Η καταγραφή των προβλημάτων, αλλά και οι προοπτικές ανάπτυξης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής, ήταν το κύριο αντικείμενο της σημερινής συνάντησης – ημερίδας που διοργανώσαν στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, η Π.Ε.Δ.Α. και η Περιφέρεια Αττικής.
Στην ημερίδα συμμετείχαν, ως διοργανωτές, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης, ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΕΔΑ και Δήμαρχος Αχαρνών Ιωάννης Κασσαβός, ως οικοδεσπότης ο Δήμαρχος Μαρκόπουλου Σωτήρης Μεθενίτης, καθώς επίσης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, και οι Δήμαρχοι Ανατολικής Αττικής, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης, Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, Μαραθώνα, Ηλίας Ψηνάκης, Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, Ραφήνας Πικερμίου, Βασίλης Πιστικίδης, Σαρωνικού, Γεώργιος Σωφρόνης.
Τοποθετήσεις έγιναν και από τον Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελο Καπετάνιο (εκπροσωπώντας τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ν. Βούτση), καθώς και από τον επικεφαλής της μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Παιανίας, Ισίδωρο Μάδη.
Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν, ο Βουλευτής Αττικής με το «Ποτάμι» Γιώργος Μαυρωτάς, η συνεργάτιδα της βουλευτίνας Αττικής με τη Νέα Δημοκρατία Γεωργίας Μαρτίνου, Αλεξία Αμουργιανού, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Πάρις Ευαγγελίου, η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία, Ιωάννα Τσούπρα, καθώς και αιρετοί και στελέχη από Δήμους της Αττικής.
Στην παρέμβαση του ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ Ηρακλής Γκότσης τόνισε μεταξύ άλλων πως «στόχος δεν είναι να κάνουμε απλά μια καταγραφή των προβλημάτων, αλλά να γίνει η απαρχή μιας ουσιαστικής προσπάθειας ενίσχυσης των Δήμων της Ανατολικής Αττικής. Πριν 2 μήνες ξεκινήσαμε κάτι ανάλογο με τους νησιωτικούς Δήμους της Αττικής. Δημιουργήσαμε μια επιτροπή και με την συμμετοχή της Περιφέρειας, στη συνέχεια ξεκινήσαμε να προχωράμε κάποια ζητήματα. Π.χ. κάναμε μια συνάντηση με την ΕΥΔΑΠ και προχώρησαν ήδη κάποια θέματα ύδρευσης των νησιών.
Ως ΠΕΔΑ θέλουμε να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων, μία τράπεζα πληροφοριών, με τα ζητήματα που απασχολούν κάθε Δήμο και να βλέπουμε που μπορούμε να βοηθάμε. Υπάρχουν δυνατότητες και σχετικές πηγές χρηματοδότησης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν “οδικό χάρτη” με πρακτικές οδηγίες προς τους Δήμους για την εύρεση τρόπων χρηματοδότησης. Να πω επίσης ότι ως ΠΕΔΑ μπορούμε να παρέχουμε μια τεχνική βοήθεια ώστε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ Δήμων της Αττικής.
Θέλω να τονίσω επίσης πως είναι μεγάλη τύχη για την Ανατολική Αττική να έχει Αντιπεριφερειάρχη, έναν πρώην Δήμαρχο, τον Πέτρο Φιλίππου. Γνωρίζει τα προβλήματα, τα καταλαβαίνει και θα είναι ένας εξαιρετικός συνεργάτης.
Σε σχέση με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην Κυβέρνηση για θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε κάνει πολλές. Όμως με ανοικτό το θέμα της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, δεν μπορούν να μπουν ακόμη στην ουσία των αιτημάτων μας. Θεωρώ πως όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή της διαπραγμάτευσης, θα έχουμε περιθώρια να βάλουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν».
Ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΔΑ Γιώργος Ιωακειμίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή ημερίδα εντάσσεται στον σχεδιασμό της ΠΕΔΑ να έρθει σε επαφή με το σύνολο των 66 Δήμων της Αττικής. Δυστυχώς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είμαστε σε μία φάση που ο καθένας μας νομίζει ότι θα λύσει μόνος του τα προβλήματα. Μας το έχουν περάσει αυτό το πράγμα. Έχουμε χάσει τη συλλογικότητα δεκαετίες τώρα και τελευταία ακόμη περισσότερο. Κάνουμε μια προσπάθεια μήπως τη ζωντανέψουμε λίγο. Είναι δύσκολο. Ως ΠΕΔΑ έχουμε ελάχιστο προσωπικό, επιστημονικά δεν έχουμε κανένα εργαλείο, τώρα προσπαθούμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
Στο διάλογο που έγινε, μεταξύ άλλων συζητήθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:
Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων: Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου έδωσε έμφαση στην εφαρμογή του μοντέλου που θα δίνει έμφαση στη διαλογή στην πηγή και θα είναι συντονισμένο στην κατεύθυνση της πρόληψης, επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, οι Δήμοι της Ανατολικής Αττικής πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους και να καταθέσουν τις απόψεις τους, για την τρέχουσα κατάσταση, για τον υπάρχοντα εξοπλισμό, για τις ενδεχόμενες ανάγκες, καθώς και οι σχετικές προτάσεις να είναι κοστολογημένες, έστω και ενδεικτικά.
Από την πλευρά των Δημάρχων της περιοχής τονίστηκε με έμφαση και σχεδόν απ’ όλους, το θέμα των χρήσεων γης και των σχετικών παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια. Πολλοί Δήμαρχοι τάχθηκαν υπέρ των διαδημοτικών συνεργασιών σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση του σχετικού εξοπλισμού κ.α.
Στην παρέμβαση που έκανε ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ευάγγελος Καπετάνιος, τονίστηκε με έμφαση ότι οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα, καθώς υπάρχει πάντα ο φόβος της επιβολής μεγάλων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ.Καπετάνιος τόνισε ότι οι ανάγκες και οι συνθήκες αλλάζουν, καθώς όπως τόνισε, προηγούμενες μελέτες εμφάνιζαν τα σύμμεικτα απορρίμματα να αποτελούν το 40% του συνόλου των απορριμμάτων, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό βρίσκεται κάπου στο 20%.
Υποδομές – αποχέτευση: Ως ένα από τα ζητήματα πρώτης γραμμής χαρακτηρίστηκε το θέμα των υποδομών και της αποχέτευσης από όλους τους Δημάρχους που συμμετείχαν στην ημερίδα. Μεταξύ άλλων, υπήρξε προβληματισμός για την υλοποίηση και παράδοση έργων, τα οποία καθυστερούν εξαιτίας έλλειψης σχετικής χρηματοδότησης και ολοκλήρωσης της σχετικής διαδικασίας μέσω του ΕΣΠΑ.
Αρμοδιότητες Δήμων: Στην συζήτηση εντάχθηκε και το ζήτημα της αφαίρεσης αρμοδιοτήτων από Δήμους, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρθηκε η τοποθέτηση θαλάσσιων πλατφορμών σε όρμους Δήμων της Ανατολικής Αττικής, χωρίς καν να ερωτηθούν, έστω και γνωμοδοτικά, οι Δήμοι αυτοί, όπως στο Δήμο Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης. Μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το θέμα της χρήσης των παραλιών και του ρόλου που πρέπει να έχουν οι Δήμοι στην έγκριση ή όχι της κάθε χρήσης, ενώ τέθηκε και το ζήτημα της λειτουργίας του Οργανισμού Λιμένα Ραφήνας, όπου ο οικείος Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα καμίας απολύτως παρέμβασης. Ιδιαίτερα τέθηκε και το ζήτημα της γραφειοκρατίας που αποτελεί πολλές φορές ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή λειτουργία των Δήμων με τον Δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψηνάκη να φέρνει ως παράδειγμα τις διαδικασίες που χρειάζονται για τους ετήσιους ψεκασμούς στα έλη της συγκεκριμένης περιοχής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα κουνούπια.
Μεταφορά μαθητών: Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου τόνισε πως χρονικά οι διαδικασίες βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο και τόνισε ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα καλυφθεί τουλάχιστον σε πολύ μεγάλο ποσοστό η μεταφορά των μαθητών «την στιγμή που πηγαίναμε κάθε φορά Νοέμβριο για να έχουμε λεωφορεία», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Υγεία: Αρκετοί Δήμαρχοι της περιοχής έθεσαν το ζήτημα της δημιουργίας Νοσοκομείου Ανατολικής Αττικής.