Με ξεχωριστή ικανοποίηση χαιρετίζω εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής την πρωτοβουλία της ΤΕΔΚΝΑ, κορυφαίου συλλογικού οργάνου των Δήμων και Κοινοτήτων της Αττικής, για την διοργάνωση της διημερίδας για την διαχείριση των στερεών απορριμμάτων στην Αττική . Και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης φαίνεται να ξαναβρίσκουν τα ανακλαστικά που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον κατ΄ εξοχήν συμμετοχικό θεσμό και να προσπαθούν να προσεγγίσουν με ουσιαστικούς όρους ένα από τα πιο σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα και δεύτερον γιατί συζητούμε επιτέλους, έστω και την υστάτη στιγμή, το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων προκειμένου να αναζητήσουμε λύσεις σε ένα θέμα, που κάποιοι νόμισαν ότι το έλυσαν με βεβιασμένες και αυταρχικές επιβολές, που οδήγησαν στο απόλυτο τέλμα, έστω και αν χρησιμοποιήθηκε ο μανδύας της νομοθετικής ρύθμισης. Βέβαια δεν μπορώ να μην εκφράσω την απορία πολλών για την απουσία της Περιφέρειας Αττικής από την διημερίδα της ΤΕΔΚΝΑ, όταν μάλιστα είναι ο κύριος και καίριος πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας Κυβέρνησης-Περιφέρειας-ΕΣΔΚΝΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων στη Αττική, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στη χθεσινή ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να αναφέρει κανείς, ακόμη και επιγραμματικά, το ιστορικό των χαμένων ευκαιριών στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική τις τελευταίες δεκαετίες.
Πολλά μπορούμε να θυμηθούμε, όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για την επιβολή προαποφασισμένων επιλογών χωρίς διάλογο και επομένως χωρίς κοινωνική συναίνεση.
Θα αναφέρω χαραρακτηριστικά τις αναποτελεσματικές πολυέξοδες διαφημιστικές καμπάνιες του ΕΣΔΚΝΑ για την ανακύκλωση, την αντίστοιχη του ¨Λάμπη¨ στην Αθήνα και πολλές άλλες που δεν βοηθούν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά μόνο στον πλουτισμό των διαφημιστικών εταιριών. Και βέβαια την εξαγγελία του Ιουνίου του 1995 του τότε Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για δημοπράτηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α) στον Ελαιώνα τον Αύγουστο του 1995 και την λειτουργία του τον Δεκέμβριο του 1996. Τίποτα δεν έγινε και στη νομοθετική ρύθμιση του 2003 επαναλαμβάνονται οι εξαγγελίες για Κεντρικό πλέον Σταθμό Μεταφόρτωσης στον Ελαιώνα και μάλιστα με εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από τον Οργανισμό Αθήνας από τον Νοέμβριο του 2000. Και βέβαια μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει προς δόξαν του περίφημου Περιφερειακού Σχεδιασμού για τα απορρίμματα στην Αττική…
Θα τονίσω όμως για μία ακόμη φορά ότι οι χαμένες ευκαιρίες δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για την αυταρχική επιβολή αποφάσεων, όταν μάλιστα στηρίχθηκαν σε μελέτες αμφισβητούμενης εγκυρότητας, που στόχευαν όχι σε επίλυση του προβλήματος αλλά στην επιστημονικοφανή επένδυση προειλημμένων αποφάσεων. Γι’ αυτό άλλωστε όλοι όσοι ξεκίνησαν ή συνεχίζουν αυτήν την μεθόδευση για να λύσουν υποτίθεται το πρόβλημα των απορριμμάτων στην Αττική αρνήθηκαν μέχρι σήμερα πεισματικά οποιοδήποτε διάλογο τόσο για το περιεχόμενο των μελετών όσο και για τις εναλλακτικές προτάσεις που έχει διατυπώσει η επιστημονική κοινότητα.
Άκουσα με προσοχή τον Πρόεδρο του ΕΣΔΚΝΑ να αναφέρεται στην ανάγκη ¨συνεργασίας και αλληλοβοηθείας¨ και εύχομαι ειλικρινά να το κάνει πράξη από εδώ και πέρα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε να συζητήσουμε με την νέα διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ, παρά το ότι το επιχειρήσαμε με καλή πίστη από την πρώτη στιγμή της εκλογής της. Προφανώς επείσθη να ακολουθήσει την τακτική των αμαρτωλών προκατόχων του.
