Τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών, ευρύτερων υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος και την πολιτική προστασία, αλλά και την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη, έθεσαν οι δήμαρχοι του Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθηνών σε σύσκεψη που οργάνωσε η ΤΕΔΚΝΑ στο Δημαρχείο Χολαργού.
Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπου Μανιάτη και του νομάρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού , οι αιρετοί ζήτησαν τη θεσμική θωράκιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να προστατευθεί από κακόβουλες επιθέσεις.
Έμφαση στο διάλογο με την Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς φορείς για την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Χαράλαμπος Μανιάτης . Ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην περιφερειακή διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ειλικρινείς, ουσιαστικές και χωρίς πρωτόκολλα.
«Δεν είμαι εισαγγελική αρχή, ούτε διώκτης της Αυτοδιοίκησης», είπε και επανέλαβε ότι η πολιτική που θα ασκεί θα είναι αμερόληπτη και πάνω από κομματικές σκοπιμότητες. Ο κ. Μανιάτης κάλεσε τους αιρετούς να εφαρμόζουν τους νόμους – τους νόμους τους εφαρμόζεις ή τους αλλάζεις, δεν τους αγνοείς, τόνισε χαρακτηριστικά – και ζήτησε τη συνεργασία όλων «για να πάει το όχημα παραπέρα», καθώς όπως είπε δεν δικαιούται να το αφήσει εκεί που το παρέλαβε ή να το πάει πίσω.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο σωστό σχεδιασμό και την ιεράρχηση των έργων του Δ΄ΚΠΣ για να αποφευχθούν τα προβλήματα που υπήρξαν με το Γ΄ΚΠΣ το οποίο όπως είπε ήταν κακοσχεδιασμένο και ανερμάτιστο. Τέλος ενημέρωσε τους αιρετούς ότι στο πλαίσιο της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση, θα θεσμοθετηθεί αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο με επικεφαλής αιρετό πρόεδρο που θα εκλέγεται από τα μέλη του, ενώ καθιερώνεται και η θητεία για το Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας.
Σύνθετα, χαρακτήρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το γεωγραφικό διαμέρισμα της Αθήνας, ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός . Ο κ. Σγουρός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας το πρόβλημα της πολυνομίας, της ασάφειας και της πολυπλοκότητας των νόμων, αλλά και της σύγχυσης των αρμοδιοτήτων που προκαλούν πολλαπλές δυσχέρειες στο έργο των αιρετών. Ταυτόχρονα, όπως είπε, συντηρούν το καθεστώς αδιαφάνειας και επιτείνουν την αίσθηση ανασφάλειας δικαίου, γεγονός που αντανακλά δυσμενώς και στην εμπιστοσύνη του πολίτη προς την Αυτοδιοίκηση.
Ο νομάρχης Αθηνών ζήτησε να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε να προστατευθεί το κύρος των αιρετών από κακόβουλες επιθέσεις. Τέλος εξειδικεύοντας τα προβλήματα στο χώρο της δικής του ευθύνης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έλλειψη επαρκούς στελεχιακού δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής, στη μηχανοργάνωση των υπηρεσιών, καθώς και στο μείζον ζήτημα της σχολικής στέγης.
«Μεγάλος αριθμός σχολικών κτιρίων είναι ακατάλληλα» τόνισε και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς όπως είπε σε αρκετές περιπτώσεις έχουν λήξει χωρίς να ανανεωθούν οι μισθώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στέγασης των μαθητών.
Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να μην εξαιρεθεί η Αττική από το Δ΄ΚΠΣ ζήτησε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, δήμαρχος Καλυβίων Πέτρος Φιλίππου . Ο κ. Φιλίππου επισήμανε την ανάγκη να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να υπάρξουν μεγάλα έργα υποδομής στη Δυτική και Ανατολική Αττική, ενώ η Αθήνα, όπως είπε χρειάζεται περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σε επίπεδο Νομαρχιακού Διαμερίσματος Αθηνών έχουν ενταχθεί 283 έργα σε όλα τα προγράμματα. Τα έργα αυτά αντιστοιχούν στο 49% του συνόλου των έργων της Αττικής που έχουν ενταχθεί σε όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα για την εξαετία 2000-2006, ενώ ο προϋπολογισμός τους αντιστοιχεί στο 32% του συνολικού προϋπολογισμού των ενταγμένων έργων των ΟΤΑ της Αττικής.
Τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων στις πόλεις, ζήτησε ο Δήμαρχος Χολαργού και Γενικός Γραμματέας της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Νικολάου . Ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες.