Πρόγραμμα Ψηφιακός Δήμος
Πρόγραμμα Κατάρτισης Αιρετών Εκπροσώπων Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης
στις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
Το Πρόγραμμα κατάρτισης Αιρετών Εκπροσώπων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στις νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, με την επωνυμία «Ψηφιακός Δήμος» έχει σήμερα την επίσημη έναρξή του, με την παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών καθ. Προκόπη Παυλόπουλου, του Ειδικού Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Βασίλη Ασημακόπουλου και του Προέδρου της ΚΕΔΚΕ και Δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.
Το Πρόγραμμα υλοποιείται από την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα καινοτόμο εγχείρημα που πρωτοποριακά απευθύνεται στο σύνολο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.
Το πρόγραμμα «Ψηφιακός Δήμος», αποτελεί μία στρατηγικού χαρακτήρα παρέμβαση της ΚΕΔΚΕ για την προώθηση της Τοπικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Μια πρωτοβουλία, που στόχο έχει να παρουσιάσει στο πολιτικό δυναμικό της Αυτοδιοίκησης μία νέα – ολοκληρωμένη – προσέγγιση του ζητήματος της βελτίωσης της διοικητικής ικανότητας των Δήμων, μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.
Η προώθηση της Τοπικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι μία σύνθετη και μακρόπνοη διαδικασία, η οποία αφορά στο μετασχηματισμό των οργανωτικών δομών, των διοικητικών διαδικασιών, ακόμα και του τρόπου επικοινωνίας του Δήμου με τον Πολίτη, με τις Τεχνολογίες Επικοινωνιών και Πληροφορικής (ΤΠΕ), οργανικά ενσωματωμένες, να αποτελούν το υπόβαθρο της λειτουργίας του Δήμου – αλλά και τον καταλύτη της ίδιας της αλλαγής.
Στον πυρήνα του μοντέλου της Τοπικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης βρίσκεται ο άνθρωπος: ο πολίτης ως αποδέκτης των υπηρεσιών, ο εργαζόμενος στον Ο.Τ.Α., ως βασικός παράγοντας για την παραγωγή και την παροχή των υπηρεσιών και, βεβαίως, ο Αιρετός, ως υπεύθυνος για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών σε τοπικό επίπεδο.
Για το λόγο αυτό, τα πληροφοριακά συστήματα, τα οργανωτικά σχήματα και οι διαδικασίες, θα πρέπει να είναι προσανατολισμένα στην ανθρωποκεντρική διάσταση του μοντέλου της Τοπικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ταυτόχρονα όμως, όλοι οι εμπλεκόμενοι (πολίτες, Αιρετοί, στελέχη Πληροφορικής, λοιποί εργαζόμενοι του Ο.Τ.Α.), προκειμένου να επιτελούν το ρόλο τους στο περιβάλλον του «Ψηφιακού Δήμου», θα πρέπει να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες, αλλά και αντιλήψεις, σε ότι αφορά την αξιοποίηση των Τ.Π.Ε που αποτελούν δημόσιο αγαθό.
Τέλος, κρίσιμος παράγοντας για την αποτελεσματική προώθηση της Τοπικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση από το Δήμο, ενός καλά μελετημένου Προγράμματος Δράσης, που θα είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του κάθε Δήμου και θα αποτελεί τμήμα του συνολικού Επιχειρησιακού του Προγράμματος.
Με βάση τα παραπάνω, ο σχεδιασμός του Προγράμματος αυτού, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει και τους εξής άξονες:
-Ανασχεδιασμός διαδικασιών και αναδιοργάνωση Υπηρεσιών των Ο.Τ.Α.
-Αναβάθμιση Υπηρεσιών και στελεχών Πληροφορικής των Ο.Τ.Α.
-Επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού των Ο.Τ.Α. σε Τ.Π.Ε. και διάχυση στους Πολίτες
Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να τεκμηριώσουμε τόσο τις ανάγκες όσο και τον αναγκαίο σχεδιασμό των ανωτέρω κατευθύνσεων, η ΤΕΔΚΝΑ αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να προχωρήσει, με τεχνικό σύμβουλο την Ε.Ε.Τ.Α.Α., στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και τις προοπτικές των Ο.Τ.Α. σε ό,τι αφορά τις τεχνολογικές υποδομές, την οργάνωση και τη στελέχωση των Υπηρεσιών Πληροφορικής των Δήμων της Αττικής.
Κυρίες και κύριοι,
Σήμερα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να προχωρήσει στην βαθμιαία αντικατάσταση του υφιστάμενου γραφειοκρατικού μοντέλου. Νέα, περισσότερο ευέλικτα και αποτελεσματικά μοντέλα διακυβέρνησης που αξιοποιούν τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Στη νέα εποχή της Τοπικής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Αντλώντας από τη θετική εμπειρία και τα αποτελέσματα των προσπαθειών για την εισαγωγή των νέων τεχνολογιών της προηγούμενης περιόδου και αξιοποιώντας τα Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και «Ψηφιακή Σύγκλιση» της Προγραμματικής Περιόδο 2007-2013, με σωστό προγραμματισμό, μπορούμε να οδηγήσουμε την ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση στο ψηφιακό μέλλον.
Αυτό είναι το μήνυμα του Προγράμματος «Ψηφιακός Δήμος» το οποίο αρχίζει σήμερα.