Κύριε Γενικέ Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, κύριε Περιφερειάρχη, αγαπητέ κύριε Σγουρέ, κύριοι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΠΟΠ-ΟΤΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Εκ μέρους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, χαιρετίζω τη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής, που γίνεται εν όψει του εκτάκτου Συνεδρίου μας και συγκαλείται στην Αθήνα στις 30 Αυγούστου, με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της πολύ άσχημης οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει οι Δήμοι.
Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής πραγματοποιείται σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Οι συνέπειες της πολύπλευρης αυτής κρίσης βρίσκονται στο σπίτι κάθε εργαζόμενου, κάθε πολίτη. Η έκταση και το βάθος της θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος. Κάθε πλευρά της οργάνωσης του κράτους και της οικονομίας, αλλά ακόμα και των αξιών της κοινωνίας μας.
Εμείς από το Συνέδριό μας στην Κομοτηνή δώσαμε μια καθαρή απάντηση, λέγοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει φορέας και πρωταγωνιστής της ανασυγκρότησης του τόπου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να γίνει δύναμη και βασικός θεσμός της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, δύναμη και θεσμός της παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της χώρας.
Διατυπώσαμε τη θέση που με αγωνία διατυπώνουμε και σήμερα εδώ, ότι η Πολιτεία έχει αδήριτη ανάγκη να εμπιστευτεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, είναι ο μόνος δημόσιος θεσμός ο οποίος εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο υπέρ της κοινωνικής συνοχής και να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα.
Τονίσαμε και τονίζουμε και σήμερα ότι χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή με την Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό αδιέξοδο, δεν είναι δυνατή η επιδιωκόμενη ανασυγκρότηση του τόπου. Δυστυχώς, η απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 29%, επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει. Δηλαδή την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και άλλων υποχρεώσεων.
Εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας.
Ήδη την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60% και της ΣΑΤΑ κατά 55%, σε σχέση με την αντίστοιχη του 2009.
Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ από τη ΣΑΤΑ, ενώ διανύουμε τον 8ο μήνα.
Ενδεικτικά αναφέρω αυτό που είπε και ο Περιφερειάρχης μας, ότι οι ΚΑΠ το 2011 ανέρχονταν μηνιαίως σε 168 εκατομμύρια ευρώ, τον μήνα Ιούνιο σε 135 εκατομμύρια ευρώ και τώρα τον Ιούλιο, γιατί οι ΚΑΠ που πήραμε τώρα είναι του Ιουλίου, με ένα μήνα καθυστέρηση, ανέρχεται σε 96 εκατομμύρια, με ενδεχόμενο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να φτάσουν στους επόμενους μήνες οι επιχορηγήσεις στα 72 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κύριο Σταϊκούρα, στη συνάντηση που είχαμε μαζί του στις 3 Αυγούστου.
Μειώσεις οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο σε κανέναν άλλο φορέα της γενικής και κεντρικής κυβέρνησης. Πρόκειται σαφώς για μια δραματική και επώδυνη περικοπή, που οδηγεί τους Δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομική κατάρρευση, σε στάση πληρωμών των εργαζομένων, σε αναστολή υπηρεσιών των Δήμων.
Πρέπει με κάθε τρόπο να αποτρέψουμε μια τέτοια προοπτική. Η αντίδραση δεν μπορεί να γίνει ξεχωριστά και μεμονωμένα από τον κάθε Δήμο. Η αντίδραση πρέπει να είναι συλλογική και δυναμική. Να έχει πανελλαδικό χαρακτήρα. Η ενημέρωση των πολιτών για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα για να είναι μαζί μας.
Υπενθυμίζω ότι με βάση τη συμφωνία που έγινε με το Υπουργείο Οικονομικών και την απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού, κυρίου Σαχινίδη, της 19ης Μαρτίου του 2012, το συνολικό ποσό των ΚΑΠ που πρέπει να αποδοθεί στους Δήμους από τον τακτικό προϋπολογισμό, ανέρχεται σε δύο δις επτακόσια εκατομμύρια. Πάντοτε, θέλω να επισημάνω στους συναδέλφους, όταν αναφερόμαστε σε αυτό το ποσό, να έχετε υπόψη σας ότι περίπου 900 εκατομμύρια αφορά τα προνοιακά επιδόματα, που εμείς είμαστε μεσίτες. Στο ίδιο έγγραφο του κυρίου Σαχινίδη, αναφέρεται ρητά η απόδοση της τέταρτης δόσης των οφειλομένων παρελθόντων οικονομικών ετών, που για το 2012 ανέρχεται στα 212,87 εκατομμύρια ευρώ. Για το ποσό αυτό υπάρχει ξεχωριστός κωδικός στον κρατικό προϋπολογισμό, που είναι συγκεκριμένος και αναφέρεται στην εξόφληση οφειλών του ελληνικού Δημοσίου προς ΟΤΑ Α’ Βαθμού. Το αναφέρω αυτό διότι στη συνάντηση που είχαμε κάποιοι δεν το γνώριζαν από το Υπουργείο Οικονομικών ή έκαναν πως δεν το γνώριζαν.
