Τη συγκρότηση και λειτουργία ενός Πανελλήνιου Αθλητικού Οργανισμού Νεολαίας με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρότεινε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος δήμαρχος Αιγάλεω σε παρέμβαση που έκανε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Καλογερόπουλου, που κατατέθηκε ενόψει της ψήφισης του νέου νομοσχεδίου για τον αθλητισμό, σκοπός του Οργανισμού θα είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού για τη νεολαία και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που θα υλοποιούν οι δήμοι σε τοπικό επίπεδο. Στον Αθλητικό Οργανισμό θα συμμετέχουν τα υπουργεία Πολιτισμού και Παιδείας, καθώς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Την πλειοψηφία στο διοικητικό Συμβούλιο θα έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Οργανισμός θα χρηματοδοτείται με το 1% των κερδών του ΟΠΑΠ, ποσό που θα κατανέμεται στους ΟΤΑ για την ανάπτυξη των αθλητικών προγραμμάτων.
Ο κ. Καλογερόπουλος επισήμανε ότι η δημιουργία μιας σταθερής βάσης χρηματοδότησης για τα αθλητικά προγράμματα των δήμων θα απαλλάξει τους ΟΤΑ από την αδυναμία εξεύρεσης επαρκών πόρων έτσι ώστε οι νέοι μέχρι 18 ετών να έχουν τους κατάλληλους εκπαιδευτές και γυμναστές διαφόρων ειδικοτήτων, να εκπαιδεύονται σωστά μέσα από οργανωμένα σταθερά προγράμματα και να μπολιάζονται με το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, του πολιτισμού και του Ολυμπισμού.
Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλου, δημάρχου Αιγάλεω στην Κ.Ε της Ν.Δ που αναφέρονται στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αποσπάσματα από την τοποθέτηση του Δημάρχου Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλου στην Κεντρική Επιτροπή της Ν.Δ στις 12.04.2008
-Δεν πρέπει βέβαια να πανηγυρίζουμε και να εφησυχάζουμε. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας. Η Ελλάδα αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη ευθύνης, σταθερότητας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Αυτό το αναγνωρίζουν κάποιοι γείτονές μας, και πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα το κατανοήσουν και οι Σκοπιανοί. Χωρίς τη φιλία και τη συνεργασία της Ελλάδας, το μέλλον τους προδιαγράφεται ζοφερό. Και εμείς θέλουμε τον λαό των Σκοπίων φίλο και σύμμαχο, στην προσπάθειά μας να αναβαθμίσουμε την περιοχή στην οποία μας έταξε η ιστορία να ζούμε.
-Στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις είναι και η Διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία είναι ο κατεξοχήν ανθρωποκεντρικός θεσμός, γιατί μας φέρνει κοντά στους πολίτες, σε καθημερινή επαφή με τα προβλήματά τους.
-Αποστολή μας είναι να μειώσουμε την απόσταση που χωρίζει τον πολίτη από την κεντρική εξουσία. Να του δώσουμε λόγο και δυνατότητα παρέμβασης για όσα τον αφορούν.
-Είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Έχοντας όμως πάντοτε στο μυαλό μας ότι καμία καινούρια αρμοδιότητα δεν πρέπει να χορηγηθεί στους ΟΤΑ, αν δεν έχει προηγηθεί η εξασφάλιση του οικονομικών πόρων που θα συνεπάγεται η αρμοδιότητα αυτή.
-Μονάχα αν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταστούν οικονομικά αυτοτελείς, θα έχουν θωρακιστεί με τη δυνατότητα να υλοποιήσουν τις στρατηγικές τους, να αποδειχτούν χρήσιμοι για την καθημερινότητα των πολιτών.
-Ο «Καποδίστριας Νο1» ήταν ένα εγχείρημα που δεν έτυχε της αντίστοιχης κρατικής προσοχής, και αναπόφευκτα έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα. Έχοντας διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος, πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά, με συνέπεια και ευθυκρισία.
-Στους δικούς μας ώμους, στους ώμους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πέφτει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την προστασία του περιβάλλοντος, το οποίο τείνει στην εποχή μας να εξελιχτεί στη βασική προτεραιότητα όλων των σύγχρονων κοινωνιών.
-Το περιβάλλον αποτελεί ζωτικό σημείο πολιτισμού για την κοινωνία μας. Και απαιτείται διαρκής εγρήγορση από όλους, πολίτες και αρμόδιους φορείς, προκειμένου να το προστατεύσουμε, με άμεσα, ευεργετικά αποτελέσματα για την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.
-Οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηρίξουμε την προσπάθειά μας, είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και η προώθηση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων πρακτικών.
-Κομβικής σημασίας ζήτημα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί και η Πολιτική Προστασία. Πόροι υπάρχουν, και διατίθενται. Όπως όμως έδειξε και η τραγική εμπειρία του περσινού καλοκαιριού, οι πόροι αυτοί πρέπει να αυξηθούν, και όλοι εμείς να γίνουμε περισσότερο ευέλικτοι στην αποφασιστικότητά μας, για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες ανείπωτες καταστροφές.
-Η ενοποίηση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως, ήταν ένα πρώτο καθοριστικό βήμα στην κατεύθυνση της καλύτερης οργάνωσης και του συντονισμού των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας.
-Απαιτείται ωστόσο συνεχής συνεργασία του κράτους με την αυτοδιοίκηση για να οργανωθούμε καλλίτερα, και με τις πρόσφατες εμπειρίες που έχουμε από περιστατικά φυσικών καταστροφών, ώστε να είμαστε στο μέλλον καλύτερα προετοιμασμένοι και περισσότερο αποτελεσματικοί.
-Ειδικότερα για το λεκανοπέδιο της Αττικής, διεκδικούμε ένα νέο κοινωνικο-οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη και τη βιώσιμη απασχόληση, την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, τη διασφάλιση των χρήσεων γης, την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη.
-Διεκδικούμε τη βελτίωση των οικονομικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τη διεύρυνση των ΚΑΠ, με τη χρηματοδότηση μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων, με την απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων, με τη δημιουργία «Πράσινου Ταμείου» για τις απαλλοτριώσεις χώρων για κοινόχρηστες και κοινωφελείς δράσεις, με τη φορολογική αποκέντρωση.
-Η διοικητική μεταρρύθμιση του χώρου της Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να περιλαμβάνει τρεις φάσεις: Την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του σχεδίου «Καποδίστριας», ένα χωροταξικό σχέδιο με αξιοποίηση των πόρων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, και τις αναγκαίες απαραίτητες μεταβολές με κριτήρια πληθυσμιακά, γεωγραφικά, αναπτυξιακά, αλλά κυρίως με κριτήρια κοινωνικής συνοχής.