Σύσκεψη δημάρχων για τα ενεργειακά θέματα οργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ στο περιθώριο του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, που πραγματοποιείται από 14 έως και 16 Νοεμβρίου στο Κάστρο Κυλλήνης. Στη σύσκεψη έγινε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στους αιρετούς με στόχο την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων για τα ενεργειακά ζητήματα και τη συγκρότηση Δικτύου Πόλεων για την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος πρότεινε στους δημάρχους που συμμετείχαν στη σύσκεψη την ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων στα πρότυπα των δήμων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνοντας ο, τι οι δήμοι οφείλουν να ενεργοποιηθούν στα ζητήματα που αφορούν την εξοικονόμηση της ενέργειας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε ο κ. Καλογερόπουλος, είναι καταναλωτής ενέργειας (δημοτικά κτίρια, δημοτικές εγκαταστάσεις, δημοτικός φωτισμός) και επιπλέον είναι ο πιο κοντινός προς το δημότη βαθμός διοίκησης και μπορεί να αξιοποιήσει την αμεσότητα αυτή προκειμένου να ευαισθητοποιήσει και να αλλάξει την κοινωνική συμπεριφορά σε ότι αφορά τα ενεργειακά θέματα. Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στη σύσκεψη συμφώνησαν να προχωρήσουν στη δημιουργία Δικτύου Δήμων για τα ενεργειακά θέματα. Επίσης αποφάσισαν τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα αναλάβει το συντονισμό και την προώθηση των απαραίτητων ενεργειών για την σύσταση του δικτύου.
Επισυνάπτεται η εισήγηση του προέδρου της ΤΕΔΚΝΑ.
ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΔΚΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ.
Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας και είσαστε σήμερα από τους πρωταρχικούς άξονες δράσης της Αυτοδιοίκησης στην χώρα μας, κατά τα πρότυπα της Αυτοδιοίκησης των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Αναφερόμαστε σε πρωτοβουλίες των ελληνικών δήμων σχετικά με τα ενεργειακά θέματα.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου και η εξ’ αυτού προερχόμενες κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επανέρχονται συνεχώς με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα, αποτελούν σοβαρή αλλαγή για το μέλλον του πλανήτη.
Ο πλανήτης γή εκπέμπει S.Ο.S. και εμείς οφείλουμε να αφουγκραστούμε τα μηνύματά του.
Δεν θα σταθούμε εδώ σε γνωστά και χιλιοειπωμένα πράγματα όπως:
-Οτι το φαινόμενο του θερμοκηπίου οφείλεται κατά 90% στα ποσοστά του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκλύονται στην ατμόσφαιρα
-Οτι το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) δημιουργείται κυρίως από την παραγωγή ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακα, λιγνίτη)
-Ούτε το ότι η υλοποίηση των στόχων του Πρωτοκόλλου του Κιότο είναι μονόδρομος, ο, τι χρειάζεται μια νέα διεθνής συμφωνία με ακόμη πιο υψηλούς στόχους κλπ κλπ.
Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι : Η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου δεν είναι μόνο υπόθεση των Κεντρικών Κυβερνήσεων και των Διεθνών Οργανισμών αλλά όλων μας. Του κάθε ενός ξεχωριστά και των Τοπικών Κοινωνιών μας στο σύνολό τους, κατά συνέπεια και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα η Τ.Α.:
-Είναι καταναλωτής ενέργειας (δημοτικά κτίρια, δημοτικές εγκαταστάσεις, δημοτικός φωτισμός).
-Είναι ο πιο κοντινός προς τον δημότη βαθμός διοίκησης, επομένως μπορεί να αξιοποιήσει την αμεσότητα που διαθέτει στις σχέσεις της με αυτόν (τον πολίτη) προκειμένου να αλλάξει κοινωνική συμπεριφορά σε ο, τι αφορά τα ενεργειακά θέματα.
Προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και να προωθήσουμε σχετικές δράσεις, κατά τα πρότυπα των δήμων των άλλων ευρωπαϊκών χωρών
Δεν θα σταθούμε εδώ στο ποιες θα πρέπει να είναι αυτές οι δράσεις. Θα πρέπει να σταθούμε στο αν και κατά πόσο θα πρέπει να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, να ανταλλάξουμε εμπειρίες, να δούμε καλές πρακτικές κλπ, τουλάχιστον όσοι από μάς (δηλαδή Δημοτικές αρχές) συμφωνούμε ο, τι οι Δήμοι μας οφείλουν να δραστηριοποιηθούν πάνω στα ενεργειακά θέματα.
Θα προχωρήσουμε σε ένα δίκτυο που θα έχει σαν στόχο τα παραπάνω θέματα (ανταλλαγή εμπειριών, συντονισμό ενεργειών, προώθηση καλών πρακτικών κλπ).
Να ανταλλάξουμε κάποιες πρώτες σκέψεις για το πως είναι αυτό το δίκτυο.
-Θα είναι ένα ελληνικό παράρτημα του Ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων Energy Cities (Ένερτζυ Σίτυς);
-Θα είναι ένα Σύνδεσμος Δήμων για την Ενέργεια;
-Ένα Σωματείο;
Στην περίπτωση που συμφωνούμε ο, τι θα προχωρήσουμε (και αυτό κατά την γνώμη μου είναι προφανές) θα πρέπει στο τέλος να ορίσουμε μια ολιγομελή ( 5 ως 7 άτομα) που θα διερευνήσει το θέμα. Νομίζουμε ο, τι η εν λόγω Επιτροπή, θα πρέπει να είναι αντιπροσωπευτική ως προς:
-Τις πολιτικές δυνάμεις που καταγράφονται σήμερα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην χώρα μας.
-Την χωρική διάταξη της Ελλάδας.
-Τους μεγάλους, τους μεσαίους, και τους μικρούς ΟΤΑ της χώρας.
Με αυτά τα ολίγα σταματώ εδώ και περιμένω να ακούσω και τον δικό σας προβληματισμό.