Επίσης, στην ανωτέρω απόφαση γίνεται σαφής αναφορά για το ποσό της ΣΑΤΑ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που δίνεται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού για έργα υποδομής και έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση, περιμένουμε τα χρήματα.
Με βάση λοιπόν τα δύο δις επτακόσια εκατομμύρια ευρώ, το Γενικό Λογιστήριο θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα 220,8 εκατομμύρια ευρώ από τα αποδιδόμενα 197,5 εκατομμύρια, δηλαδή θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον 163,1 εκατομμύρια ευρώ ως αναδρομική διαφορά από 1η Γενάρη έως 31 Ιουλίου του 2012.
Είναι αληθές ότι το ποσό των επιπλέον 300 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό. Αυτό όμως δεν εμπόδισε το Υπουργείο Οικονομικών να εκταμιεύσει 149 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα Απρίλιο, με βάση την παραπάνω συμφωνία, ενώ για όλους τους άλλους μήνες ήταν 135 εκατομμύρια. Δηλαδή υπάρχει επί της ουσίας αποδοχή από το Υπουργείο Οικονομικών, έχει υλοποιηθεί τον Απρίλιο, επομένως δεν ισχύουν αυτά τα οποία λέει ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών.
Αυτό διεκδικούμε και σήμερα, την υλοποίηση της συμφωνίας με την κυβέρνηση για τη συνέχιση της στοιχειώδους λειτουργίας των Δήμων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν στο δημόσιο διάλογο έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, για συγχώνευση Υπηρεσιών και Οργανισμών, εμείς από το 2010 έχουμε ήδη προχωρήσει σε πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα αναδιαρθρώσεις, με βάση το πρόγραμμα Καλλικράτης.
Όπως γνωρίζετε, οι Δήμοι έχουν μειωθεί από 1.034 σε 325, τα Νομικά Πρόσωπα δικαίου από 4.300 σε 520, οι ΔΕΥΑ από 230 σε 126 και οι λοιπές επιχειρήσεις των Δήμων από 1.350 σε 492. Δηλαδή και θέλω την προσοχή σας, από ένα σύνολο 5.880 Νομικών Προσώπων, Δημοτικών Επιχειρήσεων και άλλων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φτάσαμε σήμερα να έχουμε μόνο 1.138 φορείς, μείωση που ανέρχεται στο 81%. Αν αυτό γινόταν και στο κεντρικό κράτος, καταλαβαίνετε τι θα είχαμε σήμερα, τι αποτελέσματα θα είχαμε.
Επιπλέον, επειδή πολλά λέγονται και δεχόμαστε επιθέσεις κάτω από τη μέση, πρέπει να πούμε κάτι για τους αιρετούς και τις αμοιβές τους. Εδώ που έχουμε φτάσει όλα θα μπουν πάνω στο τραπέζι και προς όλους. Και προς τους Βουλευτές και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος. Ακούστε λοιπόν, κύριοι. Μείωση των Δημάρχων από 1.034 σε 325, το ίδιο και των Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων. Μείωση των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων από 16.390 σε 9.375. Αντιδήμαρχο, από 2.337 σε 1.502. Δηλαδή μια άνευ προηγουμένου μείωση του πολιτικού προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαβάζουμε αυτές τις μέρες για περαιτέρω μείωση συνεργατών και γενικότερα για μείωση του κόστους των αιρετών. Και προσέξτε, τα έξοδα των αιρετών το 2010 ήταν 135 εκατομμύρια ευρώ, το 2012 ήταν 74 εκατομμύρια ευρώ, για δε το 2013 προβλέπεται περαιτέρω μείωση στα 62 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, το 2013 σε σχέση με το 2010, θα έχουμε μια μείωση κοντά στο 54% του κόστους του πολιτικού προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ρωτάμε: υπάρχει ίση μεταχείριση με το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας; Αυτό θέλουμε, δικαιοσύνη. Ξέρουμε πού βρίσκεται η χώρα μας.
