Κύριοι συνάδελφοι,
Είναι η τέταρτη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο που βρισκόμαστε για να συζητήσουμε μέσα στο ίδιο ασφυκτικό πλαίσιο. Το πλαίσιο της απειλούμενης διάλυσης των υπηρεσιών των Δήμων και απαξίωσης των Αυτοδιοικητικών θεσμών.
Μπορεί τον Σεπτέμβριο πέρυσι ο άμεσος κίνδυνος να ήταν η αδυναμία καταβολής ακόμη και της μισθοδοσίας, λόγω των μειώσεων των ΚΑΠ. Τον Δεκέμβριο να ήταν το τότε κύμα διαθεσιμοτήτων και η ίδρυση του Παρατηρητήριου. Πριν ενάμιση μήνα στα Γιάννενα να ήταν η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει τον «ξαφνικό θάνατο» των Νομικών Προσώπων των Δήμων.
Σήμερα, είναι πολλά απ’ αυτά μαζί. Και αύριο, αν συνεχίσουμε έτσι, θα συγκεντρωθούμε απλώς για να τελέσουμε το μνημόσυνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.
Η απόφαση της κυβέρνησης να τεθούν σε διαθεσιμότητα 4.000 δημοτικοί αστυνομικοί και 2.500 σχολικοί φύλακες είναι αιφνιδιαστική, πρόχειρη, βεβιασμένη, εχθρική προς την Αυτοδιοίκηση και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Είμαστε αντιμέτωποι με την κατάργηση «εν μια νυκτί» και χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση δυο βασικών αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινή εξυπηρέτηση των κατοίκων και την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.
Οι αρμοδιότητες για την φύλαξη των σχολικών κτιρίων και για την αντιμετώπιση των μικρής κλίμακας θεμάτων τάξεως στις τοπικές κοινωνίες εμπίπτουν αυτονόητα στο συνταγματικό κριτήριο της εντοπιότητας και άρα ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η επιστροφή των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης στο κεντρικό κράτος έχοντας ως πυξίδα το Μνημόνιο μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω και κατεδαφίζει πλήρως το θεσμό της Τ. Α.
Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη τέτοια ενέργεια και σχεδόν σίγουρα πια δεν θα είναι και η τελευταία. Μια συνολική επίθεση εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και περισσότερα από δυο χρόνια.
Επίθεση που ξεκίνησε με τις συνεχείς μειώσεις των πόρων των Δήμων, μειώσεις συνολικά πάνω από 60% συγκριτικά με το 2009, με αποτέλεσμα η Αυτοδιοίκηση να βρίσκεται μέσα σε ένα οικονομικό κλοιό. Που συνεχίστηκε με τη συστηματική δυσφήμιση των Αυτοδιοικητικών θεσμών και την εξίσου συστηματική υποβάθμιση του καταστατικού ρόλου των αιρετών και της δυνατότητας τους να ασκήσουν αποτελεσματικά Διοίκηση. Και κλιμακώνεται με τη συνεχή πίεση για απολύσεις – διαθεσιμότητες εργαζομένων στο χώρο, ενώ πολύ φοβόμαστε ότι δεν έχουμε ακόμα δει την κορύφωση της επίθεσης. Η αποδυνάμωση και απαξίωση της Αυτοδιοίκησης που θα προκύψει από τις τεράστιες ελλείψεις που διαμορφώνονται θα αποτελέσει και το τελειωτικό χτύπημα στο θεσμό.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετατρέπεται σιγά σιγά σε μηχανισμό της κεντρικής Διοίκησης χωρίς καμιά οικονομική, διοικητική και αναπτυξιακή αυτοτέλεια.
Ο παρεμβάσεις αυτές δεν γίνονται προς την κατεύθυνση του δημοσίου συμφέροντος. Με τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει η κεντρική εξουσία οι Δήμοι οδηγούνται στο κλείσιμο και οι πολίτες σε αδυναμία να εξυπηρετηθούν και σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.
