Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας καλωσορίζω, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΚΕ, στη σημερινή μας συνάντηση και σας ευχαριστώ όλους γιατί ανταποκριθήκατε μαζικά στο κάλεσμά μας.
Η ανταπόκρισή σας ήταν για μένα αναμενόμενη αφού το θέμα της συζήτησής μας, τα εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, έτσι όπως διαμορφώνονται μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού και μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις μας με τα συναρμόδια υπουργεία, Εσωτερικών και κυρίως Οικονομίας και Οικονομικών, δυστυχώς, απειλούν, χωρίς καμία υπερβολή, με «μπλακ άουτ» την ίδια τη λειτουργία των δήμων.
Τα περιθώρια αισιοδοξίας, σε ό,τι αφορά στην κατάληξη των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων έχουν στενέψει ασφυκτικά και μας υποχρεώνουν, μακάρι να μη φτάσουμε ως εκεί αλλά φοβάμαι ότι θα συμβεί, σε άλλες μορφές διεκδίκησης των πόρων που μας οφείλονται.
Σας θυμίζω αυτό που μας έχει εξουσιοδοτήσει το Συνέδριό μας στην Κυλλήνη να πράξουμε: αποφασίσαμε τότε ομοφώνως ότι εάν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν υπάρξουν λύσεις στα οικονομικά αδιέξοδά μας, οφείλουμε να διαμορφώσουμε πλαίσιο περαιτέρω αγωνιστικής διεκδίκησης των όσων το Σύνταγμα και οι νόμοι προβλέπουν και η Πολιτεία οφείλει, σε τελική ανάλυση, στους πολίτες των Δήμων μας.
Και αυτό είμαστε αποφασισμένοι να πράξουμε σήμερα, αφού τέσσερις μήνες από τότε είμαστε σχεδόν στο ίδιο σημείο εκκίνησης.
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Σας θυμίζω ότι στην απόφαση του τακτικού μας Συνεδρίου είχαμε υπογραμμίσει, ότι για να προωθήσουμε τα μεγάλα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης, για να δρομολογήσουμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ικανή και αναγκαία συνθήκη και προϋπόθεση είναι να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα, να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι και να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες.
Είχαμε επίσης τονίσει ότι οφείλουν όλοι να καταλάβουν πως η επένδυση στην Αυτοδιοίκηση είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας, είναι επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στα παιδιά μας, στο περιβάλλον, στη συνοχή της κοινωνίας μας, στην περιφερειακή ανάπτυξη.
Στο συνέδριό μας το περασμένο Νοέμβριο είχαμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι οι υποσχέσεις πρέπει να τηρούνται και αν κάποιοι τις ξεχνούν, η ΚΕΔΚΕ θα τις υπενθυμίζει και βεβαίως θα διεκδικεί τα οφειλόμενα, με δεδομένο ότι ο ρόλος του κάθε δημάρχου δεν είναι να γυρίζει από γραφείο σε γραφείο υπουργού ή βουλευτού της οποιασδήποτε κυβέρνησης και να επαιτεί τα αυτονόητα.
Υπενθυμίζουμε λοιπόν προς πάσα κατεύθυνση ότι όλοι μας έχουμε εκλεγεί
για να υπηρετήσουμε τους πολίτες, για να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, για να δημιουργήσουμε υποδομές, για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε αναπτυξιακά προγράμματα που θα δώσουν ζωή στην ύπαιθρο και τις πόλεις μας.
Για όλα αυτά μας εμπιστεύτηκαν οι συμπολίτες και επειδή ο χώρος ευθύνης μας είναι πολύ συγκεκριμένος και ορατός, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι μπορούμε να ακούσουμε και να καταλάβουμε, ως η εγγύτερη στον πολίτη Αρχή, τι θέλει και τι αντέχει η κοινωνία μας.
Πώς όμως θα αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης και θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις,
-όταν μεταφέρονται αρμοδιότητες χωρίς την συνταγματικά επιβαλλόμενη μεταφορά κονδυλίων,
-όταν λίγους μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές – που απέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο την ανάγκη ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – και εν μέσω της έξαρσης της σεισμικής δραστηριότητας, το κονδύλι για την πολιτική προστασία μειώθηκε κατά 20% – 25%,
-όταν δημιουργούνται συνεχώς ελλείμματα που χρεώνονται στην Αυτοδιοίκηση,
-όταν η Αυτοδιοίκηση εισπράττει καθημερινά τα παράπονα – και για αυτό δε διαμαρτυρόμαστε είναι μέσα στο ρόλο μας – και τη δυσαρέσκεια των πολιτών και απολογείται για την ανεπάρκεια και το αλαλούμ του κεντρικού κράτους,
-όταν τα ταμεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των δήμων της χώρας είναι «στο κόκκινο»,
-όταν πολλοί δήμοι αναστέλλουν δραστηριότητες και υποχρεώσεις τους απέναντι στους πολίτες, αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους στους δήμους, ακριβώς επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν οικονομικά,
-όταν οι δήμοι έχουν περιέλθει σε καθεστώς επενδυτικής απραξίας, εξαιτίας της τεράστιας μείωσης του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και υποχρεώνονται να προσφεύγουν στον δανεισμό και την υπερχρέωσή τους στο τραπεζικό σύστημα,
-όταν ο «ΘΗΣΕΑΣ», το αναπτυξιακό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται με πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υποχρηματοδοτείται από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και καρκινοβατεί, δεσμεύοντας πολύτιμους αναπτυξιακούς πόρους, ιδιαίτερα για τους «Καποδιστριακούς» δήμους.