Διεκδικούμε λοιπόν την ίση μεταχείριση σε σχέση με τους άλλους φορείς της γενικής και κεντρικής κυβέρνησης. Ας προχωρήσει η κυβέρνηση σε αντίστοιχες αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις και μειώσεις και τότε εμείς να το συζητήσουμε.
Συμπερασματικά, αυτό που ισχυρίζονται όλοι οι Δήμαρχοι της χώρας είναι πολύ απλό. Εάν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εφαρμόζονταν στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης, η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων.
Καλωσορίζουμε και τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον συνάδελφο, τον κύριο Καλογερόπουλο.
Αυτή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η αλήθεια και τα πραγματικά δεδομένα. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οποιαδήποτε μείωση.
Επιπλέον, καθημερινά διαβάζουμε για νέα μέτρα και μείωση πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το 2013 και το 2014. Ζητήσαμε από τους Υπουργούς, κύριο Στυλιανίδη και κύριο Σταϊκούρα, ενημέρωση. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε υπεύθυνη ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι το 2013 και το 2014. Ελπίζουμε στο Συνέδριό μας να υπάρξει σαφής, ξεκάθαρη τοποθέτηση για αυτό το θέμα των νέων περικοπών.
Εμείς έχουμε εναλλακτικές λύσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος, οι οποίες δεν πρέπει όμως να θίγουν λειτουργικές δαπάνες των Δήμων. Διάλογο επιδιώκουμε, με υπευθυνότητα, για να μη διαλυθεί ότι έχει απομείνει ακόμα όρθιο σε αυτό που ονομάζουμε συντεταγμένη Πολιτεία.
Παραδείγματος χάριν, εμείς επιδιώκουμε την δημιουργία ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ, το οποίο μπορεί να διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όταν το θέσαμε αυτό στην προηγούμενη κυβέρνηση, μας είπαν ότι δεν γίνεται. Έγινε στο Δήμο της Αθήνας και εμείς έχουμε φορέα διαχείρισης με πάρα πολύ μεγάλη επιστημονική κατάρτιση και εξειδικευμένο προσωπικό, που λέγεται ΕΕΤΑΑ.
Δεύτερον. Καλά, ακούμε όλοι ότι η χώρα μας και έγινε πραγματικότητα, ζήτησε επιμήκυνση και κούρεμα του χρέους κατά 107 δις και έγινε πραγματικότητα. Ακούμε για την αναδιάρθρωση των τραπεζών και ούτω καθεξής. Εμείς τι έχουμε ζητήσει; Μείωση του επιτοκίου κατά 1% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σημαίνει 20 εκατομμύρια τον χρόνο εξοικονόμηση και επιμήκυνση της εξόφλησης των δανείων μας στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Εμείς ζητάμε τέσσερα χρόνια. Αυτά γιατί δεν μπορούν να γίνουν;
Θα μπορούσα να πω και άλλες προτάσεις. Παραδείγματος χάριν, έχει μεταφερθεί προσωπικό από τις ΤΥΔΚ στις πρωτεύουσες των Νομών και μπορεί εδώ να μην είναι τόσο έντονο, αλλά αλλού είναι. Ο Α’, ο Β’ Βαθμός, οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, έχουν ένα προσωπικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε μια ανακατανομή αυτού του προσωπικού, του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, που σήμερα σε πολλές περιπτώσεις είναι παρκαρισμένο κάπου;
Αυτά είναι ζητήματα, γιατί κατανοώ την αγωνία των Υπουργών, την καθημερινότητα, όλα, αλλά πρέπει να λύνουμε προβλήματα όταν τα επισημαίνουμε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στα πλαίσια αντίδρασης στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, αποφάσισε να ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για την κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να ζητήσει τη συμπαράστασή τους. Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ συναντήθηκε με τον κύριο Βενιζέλο, με τον κύριο Κουβέλη και την κυρία Παπαρήγα. Ιδιαίτερα όμως οι δύο αρχηγοί, Βενιζέλος και Κουβέλης, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση και συμμετέχουν, δεσμεύτηκαν μεταξύ των άλλων για την απόδοση στους Δήμους των δύο δις επτακοσίων εκατομμυρίων, ως το ελάχιστο όριο επιβίωσης των Δήμων, όπως είπαν και όπως δήλωσαν οι ίδιοι.
