Ενδιαφέρουσα και επίκαιρη, η ημερίδα για τα όρια της κριτικής στην πολιτική αντιπαράθεση που διοργανώθηκε από την Ένωση Δημάρχων Αττικής και την Π.Ε.Δ.Α.
Με εξαιρετικές εισηγήσεις, οι κ.κ. Κων/νος Μπακάλης, Πρόεδρος Ν.Σ.Κ ε.τ., Δημήτρης Βερβεσός, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Νεκτάριος Πολυχρονίου, Δικηγόρος με ειδίκευση στα Προσωπικά Δεδομένα και Αθανάσιος Παπαμιχαήλ, επικοινωνιολόγος, κάλυψαν πολύπλευρα το θέμα, τόσο από την νομική διάσταση όσο και από την πλευρά των κανόνων του Πολιτικού Πολιτισμού.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι προφανώς και η κριτική ως συνταγματικό και δημοκρατικό δικαίωμα πρέπει να υφίσταται για όλα τα Δημόσια πρόσωπα, έχει όμως τα όρια της. Στο βαθμό που δεν προσβάλλεται η προσωπικότητα του ατόμου, αλλιώς διαπράττονται «εγκλήματα τιμής».
Παρά το γεγονός όμως ότι το νομικό οπλοστάσιο για αντίδραση στις έκνομες ενέργειες, σπίλωσης και λασπολογίας, είναι πλούσιο, παρατηρείται ότι η προσφυγή στην δικαιοσύνη είναι πολλές φορές ατελέσφορη.
Και τούτο γιατί η βλάβη που υφίσταται το «θύμα» είναι πολλές φορές μη αναστρέψιμη, εξ αιτίας και της βραδύτητας απονομής της Δικαιοσύνης, αφού η «δικαιοσύνη» έρχεται, όταν πλέον έχει γίνει η ζημιά που επιδιώκεται (π.χ. απώλεια της εκλογής).
Υπογραμμίσθηκε, από το σύνολο των εισηγητών, ότι η ανωνυμία του διαδικτύου, επιδεινώνει το πρόβλημα, αφού ο δράστης των κτυπημάτων «κάτω από την μέση» δεν έχει ταυτότητα αφού ο πλημμεληματικός χαρακτήρας του αδικήματος καθιστά δύσκολη την αποκάλυψή της.
Ιδιαίτερα στο θέμα της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων, που συχνά πυκνά, διαπράττεται κατά την πολιτική αντιπαράθεση, τονίσθηκε ότι ο Νόμος επιβάλλει τον σεβασμό και στην ιδιωτική ζωή των Δημοσίων Προσώπων, στο βαθμό που δεν άπτεται της ενάσκησης των καθηκόντων του.
Επικοινωνιακά, το πρόβλημα κακοήθους κριτικής, αντιμετωπίζεται δύσκολα μεν όμως κατά περίπτωση. Στο βαθμό που δεν προκαλεί περαιτέρω ζημιά, παρά μόνο πρόσκαιρες εντυπώσεις, πολλές φορές είναι προτιμότερο να αγνοηθεί ώστε να μην υπάρχει διάχυση των ψευδών γεγονότων.
Στα συμπεράσματα της ημερίδας:
• Υπογραμμίσθηκε ότι το συνταγματικό δικαίωμα της κριτικής έχει όρια, μέχρι του βαθμού μη προσβολής της προσωπικότητας του «πολιτικού αντιπάλου»
• Προτάθηκε η αναμόρφωση του Κυρωτικού Κώδικα ώστε να λειτουργεί αποτρεπτικά, για παραβατικές συμπεριφορές
• Να συνταχθεί ένας επικαιροποιημένος κώδικας Δεοντολογίας, που θα διέπει τις σχέσεις των αιρετών κατά την διάρκεια της Δημοτικής θητείας αλλά και του προεκλογικού αγώνα
• Να συγκροτηθεί ένα ισχυρό κίνημα που θα επιβάλλει στην Πολιτεία να θεσπίσει κανόνες ώστε τα Δημόσια πρόσωπα να μην είναι έρμαια των ΜΜΕ και του Διαδικτύου αλλά και των διαφόρων συμφερόντων που κρύβονται πολλές φορές πίσω από αυτά.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΕΝ.Δ.Α. κ. Παύλος Καμάρας που τόνισε την σημασία του θέματος της ημερίδας, που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και ριζικά, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, με τις λασπολογίες και τις έκνομες πολλές φορές συμπεριφορές των αιρετών και των υποψηφίων σπιλώνεται συνολικά ο χώρος της Τ.Α.
Αποτέλεσμα, η απομάκρυνση δημιουργικών και καταξιωμένων στελεχών των Τοπικών Κοινωνιών από τα Κοινά .
Επίσης, χαιρέτισαν την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α. κ. Γ. Ιωακειμίδης και ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Πατούλης οι οποίοι υπερθεμάτισαν στην διαπίστωση ύπαρξης προβλήματος και συμφώνησαν στην ανάγκη να θεσπισθούν κανόνες για την αντιμετώπιση του. Μάλιστα ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι έπεσε και ο ίδιος θύμα τέτοιας σπίλωσης του.
Την ημερίδα συντόνισε, ο Γ. Γραμματέας της ΕΝ.Δ.Α., νομικός κ. Θ. Γεωργάκης που κατέθεσε και αυτός τον προβληματισμό του, για τα φαινόμενα αυτά, που εκφεύγουν από τα όρια της επιβεβλημένης κριτικής, επανέφερε μάλιστα, παλαιότερη πρόταση της Ένωσης για έκπτωση αιρετού από το αξίωμά του εφ΄ όσον καταδικάζεται για συκοφαντική δυσφήμηση άλλου αιρετού.
Την ημερίδα, παρακολούθησαν μεταξύ, άλλων, ο Εισαγγελέας ε.τ. του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, ο Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης κ.κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης & Κυριάκος Βιρβιδάκης, καθώς και διατελέσαντες και εν ενεργεία Δήμαρχοι και αιρετοί της Τ.Α.