Ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση που μας κάνατε στο τακτικό σας συνέδριο και νομίζω ότι είναι αναγκαίο να ακούγονται στα συνέδρια των Τοπικών Ενώσεων και οι απόψεις των εργαζομένων.
Καταρχήν, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το συνέδριό σας πραγματοποιείται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας και όχι μόνο. Το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα είναι η οικονομική κρίση με τις επιπτώσεις που έχει στην παραγωγή, στην αγορά, στους εργαζόμενους, στην κοινωνία και βέβαια, τις επιπτώσεις που θα έχει στο αμέσως επόμενο μέλλον για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί ουσιαστικά οι πολίτες θα βρεθούν κοντά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για να έχουν παροχή υπηρεσιών χωρίς κόστος και για να καλύψουν τις ανάγκες τους.
Βέβαια το δεύτερο, το οποίο βασικά είχαμε ξεκινήσει όλοι να έρθουμε σήμερα στο συνέδριο, είναι η απόφαση της κυβέρνησης να παγώσει την Διοικητική Μεταρρύθμιση, με το πρόσχημα ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους του θεσμού, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Βέβαια, η πραγματική για εμάς αιτία που δεν προχωράει αυτή η Διοικητική Μεταρρύθμιση, είναι ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα και με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όλη η συζήτηση αναλώθηκε στον Χωροταξικό Σχεδιασμό και όχι στα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση: τι Τοπική Αυτοδιοίκηση θέλουμε, οι πόροι και οι αρμοδιότητες. Βέβαια, σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης για την υποσύσταση, Περιφερειακή Διοίκηση και βέβαια η μη λειτουργία των Μητροπολιτικών ΟΤΑ σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε, αγαπητοί φίλοι, ότι άλλο λάθος ήταν ότι αυτός ο διάλογος περιορίστηκε στους τέσσερις τοίχους της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και του Υπουργείου Εσωτερικών. Δεν συμμετείχαν οι κοινωνικοί φορείς, δεν συμμετείχαν οι πολίτες και βέβαια, δεν συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι, που για πολλά χρόνια στηρίζουν αυτόν τον θεσμό. Πρέπει να πούμε ότι στα γενικότερα προβλήματα – τα έχουμε πει σε πάμπολλα συνέδρια και της Τοπικής Ένωσης και της ΚΕΔΚΕ – και πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε ότι χωρίς αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε αξιόλογη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όμως, με αφορμή το ετήσιο συνέδριό σας, θα πρέπει να πούμε τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι νομίζω και μέρος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει συνολικά ο θεσμός.
Το πρώτο είναι, η συνεχιζόμενη πολιτική στις εργασιακές σχέσεις, όπου έχουμε ιδιαίτερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενίσχυση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με αποτέλεσμα την εργασιακή ανασφάλεια και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την γενίκευση των ευέλικτων μορφών εργασίας, που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και χρόνο με τον χρόνο επεκτείνονται και βέβαια, προωθείται ένα νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων, στον αντίποδα της μέχρι σήμερα κυρίαρχης εργασίας, που ήταν η μόνιμη εργασία πλήρους και ασφαλισμένης απασχόλησης.
Το δεύτερο ζήτημα αγαπητοί φίλοι, είναι οι αρμοδιότητες, γιατί το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνονται οι προσπάθειες για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των βασικών υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με βασικό στόχο την κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της. Η εφαρμογή του νόμου για Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, το μόνο που θα κάνει είναι η απαξίωση του θεσμού και νέα οικονομική επιβάρυνση στους δημότες.
Το τρίτο, είναι η οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, που σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οδηγούνται μαθηματικά σε οικονομική κατάρρευση. Θα πρέπει καταρχήν η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει θετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, που δεν θα πλήξει μόνο την κοινωνία, τους πολίτες, αλλά και τον θεσμό τον ίδιο. Πιστεύουμε ότι μία πρόταση που ακούστηκε τις τελευταίες ημέρες για το πάγωμα των δημοτικών τελών, είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση. Όμως, θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες τέτοιες προτάσεις. Πρώτον θα είναι η μείωση ή κατάργηση των τροφείων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και η ενίσχυση των κοινωνικών υπηρεσιών που προσφέρει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να ολοκληρωθεί η δέσμευση της κυβέρνησης για την επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων πόρων, γιατί καθώς και σήμερα – και εσείς το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από όλους μας – υπάρχουν εκατοντάδες εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που παραμένουν απλήρωτοι και είναι κυρίως από τις μεταφερόμενες αρμοδιότητες.
Το τέταρτο είναι η διαχείριση των απορριμμάτων. Όσο και να θέλουμε να το ωραιοποιήσουμε, ειδικότερα στην Αττική δεν έχει προχωρήσει καθόλου ο Περιφερειακός Σχεδιασμός. Εκτός από τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων στην Φυλή, δεν έχουν κατασκευαστεί οι δύο ολοκληρωμένοι χώροι διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν έχουν κατασκευαστεί ούτε οι σταθμοί μεταφόρτωσης και βέβαια, οι χώροι που είχαν μελετηθεί να γίνουν – όπως είπε και ο Δήμαρχος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης – κινδυνεύουν να χαθούν και βέβαια, έχουμε το σημαντικό πρόβλημα της λειτουργίας της ανακύκλωσης από φορείς έξω από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που ουσιαστικά αυτοί έχουν ένα μεγάλο κέρδος εις βάρος των δικαιωμάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των πολιτών και γενικότερα όλης της κοινωνίας.
Εμείς, αγαπητοί φίλοι, το επόμενο χρονικό διάστημα, θεωρούμε ότι είναι βασική προτεραιότητα οι κινητοποιήσεις όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και των φορέων όλων των κοινωνικών, για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Καταρχήν, για την εφαρμογή του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδιασμών, την κατάργηση της σύμβασης με την ελληνική εταιρία “Αξιοποίηση Ανακύκλωσης” και επιστροφή της αρμοδιότητας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και διαχείριση της ανακύκλωσης μόνο από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όχι άλλη επιβάρυνση στους Δήμους, στους πολίτες, όταν την ίδια στιγμή κάποιοι πλουτίζουν εις βάρος μας. Η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Να αποτραπεί η πρόταση της ΚΕΔΚΕ, που θέλει να μπορεί να αναθέτεται σε φυσικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, σε επιχειρήσεις των ΟΤΑ, η διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Αυτό που θα έχουμε το επόμενο χρονικό διάστημα και θα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και για εσάς, είναι η εφαρμ