Εμείς έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, κύριο Σαμαρά, για να του θέσουμε το ζήτημα της απόδοσης των παραπάνω πόρων, αλλά και να τον ενημερώσουμε για τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περίοδο της κρίσης. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι πριν το Συνέδριο θα υπάρξει συνάντηση, λόγω του φορτωμένου προγράμματος αυτής της εβδομάδας που έχει ο Πρωθυπουργός, στην οποία ελπίζουμε να βρεθεί λύση και να ξεπεράσουμε το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε.
Σε θετικό κλίμα κινήθηκε και η συνάντησή μας με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, κυρία Παπαρήγα, που εξέφρασε τη στήριξή της στα αιτήματα της ΚΕΔΕ.
Σήμερα έχουμε συνάντηση με τον κύριο Καμμένο στις τρεις και μισή και εκκρεμεί η συνάντησή μας με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κύριο Τσίπρα, που πιστεύουμε να γίνει τις επόμενες μέρες.
Επομένως, για εμάς τα δύο δις επτακόσια είναι κόκκινη γραμμή, είναι το ελάχιστο ποσό για να καλύψουμε τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών.
Πρέπει ταυτόχρονα, κύριε Γενικέ, να αποδοθούν στους Δήμους 185 εκατομμύρια, που αφορούν δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 2011, δόθηκαν από τους ΚΑΠ του 2012, ενώ δεν ήταν στις αρμοδιότητες των Δήμων και επειδή είστε νέος θέλουμε να σας ενημερώσουμε, πάντα με καλή διάθεση το λέω, 131 εκατομμύρια αφορούν τα προνοιακά προγράμματα του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, τα 50 εκατομμύρια είναι για τη μεταφορά των μαθητών του 2011 και τα 4 περίπου εκατομμύρια για τα μισθώματα των σχολικών μονάδων. Ο κύριος Υπουργός, ο κύριος Στυλιανίδης, σας ενημερώνουμε ότι τα έχει αποδεχτεί. Θέλουμε λοιπόν να λυθεί και αυτό το πρόβλημα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής της συντεταγμένης Πολιτείας. Εμείς έχουμε οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών, από τους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΑΠΗ, το Βοήθεια στο Σπίτι, τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση των απόρων, φτωχών, αστέγων, την παροχή συσσιτίων, και μια σειρά άλλες δομές, καθώς επίσης και δομές που δίνουν ανάσα, προοπτική, ελπίδα, ζωή, στην κοινωνία, που έχουν σχέση με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.
Προσπαθούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο φορέα να αντιμετωπίσουμε την ραγδαία αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας που πλήττει όλο και περισσότερες οικογένειες, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας.
Οι Δήμοι υλοποιούν το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας 45.000 ατόμων, με τα πεντάμηνα. Ξέρουμε τι είναι αυτό και είχαμε πει τότε στην κυρία Κατσέλη, θυμάστε τη σύσκεψη που είχαμε κάνει, Δημήτρη, οι Δήμαρχοι της Αττικής, ότι πρέπει να είναι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις μέσα. Έλεος με αυτό το ζήτημα των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Εμείς υλοποιούμε τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ, ΤΟΠΣΑ, που έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας και αύριο το πρωί έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό, κύριο Βρούτση, για την αυτεπιστασία, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας.
Στους πολίτες και ιδιαίτερα στους αδύναμους θα λείψουν όποια χρήματα μειωθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν θα λείψουν από κανέναν αιρετό.
