Εκ μέρους του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), να σας καλωσορίσω σήμερα εδώ στα γραφεία της Ένωσής μας, σε αυτή την ιδιαίτερα σημαντική, κατά την γνώμη μας, ημερίδα που αφορά την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων.
Σαν ΠΕΔΑ, την τελευταία πενταετία, έχουμε αναδείξει με ιδιαίτερη έμφαση την αναγκαιότητα της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών εκ μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επαναλαμβάνονται με συνεχώς με όλο και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα αυτή.
Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, έχει συσταθεί και λειτουργεί βοηθητικά, πλάϊ στο Διοικητικό μας Συμβούλιο, η Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΔΑ, αποτελούμενη από αιρετούς (Δημάρχους, Αντιδημάρχους αλλά και δημοτικούς Συμβούλους), με σχετική εμπειρία γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα. Επιτροπή με αντιπροσωπευτική σύνθεση, βάση των πολιτικών συσχετισμών που, κάθε φορά, καταγράφονται στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Η Επιτροπή αυτή, έχει την αρμοδιότητα να προτείνει πρωτοβουλίες και δράσεις τέτοιες ώστε, οι δήμοι της Αττικής, να ενθαρρύνονται προκειμένου να ιεραρχούν τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας σαν θέματα προτεραιότητας στην ατζέντα της δημοτικής τους πολιτικής. Οι προτάσεις της, απευθύνονται τόσο στους δήμους με την φιλοσοφία της ενθάρρυνσης και προτροπής, όσο κυρίως προς το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ για την υιοθέτηση γενικότερων πολιτικών που αφορούν την βελτίωση της δουλειάς των δήμων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Να σημειώσουμε επίσης ότι, σχεδόν πάντα, οι αποφάσεις της εν λόγω επιτροπής είναι ομόφωνες, χαρακτηριστική ένδειξη του ότι όπως συνήθως λέγεται «το Περιβάλλον μας ενώνει».
Το τελευταίο διάστημα μας απασχολούν ιδιαίτερα τα θέματα της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και της τηλεματικής στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Στην κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε το Ευρωπαϊκό Έργο FOREST CITIES, που αφορά την ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον τομέα της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, μέσα από την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου (δεν θέλουμε να προτείνουμε νέους νόμους και διατάξεις αλλά να αξιοποιήσουμε καλύτερα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο), την αξιοποίηση των εμπειριών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και κυρίως των χωρών του Ευρωμεσογειακού Νότου, καθώς επίσης της χρήσης των νέων τεχνολογιών. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Life.
Στο έργο αυτό που είναι τριετούς διάρκειας, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 και λήγει τον Δεκέμβριο του 2012 (πρόσφατα ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από ότι φαίνεται θα μας δοθεί, εξάμηνη παράταση μέχρι τον Ιούλιο του 2013, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν όσο πιο αβίαστα γίνεται οι προβλεπόμενες δράσεις), συμμετέχουν επίσης το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Εργαστήριο Πρόβλεψης και Αντιμετώπισης των Φυσικών Καταστροφών) το Πολυτεχνείο Κρήτης (Τμήμα Ηλεκτρονικών μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών) καθώς επίσης οι δήμοι Ηλιούπολης και Σερρών.
Μεταξύ των παραδοτέων του έργου που νομίζουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, είναι και η εκπόνηση πρότυπων – καινοτόμων δημοτικών Σχεδίων Δράσης για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών με βάση τεχνογνωσία που διαθέτει το Εργαστήριο Πρόβλεψης και Αντιμετώπισης των Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών (Καθηγητής κ. Δ. Παπανικολάου και οι Συνεργάτες του), καθώς επίσης Δυναμικό Σύστημα Τηλεματικής για την εκτίμηση του κινδύνου εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς με βάση τις τοπικές συνθήκες που επεξεργάζεται το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Τα εν λόγω παραδοτέα βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης, όσοι παρακολουθούν την εξέλιξη τους ισχυρίζονται ότι είναι άκρως ενδιαφέροντα και, θα είναι χαρά μας, στα τέλη Σεπτεμβρίου σε αυτήν εδώ την αίθουσα ή σε κάποια άλλη αίθουσα ξενοδοχείου της Αθήνας, να σας τα παρουσιάσουμε και να ακούσουμε την γνώμη σας.
Αγαπητοί φίλοι
Φυσικές καταστροφές δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές. Είναι και οι σεισμοί, τα πλημμυρικά φαινόμενα κλπ. Σε ότι αφορά μάλιστα τα τελευταία, η Αττική κατά το πρόσφατο παρελθόν έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά. Το Θριάσιο Πεδίο, η Ανατολική Αττική, ακόμη και κάποια σημεία του Λεκανοπεδίου εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σχετικούς κινδύνους. Για αυτό εκτιμάμε ότι, η σημερινή Ημερίδα, παρουσιάζει για μας ιδιαίτερο ενδιαφέρον
Ως εκ τούτου, με ιδιαίτερη προσοχή θα την παρακολουθήσουμε, τόσο οι αιρετοί όσο και ο υπηρεσιακός μηχανισμός της ΠΕΔΑ και των δήμων που εκπροσωπούνται σήμερα εδώ, τα όσα ενδιαφέροντα είμαστε σίγουροι ότι θα παρουσιαστούν σήμερα σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Για να εκτιμήσουμε το πώς αυτά, θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Πως θα αξιοποιηθούν από τους δήμους της Αττικής και της χώρας γενικότερα.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.