Και η ευθύνη, αγαπητοί συνάδελφοι, της παρούσης κυβέρνησης στο θέμα αυτό, είναι πολύ μεγάλη, διότι υιοθετεί και διαιωνίζει το ίδιο καθεστώς των προηγούμενων κυβερνήσεων, ιδίως σ΄ ότι αφορά την απόδοση των και συνταγματικά θεσμοθετημένων και εκ των νόμων προβλεπομένων πόρων της Αυτοδιοίκησης.
Πως έχουν λοιπόν τα πράγματα, αγαπητοί συνάδελφοι,
Τέσσερις μήνες μετά το συνέδριό μας,
Δυόμισι μήνες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού,
Δύο μήνες μετά την ανάθεση στην Αυτοδιοίκηση άλλης μίας κρατικής αρμοδιότητας χωρίς τους απαραίτητους πόρους, αυτή της συντήρησης των δρόμων και των φρεατίων,
και ενώ έχει παρέλθει σχεδόν ένας μήνας από τότε που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει υπογραφεί η ΚΥΑ για την κατανομή των πόρων μας για το 2008, δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για το τι μας αναλογεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να μπορεί ο κάθε δήμος να κάνει το κουμάντο του.
Από τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, επαφές, συναντήσεις, συσκέψεις, συνεδριάσεις η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ως εξής:
·Είναι γνωστό τοις πάσι ότι για να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς η Αυτοδιοίκηση στην άσκηση των μεταφερθεισών σ΄ αυτήν κρατικών αρμοδιοτήτων χρειάζονται περίπου 450 εκ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός προβλέπει – για τρίτη συνεχή χρονιά – την απόδοση μόνο180 εκ. ευρώ.
Αυτό τι σημαίνει;
Ότι και φέτος η Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα πρέπει να χρηματοδοτήσει το κόστος των λειτουργικών δαπανών των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, των χώρων άθλησης, το κόστος συντήρησης των σχολικών μονάδων, τη δημοτική αστυνομία αλλά και τις δαπάνες για την Πολιτική Προστασία, τη συντήρηση των δρόμων και των φρεατίων, που κανονικά θα πρέπει να καλυφθούν με δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, με λεφτά, δηλαδή, που σήμερα δεν έχει.
Δηλαδή τι πρέπει να κάνουν οι Δήμοι – σ΄ αυτό θέλουν να μας εξωθήσουν – να κλείσουν τους παιδικούς σταθμούς, να αφήσουν στο έλεος τα σχολεία, τα αθλητικά κέντρα, να καταργήσουν τη δημοτική αστυνομία, όσοι από εμάς έχουμε;
Να τα κλείσουμε όλα;
Δε νομίζω πως μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση που να αδιαφορεί για όλα αυτά.
Σημαίνει όμως και κάτι άλλο. Ότι έτσι δημιουργείται μια νέα γενιά παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης, τουλάχιστον ισόποση με την προηγούμενη.
·Δεύτερον. Από τους 13.000 περίπου συμβασιούχους που μονιμοποιήθηκαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εμείς υπολογίζουμε ότι 8.000 περίπου απασχολούνται στις μεταφερθείσες στην Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες.
Στον σχετικό κωδικό του προϋπολογισμού δεν υπάρχει αντίστοιχη πίστωση. Εμείς ως ΚΕΔΚΕ, εκτιμάμε ότι μόνο για τους 5.000 συμβασιούχους που έχουν ήδη καταταγεί και διαθέτουμε γι αυτό στοιχεία, απαιτούνται περί τα 125 εκ. ευρώ.
Ήδη δήμοι εδώ και μήνες αδυνατούν να καταβάλλουν τους μισθούς στους εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν και άλλοι που προσφάτως αποφάσισαν στάση πληρωμών, αφού το ταμείο τους είναι ήδη μείον. Και αν δεν υπάρξει αλλαγή στη στάση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι στο ίδιο θα οδηγηθούν κι άλλοι δήμοι, με γνωστές τις συνέπειες για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους πολίτες που απολαμβάνουν αυτές τις υπηρεσίες.
·Τρίτο, είναι το θέμα της Συλλογικής Απόφασης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΣΑΤΑ.
Το ποσό της ΣΑΤΑ για το 2008 περιορίζεται στα 745 εκ. ευρώ, αντί των 886 εκ. ευρώ, που θα έπρεπε να είναι.
Δε φτάνει δηλαδή που παραμένει σε ονομαστικές τιμές καθηλωμένη τα τελευταία χρόνια, τώρα μειώνεται δραστικά.
“Ολοι γνωρίζουμε ότι ιδιαίτερα για τους