Επιτρέψτε μου να κάνω μια παρένθεση εδώ πέρα, γιατί έχει σημασία με το όλο πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε και μέχρι το Συνέδριό μας και μετά, μια μικρή ενημέρωση για τους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, του Υπουργείου Εργασίας, ήταν προϋπολογισμού 125 εκατομμυρίων. Οι αιτήσεις που έγιναν από τις ενδιαφερόμενες μητέρες είναι 96.000. Έχουμε σε σχέση με πέρσι αύξηση 43%. Δεν χρειάζεται να το εξηγήσω σε αυτοδιοικητικούς τι σημαίνει οικονομική κρίση, τι σημαίνει αδυναμία καταβολής διδάκτρων σε έναν ιδιωτικό παιδικό σταθμό. Με τα 125 εκατομμύρια η ΕΕΤΑΑ έβγαλε τα αποτελέσματα για 43.000 παιδιά. Εμείς έχουμε προσφέρει, οι Δήμοι και οι ιδιώτες, γιατί 70% είναι οι δομές που προσφέρουν οι Δήμοι και 30% ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί, 84.000. Ζητήσαμε λοιπόν από αναπορρόφητα κονδύλια του ΕΣΠΑ να χρηματοδοτηθεί και να καλύψουμε αυτό το κοινωνικό εκρηκτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κάθε οικογένεια στη χώρα μας. Το σηκώσαμε το θέμα, πήρε μεγάλη διάσταση, τη Δευτέρα ο Υπουργός έστειλε μια επιστολή που λέει θα δώσει μια μικρή αύξηση στον προϋπολογισμό, να μειώσουμε το voucher, έχουμε αύριο το πρωί συνάντηση. Το παράδειγμα είναι τούτο: ότι εμείς μπορούμε όταν μεθοδικά, οργανωμένα, σηκώσουμε ένα θέμα που αφορά την κοινωνία, να πετύχουμε τους στόχους μας και πιστεύω αύριο να δώσουμε μια λύση για να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδάκια και εν πάση περιπτώσει, επειδή πολλά ακούγονται γιατί οι Δήμοι λέει έχουν καλύψει και είναι overbooking, λέω το εξής σε αυτούς που λένε αυτές τις αθλιότητες, δημοσίως. Είμαστε στον έλεγχο του οποιουδήποτε. Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα με 15.000 και το είχε ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, τα δύο τελευταία χρόνια η ζήτηση, η προσφορά υπηρεσιών υψηλού επιπέδου από τους Δήμους, οδήγησε σε μεγάλη αύξηση από τους γονείς και καλύψαμε τα παιδιά της κοινωνίας. Αυτά τα οποία διαδίδουν κάποιοι κάτω από το τραπέζι, ας το σταματήσουν διότι υπάρχουν και από εμάς πάρα πολλά επιχειρήματα αν θέλουμε να πάμε σε μία τέτοια κόντρα. Και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, απευθύνομαι ευθέως, θα πρέπει να προσέχουν τι λένε και τι κάνουν. Εμείς μιλάμε με την πολιτική ηγεσία. Και δημοσιεύματα στο διαδίκτυο υποκινούμενα, πρέπει να σταματήσουν. Αφορά την κοινωνία, αφορά τα παιδιά. Φτάνει πια.
Αύριο φυσικά θα συζητήσουμε και για την αυτεπιστασία, γιατί ξέρετε πολύ καλά η αυτεπιστασία ήταν από προγράμματα του ΟΑΕΔ. Πήρατε το γράμμα του κυρίου Κικίλια, έχω ενημερώσει τους επικεφαλής των παρατάξεων για το τι λέει.
Κύριε Γενικέ, με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο εμείς θα ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας ότι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι δεν είναι αίτημα που οι Δήμοι διαπραγματεύονται κάθε χρόνο, κάθε εξάμηνο, κάθε μήνα. Είναι νόμος του κράτους. Είναι το άρθρο 259 του Ν.3852. Επομένως, να υλοποιήσει την υποχρέωση και δέσμευση το ίδιο το κράτος. Διαφωνείτε, επί αυτού; Σας προτείναμε, Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή Υπουργείο Οικονομικών – Υπουργείο Εσωτερικών, η ΚΕΔΕ, να βάλουμε κάτω και αν τα έσοδα από αυτά που εισπράττει το κράτος είναι λιγότερα ή περισσότερα, εμείς θέλουμε αυτά που ο νόμος ορίζει, το 13, το 20 και το 50%. Δεν θέλουμε μαζί σας να μπούμε σε κανενός είδους παζάρι. Ούτε με εσάς ως Υπουργείο, ούτε με την κυβέρνηση. Δεν θα επιτρέψουμε όμως περικοπές που οδηγούν σε κλείσιμο υπηρεσιών που προσφέρουμε στους Δήμους, που σημαίνει αναστολή γενικότερων λειτουργιών.