Η δημόσια διοίκηση πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη, όχι όμως σε βάρος των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των μεσαίων στρωμάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αυτονόητο καθήκον μας είναι η αντίσταση, η υπεράσπιση της Αυτοδιοίκησης και της ξεκάθαρης εντολής που πήραμε πριν δυόμιση χρόνια από τους δημότες μας. Πήραμε κύριοι συνάδελφοι από τους δημότες την εντολή να παραδώσουμε στο τέλος της θητείας μας τους Δήμους διαλυμένους, με κλειστές τις υπηρεσίες, με τους κατοίκους να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν; Σίγουρα όχι. Άρα, έχουμε υποχρέωση κάτι να κάνουμε πριν να είναι αργά.
Πολλοί άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε καταθέσει την επισήμανση μας αυτή στα Συνέδρια της ΚΕΔΕ. Και έχουμε διεκδικήσει μια πιο αποφασιστική στάση της Αυτοδιοίκησης συνολικά, ως το μόνο τρόπο να ανακοπεί η πορεία διάλυσης των υπηρεσιών και λειτουργιών μας. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε όσο έπρεπε.
Είναι όμως θετικό ότι στα Συνέδρια μας τον προηγούμενο Δεκέμβριο και τον Μάιο στα Γιάννενα φάνηκε ότι αρχίζει να αναπτύσσεται ένα σοβαρό κίνημα αντίστασης στο χώρο της Τ.Α. , ενάντια στους συμβιβασμούς και τις ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σ’ αυτή την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουμε.
Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνολικά δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αντίθετα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις λόγω των συνεχών συνταξιοδοτήσεων και του παγώματος των προσλήψεων. Η πρόταση μας για κινητικότητα μέσα στην Αυτοδιοίκηση με μετατάξεις από Δήμο σε Δήμο είναι και λογική και εφικτή και αποτελεσματική. Απορούμε γιατί απ’ όσο γνωρίζουμε δεν έχει τεθεί καν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεση μας στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και των Σχολικών Φυλάκων, στην μεθόδευση απόλυσης των εργαζομένων που παραμένουν στις θέσεις τους με προσωρινές αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά και σε κάθε άλλη φημολογούμενη από καιρό κατάργηση δομών και λειτουργιών των Δήμων, είτε αυτές αφορούν την κοινωνική πολιτική, είτε τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στις τοπικές κοινωνίες, είτε την εξυπηρέτηση του πολίτη. Ο ρόλος όλων των λειτουργιών της Αυτοδιοίκησης είναι αναντικατάστατος, μάλιστα μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες οι δομές της Αυτοδιοίκησης αποτελούν το τελευταίο καταφύγιο των πολιτών μπροστά στη διάλυση υπηρεσιών και λειτουργιών του κεντρικού κράτους.
Εκφράζουμε επίσης την πλήρη αντίθεση μας με την ακόμα ασφυκτικότερη εποπτεία που επιβάλλεται στους ΟΤΑ με τις νέες ρυθμίσεις για το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας.
Όπως και την αντίθεση μας στη δυνατότητα που δίνεται με απλές Υπουργικές Αποφάσεις να καταργούνται ειδικότητες αλλά και θέσεις στους ΟΤΑ.
Κύριοι συνάδελφοι,
Νιώθω μια αίσθηση αισιοδοξίας γιατί η εισήγηση του Προέδρου για τριήμερο κλείσιμο και νέα συνεδρίαση του Δ.Σ. άμεσα, δείχνει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί στις απαραίτητες αγωνιστικές κατευθύνσεις.
Διατηρώντας το δικό μου πολιτικό σκεπτικό, όπως σας το ανέπτυξα, θα ψηφίσω το αποφασιστικό μέρος της εισήγησης του Προέδρου, ελπίζοντας να είναι η σημερινή μέρα, η αρχή μιας καλύτερης περιόδου για την αυτοδιοίκηση.