ασκούνης, είναι ακριβέστατη. Κανένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου δεν επιβαρύνει κρατικό προϋπολογισμό. Δεν μπορούν συνεχώς να μας μπερδεύουν.
Άρα λοιπόν καταλήγοντας και αφήνοντας το βήμα για τους άλλους συναδέλφους, ταυτιζόμαστε με την εισήγηση που έκανε ο κύριος Σαράντης και επιμένουμε ότι στην καινούργια κατανομή των ΚΑΠ με τίποτα δεν πρέπει να αδικηθεί άλλο η Αττική.
Ευχαριστώ.