Η κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγαπητοί συνάδελφοι, θα έχει περισσότερες και πιο επώδυνες συνέπειες στην κοινωνία και στους πολίτες, από την μέχρι τούδε κατάρρευση του κεντρικού κράτους. Σήμερα οι Δήμοι αποτελούν ανάχωμα στην κρίση, λύνουν προβλήματα, παρεμβαίνουν στην ανεργία με διάφορα προγράμματα, έχουν την μεγαλύτερη απορροφητικότητα στα κοινωνικά προγράμματα του ΕΣΠΑ. Στο πρόγραμμα των Βρεφονηπιακών Σταθμών οι Δήμοι έχουν 98% απορροφητικότητα. Στα αντίστοιχα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, 32%. Στο ΕΣΠΑ το ίδιο έχουμε μεγάλη απορροφητικότητα και συμβάλλουμε τα μέγιστα στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη της κοινωνίας. Επομένως, διάλυση των Δήμων σημαίνει πλήρης αποδιάρθρωση του όποιου κοινωνικού ιστού έχει παραμείνει ακόμα όρθιος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να κλείσω λέγοντας ότι εμείς έχουμε πλήρη συνείδηση ότι θα κριθούμε αυστηρά από τους συμπολίτες μας. Το ίδιο όμως με τους αυτοδιοικητικούς, αυστηρά θα κριθεί και η κυβέρνηση και τα κόμματα και οι οργανωμένοι φορείς που θέλουν να παίζουν κάποιο ρόλο. Από το πόσο θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση που βιώνει η κοινωνία, που βιώνουν οι συμπολίτες μας. Για αυτό θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμπαράσταση και ενότητα του χώρου μας. Ενότητα προγραμματική, ενότητα στη δράση για να αλλάξουμε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και διαρροές που υπονομεύουν τον θεσμό και επιδιώκουν την απαξίωσή του. Θεωρούμε δεδομένο ότι στην πορεία προς το Συνέδριό μας, θα αντιμετωπίσουμε και τέτοια φαινόμενα. «Δηλαδή τι προτιμάτε; Να κόψουμε 30 € από τις συντάξεις των αγροτών και να μην κόψουμε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση»; Ή διλήμματα «να μην πληρώσουμε προνοιακά επιδόματα και να πληρώσουμε ανελαστικές δαπάνες;» Μακριά από εμάς αυτά και είναι καλό να σταματήσουν εδώ.
Ξεκινήσαμε χθες την καμπάνια ενημέρωσης των αυτοδιοικητικών από την Πάτρα και την Τρίπολη. Σήμερα εδώ και θα συνεχίσουμε σε συσκέψεις σε όλες τις ΠΕΔ της χώρας. Σας καλούμε στην περιοχή του ο καθένας να ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους συμπολίτες του. Η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει την κατάσταση που βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να σταθεί στο πλευρό μας. Έχουμε ξεκινήσει μια ενημέρωση στο διαδίκτυο, In.gr και Αυτοδιοίκηση, η οποία τις επόμενες μέρες θα μεγιστοποιηθεί με επιπλέον καταχωρήσεις σε εφημερίδες και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Μαζί θα αποφασίσουμε για τον τρόπο αντίδρασης στο Συνέδριό μας στις 30 του μηνός, την άλλη Πέμπτη. Θα εξετάσουμε με προσοχή τις προτάσεις που θα κατατεθούν. Όλες οι απόψεις είναι στο τραπέζι, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις αποφάσεις των ΠΕΔ και της ΠΕΔ Αττικής, κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο Σαράντη, είτε αφορούν κλείσιμο των Δήμων, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, είτε το ενδεχόμενο να παραδώσουμε τα κλειδιά ή οτιδήποτε άλλο.
Για αυτό σήμερα εμείς κάνουμε ενημέρωση, δεν καταθέτουμε κάποια πρόταση. Θα τις συλλέξουμε, θα συνεδριάσουμε και θα σας κατεβάσουμε την πρόταση στις 30 του μηνός. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία, ώστε με βάση τις συζητήσεις με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις. Με κάθε μέσο θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των συμπολιτών μας και της κοινωνίας και των κοινωνιών που εκπροσωπούμε. Είμαστε ο ίδιος θεσμός, έχει την ίδια νομιμοποίηση, με το Κοινοβούλιο, από καθολική ψηφοφορία από το σύνολο των πολιτών. Δεν το έχει ούτε η ΑΔΕΔΥ, ούτε η ΠΟΕ-ΟΤΑ, ούτε η ΓΣΕΕ, ούτε οι Πρυτάνεις.
Η ευθύνη λοιπόν η δική μας είναι ιστορική. Στην ενότητα βρίσκεται η δύναμή μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να καταστεί μέρος της λύσης.
Σας ευχαριστώ πολύ.