Θυμίζω ότι κατά την ψήφιση των νομοθετικών ρυθμίσεων του 2003 η τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου είχε παραδεχθεί την ανάγκη διαλόγου έστω και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, που δυστυχώς ποτέ δεν ξεκίνησε. Θυμίζω ακόμη δεν καταφέραμε να συνομιλήσουμε, παρά τις συνεχείς προσπάθειες μας, με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων της σημερινής κυβέρνησης, αφού από κεκτημένη ταχύτητα ή αδράνεια θέλησαν να εφαρμόσουν κάτι με το οποίο διαφωνούσαν όταν ψηφιζόταν στη Βουλή με μοναδικό επιχείρημα την απώλεια χρηματοδοτήσεων, λες και είναι αυτοσκοπός η απορρόφηση κονδυλίων. Αποκορύφωμα όμως του φαρισαϊκού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται από μερίδα εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική είναι η προ διμήνου συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συζήτηση της προώθησης του σχεδιασμού σε Φυλή, Γραμματικό και Κερατέα, χωρίς βέβαια την συμμετοχή των εκπροσώπων αυτών των περιοχών. Επομένως σωστά ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Δ. Τζαμτζής διαπιστώνει «έλλειψη ενημέρωσης και εμπιστοσύνης». Το θέμα όμως είναι να μην μείνουμε στις διαπιστώσεις αλλά να προωθήσουμε πολιτικές για την θεραπεία αυτού του ελλείμματος, που όλοι διαπιστώνουμε.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής προσδιόρισε από την πρώτη στιγμή με ομόφωνη απόφασή του το πλαίσιο για να αντιμετωπισθεί η διαχείριση των απορριμμάτων με τρόπο σύγχρονο και ρεαλιστικό. Τονίσαμε και εξακολουθούμε να τονίζουμε ότι το όποιο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα και ταυτόχρονα να λαμβάνει υπ’ όψη του τα συγκεκριμένα γεωμορφολογικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του τόπου.
Δεν θα θελήσω να αναφερθώ στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ανατολική Αττική εξαιτίας επιβαρύνσεων από δραστηριότητες των τελευταίων δεκαετιών. Θα αναφέρω επιγραμματικά, όχι γιατί δεν είναι σημαντικά αλλά γιατί δεν είναι θέματα τις παρούσης ημερίδος, το αεροδρόμιο, τα λατομεία που ικανοποιούν τις ανάγκες σε αδρανή αλλά και την υποδοχή μπάζων από έργα ιδιωτικά και δημόσια του λεκανοπεδίου, την ΔΕΗ που έχει στην περιοχή μας το μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της Νότιας Ελλάδας και τη μονάδα μεταφοράς στη Νότιο Ελλάδα, την εισαγόμενη ρύπανση από την Βοιωτία μέσω του Ασωπού ποταμού και βέβαια την έλλειψη υποδομών για την οποία αναμένουμε ακόμη την χρηματοδότηση με βάση το νόμο για τη μεταφορά του αεροδρομίου.
Θα μείνω όμως στο θέμα των ΧΑΔΑ της Ανατολικής Αττικής, για τους οποίους κυρίαρχη ευθύνη φέρουν αυτοί που δεν εφαρμόζουν την ΚΥΑ του 2003 για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων, παρά τις συνεχείς γραπτές και προφορικές παραστάσεις της Νομαρχίας προς αυτούς. Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να κάνουν επιλεκτική εφαρμογή των ρυθμίσεων που θέσπισε η Ελληνική Πολιτεία για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και πρέπει άμεσα να ολοκληρώσουν την εφαρμογή των διατάξεων της ΚΥΑ, όταν μάλιστα σε τεύχος χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Περιφέρεια Αττικής παραδέχεται ότι η ποσότητα για την οποία μιλάμε είναι μικρότερη του 3%. Αν συνεχίσουν να αδιαφορούν θα μας αναγκάσουν να προσφύγουμε στην Ελληνική δικαιοσύνη, κάτι το οποίο ειλικρινά απευχόμαστε.
Συγκεκριμένα η λύση που θα επιλεγεί πρέπει:
-να έχει μακροχρόνια προοπτική
-να έχει ανταγωνιστικό κόστος, ούτως ώστε η επιβάρυνση του κάθε οικογενειακού προϋπολογισμού για την διαχείριση των απορριμμάτων να είναι η μικρότερη δυνατή
-να είναι σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές και ελληνικές προδιαγραφές, φιλική στο περιβάλλον, με έμφαση στην ανακύκλωση.
Δυστυχώς σε κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ανταποκρίνεται η υποτιθέμενη λύση που προσπαθούν να επιβάλλουν εκ των άνω, χωρίς καμία ουσιαστική επιστημονική τεκμηρίωση.
Δεν μείναμε όμως μόνο σε απορριπτικές λογικές. Αναζητήσαμε και επικαιροποιήσαμε την μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης που προηγούμενη διοίκηση του ΕΣΔΚΝΑ είχε στείλει στο καλάθι των αχρήστων αν και την χρηματοδότησε και σήμερα θα έχετε την ευκαιρία να την ακούσετε από τον επιστημονικό της υπεύθυνο, τον Καθηγητή κ. Οικονομόπουλο. Την μελέτη αυτή την παρουσιάσαμε σε ειδική ημερίδα, καλέσαμε όλους τους φορείς, την στείλαμε σε όλους τους αρμόδιους αλλά, δυστυχώς, κανείς δεν φιλοτιμήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, έστω και απορριπτικό…….
Όλοι γνωρίζουμε ότι η εισαγωγή πριν 13 χρόνια από τον τότε Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ δύο δογμάτων στην διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής (δηλαδή όχι ¨εξαγωγή¨ και όχι άλλη μέθοδος επεξεργασίας πλην της ταφής ) επέτειν