Ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Νίκος Σαράντης μιλώντας στο τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ κατέθεσε την παρακάτω πρόταση για την απόφαση του Συνεδρίου:
«Τα τρία χρόνια της πολιτικής της λιτότητας και της εφαρμογής των μνημονίων, η Αυτοδιοίκηση έχει πληγεί βάναυσα και αντιμετωπίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό. Ο αγώνας της Τ.Α είναι πρώτα από όλα αγώνας επιβίωσης και στη συνέχεια επαναπροσδιορισμού της σε νέες βάσεις.
Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» πραγματοποιήθηκε μέσα σε συνθήκες περικοπής των πόρων της Αυτοδιοίκησης αντί για την οικονομική ενίσχυση της. Επίσης, η δημιουργία «ισχυρών και αποτελεσματικών ΟΤΑ» υπονομεύτηκε άμεσα από τα κενά που δημιουργήθηκαν στο προσωπικό ενώ ο αναπτυξιακός ρόλος των Δήμων στην πράξη ακυρώθηκε λόγω του παγώματος του ΠΔΕ και των καθυστερήσεων στο ΕΣΠΑ.
Συνεκτιμώντας όλα τα παραπάνω αλλά και την ανάγκη για ουσιαστική οικονομική αυτοδυναμία της Αυτοδιοίκησης, υπάρχει η ανάγκη για ένα νεο θεσμικό πλαίσιο, για μια στρατηγική επιβίωσης, προστασίας και αποτελεσματικής λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών.
Την περσινή χρονιά, έχοντας ήδη υποστεί μειώσεις στην κρατική χρηματοδότηση μεγαλύτερες του 55%, οι Δήμοι απειληθήκαμε με πρόσθετες περικοπές που καθιστούσαν πλέον αδύνατη ακόμη και την καταβολή της μισθοδοσίας.
Αμέσως μετά, προέκυψε το θέμα της διαθεσιμότητας των εργαζομένων, που με τον βιαστικό ή και εκβιαστικό τρόπο που επιχειρήθηκε να υλοποιηθεί, παρά τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για μια πιο συνετή διαχείρισή του, προκάλεσε αναστάτωση σε όλους τους Δήμους.
Ενώ στο τέλος της χρονιάς υποστήκαμε μια βίαιη επίθεση στην καταστατική θέση των αιρετών και τη δυνατότητά μας να ασκήσουμε αποτελεσματικά διοίκηση, με τις νέες μεγάλες περικοπές στην καθαρή αντιμισθία των αιρετών, την κατάργηση θέσεων Αντιδημάρχων και συνεργατών μας, κ.λ.π.
Η Αυτοδιοίκηση έδωσε αγώνες όλο εκείνο το διάστημα. Πραγματοποιήσαμε κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις, Συνελεύσεις των ΠΕΔ και έκτακτα Συνέδρια της ΚΕΔΕ, συνεχείς παραστάσεις έξω από τα Υπουργεία. Σημειώσαμε κάποιες επιτυχίες, ανασχέσαμε τις πιο αρνητικές από τις εξελίξεις που δρομολογούνταν.
Η αλήθεια όμως είναι ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες μας, η Αυτοδιοίκηση ξεκίνησε τη φετινή χρονιά αποδυναμωμένη όσο ποτέ τα τελευταία χρόνια. Αυτό κατά ένα μέρος οφείλεται και στις δικές μας αδυναμίες, σε αναποφασιστικότητα και κενά πολιτικού σχεδίου, στην κυριαρχία πολλές φορές της λογικής του «μικρότερου κακού».
Η κρατική χρηματοδότηση για το 2013 καθορίστηκε σε επίπεδα κατώτερα των προβλέψεων του Νόμου 3852 ενώ ήδη εμφανίζονται και νέες αποκλίσεις προς τα κάτω στα ποσά που εκταμιεύονται κάθε μήνα.
Παρά τις έντονες ενστάσεις των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας, που μας βάζει σε ένα καθεστώς εποπτείας υποτιμητικής για το θεσμό.
Και τα δύσκολα για φέτος είναι μπροστά μας, με βάση τις διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις για καταργήσεις Νομικών Προσώπων και απολύσεις εργαζόμενων που ψηφίζονται ή συζητούνται αυτό τον καιρό.
