H ανάγκη ενδυνάμωσης της Επιτροπής Περιφερειών, η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των ΟΤΑ της Μεσογείου, καθώς και η θεσμική και οικονομική υποστήριξη των νεοεισερχόμενων στην Ε.Ε. χωρών, είναι οι βασικοί άξονες των συμπερασμάτων του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα τη διευρυμένη Ευρώπη και το ρόλο της Μεσογείου. Το συνέδριο που οργάνωσαν η Τοπική Ένωση Δήμων κα Κοινοτήτων Αττικής και ο Δήμος Γαλατσίου, πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Νοεμβρίου 2003 στην Αθήνα. Συμμετείχαν προσωπικότητες της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου, καθώς και προσωπικότητες από τον Ευρωπαϊκό Νότο, τις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τις υπό ένταξη χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Επίσης συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 18 χώρες.
Ακολουθεί το κείμενο συμπερασμάτων του Συνεδρίου.
ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΑΘΗΝΑ 13έως 15 Νοεμβρίου 2003
Η ΝΕΑ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΕΔΚΝΑ- ΔΗΜΟΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Το συνέδριο ενέκρινε τα συνοπτικά συμπεράσματα επί των θεμάτων που ανέπτυξαν διακεκριμένοι εισηγητές από τις χώρες της Μεσογείου, και του γόνιμου διαλόγου που ακολούθησε. Ελπίζει και εύχεται να διοργανωθούν και στο μέλλον διεθνή συνέδρια με ανάλογους προβληματισμούς, χρήσιμα για την όσμωση των εκπροσώπων των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων των λαών της Μεσογείου, αλλά και για την επεξεργασία κοινών προτάσεων επί των θεμάτων που απασχολούν τους λαούς που την περιβάλλουν , με οικονομική και ηθική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τις Τοπικές Ενώσεις των Δήμων των χωρών-μελών, καθώς και την ενίσχυση των αδελφοποιήσεων.
Το συνέδριο πιστεύει:
• Στην παραπέρα ενδυνάμωση της Επιτροπής Περιφερειών στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη. Ως θεσμικό όργανο της Αυτοδιοίκησης σε μια νέα Ευρώπη των θεσμών και των λαών και όχι των κρατών, στην οπτική μιας ομόσπονδης Ευρώπης.
• Στην θεσμική και οικονομική υποστήριξη των νεοεισερχόμενων χωρών και στη συνεργασία για την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων τους, ώστε γρήγορα να αφομοιώσουν την αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολο των θεμάτων.
• Στην σύσφιξη σταθερών οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ των ΟΤΑ της Μεσογείου, με την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάδειξη του μεσογειακού πολιτισμού, των μνημείων, των μουσείων, του ήπιου τουρισμού και των έργων υποδομής.
• Στην παγίωση και διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών, με στόχο την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, την εξάλειψη των κάθε μορφής διακρίσεων και κυρίως σε βάρος των γυναικών, καθώς και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, καταδικάζοντας πράξεις βίας και πολιτικές επιλογές διαρκών εντάσεων, όπου αυτές εμφανίζονται.
• Στην υποστήριξη ειρηνικών πρωτοβουλιών και στην εκδήλωση αλληλεγγύης στις δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης που επιζητούν την ειρηνική διευθέτηση και το διάλογο μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης και την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Ιδιαίτερα τώρα, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004, με την υιοθέτηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας από όλους τους λαούς, να επιτευχθεί παγίωση της ειρήνης.
• Στην ρύθμιση του φαινομένου των μεταναστευτικών ρευμάτων με προγράμματα υποστήριξης για δημιουργία κινήτρων ανάπτυξης στις χώρες προέλευσης- κοινωνίες του Νότου- και στην εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών αξιοπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού στις χώρες υποδοχής.
• Στην συλλογική αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, όπως ο ανταγωνισμός των αγροτικών προϊόντων, η αλιεία, η ρύπανση κ.α.
• Στην προστασία του υδάτινου και φυσικού περιβάλλοντος, στην ήπια ανάπτυξη και ενάντια σε κάθε μορφή αλλοίωσης των πολιτιστικών αγαθών που αποτελούν την κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.
• Στην ανάδειξη του πολύτιμου ρόλου του πανεπιστημιακού κόσμου, των δικτύων ΑΕΙ της Μεσογείου και της πλούσιας παραγωγής επιστημονικών ερευνών στη συμβολή για την ειρήνη και την οικονομική πρόοδο.
• Στο αναφαίρετο δικαίωμα των νέων για εκπαίδευση, εργασία, πολιτισμό, ελευθερία και συμμετοχή στις νέες τεχνολογίες.
• Στην περαιτέρω αξιοποίηση της εταιρικής σχέσης που σφραγίστηκε με τη διακήρυξη της Βαρκελώνης το 1995 σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, για τη διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στη Μεσόγειο.
Οι προβληματισμοί της διάσκεψης να τεθούν υπόψη του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όλων των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του υπουργού Εξωτερικών, της Ελληνίδας Επιτρόπου, και των Διοικητικών Συμβουλίων των Κεντρικών και Τοπικών Ενώσεων των Δήμων και Κοινοτήτων όλων των χωρών που συμμετείχαν στο συνέδριο.