Το Συνέδριο της ΚΕΔΕ αποφασίζει:
Για τα Οικονομικά της Αυτοδιοίκησης:
Διεκδικούμε σταθερά τα νόμιμα από τον Προϋπολογισμό σύμφωνα με τον 3852/2010 και αρνούμαστε την περικοπή των ΚΑΠ που περιλαμβάνει ο Προϋπολογισμός του 2013. Είμαστε απολύτως αντίθετοι σε κάθε σενάριο μονιμοποίησης αυτών των περικοπών.
Οπωσδήποτε, δεν δεχόμαστε να περικοπεί ούτε ένα Ευρώ από αυτά τα ελάχιστα που προβλέπονται στον Προυπολογισμό του 2013 και ζητάμε κάθε μειωμένη καταβολή μέχρι σήμερα να αντισταθμιστεί εντός του έτους.
Σχετικά με την νέα κατανομή των ΚΑΠ, βασική πρόταση της ΚΕΔΕ προς το Υπουργείο είναι να συνδυαστεί με αύξηση του συνολικού ύψους των ΚΑΠ στον κρατικό Προύπολογισμό, ώστε η αναγκαία και δίκαιη ενίσχυση κάποιων ΟΤΑ να μην οδηγήσει σε οικονομικό σταγγαλισμό των υπολοίπων.
- Ø Για το Παρατηρητήριο:
Επαναλαμβάνουμε την κάθετη αντίθεση μας στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας και την επιτροπεία στους Δήμους. Τα προβλήματα από το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο που δημιουργεί το Παρατηρητήριο δεν θα αργήσουν να φανούν και να οδηγούν έναν – έναν τους Δήμους σε αδιέξοδο.
Ξεκαθαρίζουμε ότι αρμόδιοι για τον καθορισμό των δημοτικών τελών και φόρων είναι μόνον οι αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών και κάθε απόπειρα να μετατραπούμε σε φοροεισπράκτορες που απλά εκτελούν εντολές θα συναντήσει την πιο αποφασιστική αντίδραση μας.
Χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους:
Μέσα στις συνθήκες της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, οι Δήμοι σηκώνουν το μεγαλύτερο μέρος του βάρους του κοινωνικού κράτους. Σηκώνουμε το φορτίο της αποτυχίας και αναποτελεσματικότητας των δομών της κεντρικής εξουσίας.
Ζητάμε την έκτακτη χρηματοδότηση των Δήμων από πόρους του ΕΣΠΑ για τη δημιουργία ενός Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Συνοχής, για να στηρίξουμε τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Ιατρεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία, τα Κοινωνικά Φροντιστήρια, όλες τις νέες δομές και θεσμούς που έχουμε δημιουργήσει αυτό τον καιρό.
- Ø Για τα εργασιακά θέματα:
Πληροφορούμαστε πάλι νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και την απόλυση των Εργαζομένων σ’ αυτές, για τη διαθεσιμότητα, που θα εφαρμοστεί πλέον σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και επισήμως ανακοινώνεται ότι πιθανόν να οδηγεί και σε αποχωρήσεις.
Και πάλι, όπως και στα οικονομικά, η Αυτοδιοίκηση έχει ήδη προχωρήσει σε μεγάλο συμμάζεμα. Με διάφορες ρυθμίσεις τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως βέβαια με τον Ν. 3852/2010 τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων μειώθηκαν από 60 έως και 80%, ανάλογα τη νομική μορφή.
Έχουμε πλέον το πολύ δυο Νομικά Πρόσωπα ανά Δήμο, τα οποία ασκούν μεγάλο μέρος της κοινωνικής πολιτικής και συνήθως το σύνολο των δράσεων στον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Αν λοιπόν καταργήσουμε τους Παιδικούς Σταθμούς και τα Πολιτιστικά Κέντρα θα έχουμε τον πλήρη ακρωτηριασμό της Αυτοδιοίκησης.
Στην Αυτοδιοίκηση συνολικά δεν πλεονάζουν εργαζόμενοι, αντίθετα έχουμε μεγάλες ελλείψεις λόγω των συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων.
Επιβεβαιώνουμε τη θέση της Αυτοδιοίκησης να γίνει, με ευθύνη των Δήμων και τη συνεργασία των εργαζομένων μέσα από τα συνδικαλιστικά τους όργανα, μια μελετημένη αναδιάταξη προσωπικού από Δήμο σε Δήμο, χωρίς ούτε απολύσεις ούτε διαθεσιμότητα, με μετατάξεις όπως τις προβλέπει ο Νόμος.
ΠΡΟΣΑΡΤΟΝΤΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΩ :
- Ø ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ
- Ø ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ – ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ
- Ø ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
- Ø ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΔΕΥΑΡ